Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg
Zdroj: ©Shutterstock

Candiru dokáže preniknúť do tela človeka cez intímne miesta. Toto je 10 najnebezpečnejších rýb sveta

Ich jed je 1200-krát smrteľnejší ako kyanid.

Oceány a moria našej planéty ukrývajú nespočetné množstvo fascinujúcich a záhadných tvorov. Pokrývajú až 71 % planéty, čím umožňujú prežívať v hlbinách tým najzvláštnejším tvorom, aké ľudské oko možno doposiaľ nepoznalo. Mnohí z nás si predstavujú podmorský svet ako miesto plné farebných koralov a mierumilovných rýb, no realita často prináša oveľa zložitejšie a nebezpečnejšie situácie.

V hlbinách žijú tvory, s ktorými stretnutie sa môže pre človeka skončiť osudne. Prírodné prostredie skrýva celý zástup rýb, ktoré svojou jedovatosťou, agresivitou alebo obrovskými čeľusťami vzbudzujú strach aj medzi skúsenými potápačmi. Týmto profesionálom sa stalo nespočetnekrát, že sa ocitli zoči voči smrteľnému ohrozeniu. Avšak, vďaka výcviku vedeli vždy precízne reagovať.

Takýto pocit môžu vyvolať práve najnebezpečnejšie ryby sveta, ktoré často používajú rôzne mechanizmy na obranu alebo útok. Niektoré z týchto rýb majú jedovaté ostne, iné v sebe skrývajú silné neurotoxíny, a niektoré majú dokonca schopnosť elektrického výboja. Jednou z najznámejších a najobávanejších rýb je napr. synanceja, ktorá sa dokáže dokonale maskovať medzi koralmi a skalami.

Jej jedovaté ostne môžu spôsobiť extrémnu bolesť a dokonca ohroziť život človeka. Synanceja, tiež známa v anglickom termíne ako „stonefish“, nie je jediným druhom ryby, ktorý dokáže závažne ohroziť život človeka. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete o desiatich najnebezpečnejších rybách, ktorým je lepšie sa v hlbinách našej planéty radšej vyhnúť.

Shutterstock

10. Hydrocynus goliath – Goliath tigerfish (afrotetra tygria)

Goliath tigerfish je považovaný za najnebezpečnejšiu rybu v Afrike. Tieto sladkovodné ryby žijú v povodí rieky Kongo a sú veľmi dravé. Lovia doslova všetko, čo sa im postaví do cesty. Goliath tigerfish majú neuveriteľne hrozivý výzor so svojimi veľkými, vyčnievajúcimi zubami. Často sa označujú ako africký ekvivalent pirane.

V skutočnosti ide o jediné sladkovodné ryby v Afrike, ktoré sú známe tým, že aktívne útočia na ľudí. Ich váha dosahuje takmer 60 kg. Každý zub je približne 2,5 cm dlhý.

Shutterstock

9. Vandellia cirrhosa (Candiru)

Vandellia cirrhosa, tiež známe ako candiru, sú malé, ale za to smrteľné ryby. Ich dĺžka dosahuje približne 2,5 cm a bezpochyby ide o ryby, ktorým sa treba za každú cenu vyhnúť. Ide o parazitické sladkovodné sumce, ktoré sa živia krvou a majú malú hlavu a telo, ktoré sa po jedle môže zväčšiť. Zvyčajne žijú v žiabrach väčších rýb, no niekedy vplávajú do močovej trubice ľudí.

Po vniknutí do močovej trubice sa dajú iba veľmi ťažko odstrániť, pretože na žiabrach majú hroty smerujúce dozadu. Candiru sa potom živia krvou a sliznicami a kladú vajíčka do močového mechúra, čo môže nakoniec spôsobiť smrť.

Profimedia

8. Wels Catfish (sumec západný)

Sumec západný je obrovská sladkovodná ryba, ktorá môže dosiahnuť neuveriteľnú dĺžku takmer 5 metrov. Títo obri žijú v jazerách a riekach v Európe, pričom ich ľahko rozpoznáme podľa širokej, plochej hlavy a obrovských úst. Sumec veľký sa živí širokou škálou červov, hmyzu, rýb, hlodavcov, žiab a vtákov. V ústach má rady malých, no mimoriadne ostrých zubov.

Avšak, existuje množstvo správ o útokoch tejto hrozivej ryby na ľudí, často rybárov alebo ničnetušiacich plavcov.

Shutterstock

7. Ostracion cubicus (boxfish žltý)

Veľkosť boxfish sa pohybuje v rozmedzí od 25 až 60 cm, v závislosti od druhu a podmienok života. Zvyčajne obývajú skalnaté a koralové útesy v Indickom, Tichom a Atlantickom oceáne. Prevažne sa živia riasami, červami a malými rybami a majú neuveriteľný obranný mechanizmus na odplašenie predátorov. Uvoľňujú toxín nazývaný ostracitoxín cez svoju kožu do okolia, ktorý je jedovatý pre všetko v blízkosti.

Určite si prečítaj:

22 vtipných spôsobov, akými sa v iných krajinách povie „leje ako z krhly“

Toxín môže byť obzvlášť jedovatý pre ľudí, pretože rozkladá červené krvinky. Častou chybou je tiež nesprávne tepelne spracovaná ryba ako jedlo pre ľudí.

Shutterstock

6. Muraenidae – Moray Eel (moréna)

Strach v ľuďoch vzbudzujú už len pre ich veľkú podobnosť s hadmi. Aj napriek tomu sú vysoko nebezpečné. Existuje okolo 200 druhov morén po celom svete, pričom väčšina žije v mori, no niektoré druhy aj v sladkej vode. Dosahujú dĺžku okolo 150 cm a živia sa prevažne kalamármi, chobotnicami, kôrovcami a inými rybami. Často prebývajú v skalnatých úkrytoch.

Morény sú neuveriteľne agresívne, keď sú vyrušené, a dokážu bleskurýchlo útočiť. Ich zuby sú mimoriadne silné a ostré a sú sklonené dozadu, aby zabránili úniku koristi. Okrem iného obsahujú toxín v slize a ústach, ktorý ničí červené krvinky.

Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Martin Krug
Primárne sa venujem tvorbe článkov na tému Marvel a Marvel Cinematic Universe (MCU). Cudzie mi však nie sú ani témy, ktoré spadajú do fantasy pop-kultúry, od najrôznejších kníh, cez vybrané komiksy, až po samotné filmové a seriálové projekty. Denne prispievam k tuzemskému Marvel spravodajstvu prostredníctvom sociálnych sietí.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.