Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Kostýmy, chrabrosť a kreatívne mená. Dámy a páni, toto sú skutoční superhrdinovia z nášho sveta, zoznámte sa

Niektorí iba odhŕňajú cesty, iní zas kandidujú na prezidenta.


Batman, Spiderman, Iron Man, Elektra, Hulk, Daredevil, Dr. Doom a mnoho, mnoho ďalších. Tieto mená a ešte milióny ďalších nám napadnú, keď počujeme slovo superhrdina. Väčšinou si ich spájame s filmami, ktoré ešte pred pár rokmi kompletne ovládali kiná.

Týmto spôsobom infiltrovali populárnu kultúru a zanechali za sebou milióny fanúšikov rôznych národností, pohlaví a vekových kategórií. Existujú ale aj skutoční superhrdinovia?

Áno. Sú skutoční. Nehovoríme tu o vojnových hrdinoch a ani o hrdinoch z bežného života, ktorí vám dajú kávu zadarmo alebo zachránia mačiatko zo stromu. Nie, tu ide o skutočných superhrdinov, čo pomáhajú, chránia a popri tom ešte nosia fantastické kostýmy a kreatívne mená. Po celom svete je ich hojne a často sa zlučujú do skupín, podobne ako Avengeri od Marvelu alebo Justice League od DC.

Ako teda funguje život skutočného superhrdinu? Treba povedať, že nikto nie je Iron Man. Ak by aj bol, pravdepodobne by nelietal v kovovom odeve nad našimi hlavami a nebil sa so superzloduchmi na trati F1, ako bolo znázornené vo filme Iron Man 2.

Paramount Pictures, Marvel Entertainment / MovieStillsDB

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Dosť pravdepodobne by sa skôr podobal na niekoho, ako je Elon Musk. Skutočný hrdina je omnoho, omnoho skromnejší a trocha menej elegantný, ako si určite, drahý čitateľ, všimneš počas čítania tohto článku.

Skutoční superhrdinovia a ich pôvod

Real Life Super Heroes“, alebo v skratke RLSH, je spoločenský fenomén, ktorý je zodpovedný za vznik reálnych superhrdinov. Berú si inšpiráciu z komiksov a filmov a správajú sa podobne ako ich obľúbení superhrdinovia. Nikto sa, samozrejme, nespráva ako Batman alebo Iron Man, ale vytvárajú si vlastné prezývky a kostýmy, založené na ich individuálnom zameraní a pôsobisku.

Ich schopnosti sú, na rozdiel od komiksov a filmov, pripútané k našej realite. To znamená, že drvivá väčšina z nich pobeháva po mestách a snaží sa pomáhať zákonu. Niektorí prenasledujú kriminálnikov, iní zas pomáhajú slabším a všeobecne sa snažia prispieť k dobru svetovej alebo lokálnej spoločnosti.

Skutoční superhrdinovia
Lionsgate Entertainment

Najväčší rozkvet skutočných superhrdinov nastal po premiére filmu Kick Ass v roku 2010. Niektorí už fungovali pred danou premiérou, médiá im ale začali dávať pozornosť až potom. Začal sa o nich dozvedať svet.

Po príchode Nolanovej Batman trilógie sa do ich radov pripojilo ešte väčšie množstvo superhrdinov. Ďalšími inšpiráciami boli rôzni environmentalisti a zabávači, čo používali svoje kostýmy na budovanie svojej alternatívnej osobnosti.

Prví skutoční superhrdinovia

Prvými skutočnými superhrdinami a zároveň aj superhrdinskou skupinou boli „The Guardian Angels“. Tí sa v roku 1979 rozhodli pomáhať polícii v boji proti rozsiahlemu kriminálnemu svetu vtedajšieho New Yorku. Ich skupina sa eventuálne premenila na dobrovoľnícke hnutie, ktoré funguje dodnes.

Niektorí z týchto skutočných superhrdinov prestali používať označenie „Real Life Super Heroes“ a radšej sa označujú za „Citizen Heroes“ alebo „Costumed Vigilantes“. Keďže sú superhrdinovia vo filmoch často zobrazovaní ako božské bytosti a oni sú skôr aktivistami a dobrovoľníkmi, označenie „Real Life Super Hero“ pre nich predstavuje niečo dehonestujúce.

Pozrime sa teda na zopár príkladov takýchto superhrdinov. Najviac sa ich nachádza, pochopiteľne, v Spojených štátoch amerických, avšak po ich „schopnostiach“ nie je núdza ani v najvyspelejších severských krajinách a v Európe. Žiadny z nich neoplýva žiadnou superschopnosťou, jedine snahou spraviť zo sveta lepšie miesto na život.

Polar Man

Začneme od Kanady. Polar Man je muž, ktorý cez zimu pomáha odhadzovať návaly snehu a cez leto pomáha čistiť detské ihriská. Žije v meste Limestone City a jeho persóna je inšpirovaná starou aljašskou legendou o bielom mužovi jazdiacom na medveďovi, nosiacom zásoby jedla všetkým tým, ktorí to potrebujú. Jeho superhrdinská persóna začala rásť, keď v štrnástich rokoch uvidel, ako malé dieťa bije jeho rovesník.

RLSH wiki

Jeho aktivity, pod ktorými rozumieme asi neustále a profesionálne odhŕňanie zasnežených ciest, sa dali vystopovať naprieč niekoľkými kanadskými mestami. Väčšinu svojho života prežil v meste Iqualit, kde sa narodil. Tu sa každodenne činil, až sa medzi miestnymi stal skutočným superhrdinom. Dnes je z neho pravdepodobne starší pán, ktorý ale naďalej pomáha všetkým okolo neho.

Angle Grinder Man

Angle Grinder Man je zázrak. Jeho osoba je presne to, čo by sme aj my Slováci sem tam potrebovali. Skutoční superhrdinovia nemajú v Anglicku také veľké zastúpenie, avšak on z ich davov vytŕča. Angle Grinder Man, ako už meno asi naznačuje, bol chlapík, ktorý po nociach chodil s karbobrúskou po Londýne a odpiľoval papuče na autách, aby mohli turisti a miestni voľne utiecť pred hrozbou pokuty.

Superbarrio Gómez

Superberrio je mexický superhrdina, ktorý využíva protesty a nenásilné spôsoby na boj proti kriminalite. Svoje pôsobenie započal v roku 1987, čo z neho spravilo jedného z prvých skutočných superhrdinov všetkých čias. Na začiatku svojej kariéry pomáhal chudobným ľuďom a jeho výkony boli pokryté mnohými médiami.

RLSH wiki

V roku 1988 kandidoval na post mexického prezidenta. Jeho kostým pozostával hlavne z červenej farby, čo spôsobilo, že ho na protestoch nebolo ľahké prehliadnuť. Niečo podobné platilo aj v roku 1989, keď sa pokúsil prejsť cez americkú hranicu, za čo ho o pár dní chytili za nezákonný prechod hranicami.

Pokračovanie článku nájdeš na druhej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.