Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg

Najambicióznejší virtuálny svet. Microsoft chce do hernej formy previesť každý jeden meter našej planéty

Spoločnosť predstavila zaujímavé technológie, ktoré to umožnia.


Detailne znázorniť celú planétu Zem v 3D hernom svete je niečo, o čom vývojári a hráči snívajú celé desaťročia. Zdá sa, že blížiaci Microsoft Flight Simulator 2024 má pekne našliapnuté dosiahnuť túto ohromujúcu métu a dokázať niečo, čo ešte nikto nedokázal.

Celý svet je hracia plocha

Prvá dávka dôležitých informácií o novej verzii jednej z najstarších herných sérií (prvý MFS vyšiel v roku 1982!) bola fanúšikom sprostredkovaná trailerom, ktorý prišiel pred mesiacom. Mali sme možnosť vidieť rozmanité typy úloh, ktoré budeme plniť (komerčný let, záchranná služba, poľnohospodárske práce), hustú premávku na letiskách či krásne prírodné scenérie so zvieratami.

Neskôr médiá priniesli ďalšie detaily. PC Gamer píše, že spracovanie terénu prešlo od predošlého MFS z roku 2020 obrovskou zmenou. Svet už viac nie je placka potiahnutá textúrou, ale plne 3D terén vychádzajúci zo snímkovania skutočného sveta. Vegetácia je procedurálne vytváraná a riadi sa pravidlami pre jeden z 30 biómov, ku ktorému je každý kus planéty priradený.

Microsoft Flight SImulator 2024 sľubuje, že v hre sa objaví každá jedna reálne existujúca pristávacia plocha pre lietadlá a vrtuľníky (o ktorej vývojári vedia). Hra tiež bude simulovať lodnú dopravu na základe dát z prevádzky na moriach a oceánoch skutočného sveta. Samozrejmosťou sú zdokonalenia grafiky a leteckého modelu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Premakané technológie

PC Gamer tiež priniesol rozhovor s hlavou vývoja Microsoft Flight Simulator 2024 Jorgem Neumannom, z ktorého sme sa dozvedeli ďalšie fascinujúce podrobnosti o projekte.

Ako primárny zdroj dát o skutočnom svete používa MFS 2024 mapy Bing. Topografické údaje z u nás nie veľmi rozšírenej služby sú následne spracované umelou inteligenciou Microsoft Azure. Hra využíva letecké snímky a výškové údaje získané pomocou LIDAR-u (technológia merania vzdialenosti pomocou laseru) na vytvorenie reliéfu zodpovedajúceho skutočnému svetu.

Microsoft Flight Simulator zobrazí celý svet v doposiaľ nevídaných detailoch. Hráči budú mať možnosť prejsť sa po ich rodnom meste.
Microsoft

Neumann dodal, že umelá inteligencia je schopná vytvoriť v hernej mape trilióny stromov, ktorých umiestnenie a druh zodpovedá danému podnebnému pásmu. Pestrá bude nielen svetová flóra, ale aj fauna. Vývojový riaditeľ uvádza, že MFS 2024 bude obsahovať viac druhov zvierat ako titul Zoo Tycoon, na ktorom kedysi pracoval. Poľskí hráči sa určite vydajú hľadať bobry.

Ak sa štúdiu ASOBO, ktoré na Microsoft Flight Simulator 2024 pracuje, podarí naplniť ambiciózne ciele tohto projektu, určite pôjde o obrovský míľnik v hernej histórii. Hráči budú mať možnosť pohybovať sa v hernom svete aj peši a vychutnať si prechádzku vo virtuálnom obraze svojho rodného mesta. Toto sme tu ešte nemali!

Za jeden z nedostatkov verzie 2020 hráči považovali absurdne veľkú inštaláciu, ktorá mohla dosiahnuť až 500 GB. Microsoft sa poučil a novinka bude vo väčšej miere používať cloudové služby, vďaka čomu sa veľkosť inštalácie výrazne zmenší. Microsoft Flight Simulator 2024 bude vydaný 19. novembra 2024.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.