Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
V spolupráci s CinemArt
Zdroj: ©Twentieth Century Fox / MovieStillsDB

Prichádza sci-fi horor Votrelec: Romulus. Pripomeň si pri tejto príležitosti históriu série Votrelec

Sci-fi sága Votrelec zažila vzostupy aj pády.

Kultová sci-fi séria Votrelec sa už čoskoro rozrastie o nový prírastok. Votrelec: Romulus natočil Fede Alvarez, a zatiaľ sa zdá, že fanúšikom dodá všetko, čo na tejto sérii milujú.

Samotná séria obsahuje štyri diely, dva prequely a dva spin-offy. Pri príležitosti premiéry nového filmu sme sa rozhodli priblížiť ti predchádzajúce snímky a to, ako sa im darilo u kritikov a divákov.

Votrelec (1979)

Prvý diel Votrelca natočil Ridley Scott a premiéru si odbil v roku 1979. V centre príbehu bola posádka lode Nostromo, ktorá odpovie na núdzový signál zo zdanlivo pustej planéty. Na nej ich ale čaká agresívny mimozemský organizmus Xenomorph. Ten napáda ľudí a rozmnožuje sa v nich. Keď si posádka jedného z nich nechtiac prinesie na palubu Nostroma, ocitne sa v smrteľnom nebezpečenstve.

Prvý Votrelec stavil na dôsledne budovanú atmosféru strachu a neistoty. Fungovalo to výborne. Pravdou však je, že v čase premiéry pozbieral film skôr rozpačité recenzie. Niektoré boli dokonca až negatívne. Kritizovali príliš pomalé tempo či nízku kreativitu. Iným sa zase nepáčil dizajn samotného Votrelca.

Snímka sa však stretla s finančným úspechom a oproti rozpočtu 11 miliónov dokázala na tržbách získať 184,7 milióna dolárov. Odniesla si tiež dve nominácie na Oscara, z ktorých premenila sošku za najlepšie vizuálne efekty. Získala tiež viacero ďalších ocenení.

Ako šli roky, tak sa postupne menil aj názor kritikov. Neskoršie recenzie už o Scottovom filme hovorili len v superlatívoch a ako o diele, ktoré predbehlo svoju dobu. Dnes je Votrelec nesmrteľným kultom a jedným z najlepších hororov, aké kedy boli natočené. Mal obrovský vplyv na ďalších tvorcov, ktorý je cítiť dodnes.

Votrelci (1986)

Po úspechu prvého dielu sa prakticky okamžite začalo hovoriť o sequeli. Na ten si ale diváci museli počkať niekoľko rokov. Štúdio 20th Century Fox sa totiž k prípadnému pokračovaniu stavalo rezervovane. Votrelec síce finančne bodoval, ale nie tak veľmi, aby stálo za to riskovať prípadný neúspech pokračovania. Po rôznych ťahaniciach však napokon sequel dostal zelenú. Votrelci vznikli v réžii Jamesa Camerona a premiéru mali v roku 1986.

Do hlavnej úlohy Ellen Ripley sa vrátila Sigourney Weaver. Práve ona ako jediná prežila besnenie Xenomorpha z jednotky. V druhom diele Ripley sprevádza skupinu vojakov na planétu LV-426, ktorú malo osídliť viacero kolonistov. S tými ale korporácia Weyland-Yutani stratila signál. Skupina vojakov je vyslaná, aby situáciu preverila, a Ripley súhlasí, že ich bude sprevádzať. Boj o život začína znovu, keďže planéta je plná Xenomorphov.

Na rozdiel od prvého dielu, ktorý bol v zásade komorným hororom, je druhý diel skôr akčným trilerom. Obsahuje, pravdaže, aj viacero hororových scén, ale Cameron sa rozhodol zamerať skôr na akciu. A nebolo to vôbec na škodu veci! Votrelci sú totiž parádnym majstrovským dielom, ktoré dodnes nestratilo nič zo svojich kvalít.

Snímka si odniesla nadšené recenzie, z ktorých niektoré ju dokonca pasovali za lepší film, než bola jednotka. Stala sa aj finančne úspešnou a oproti rozpočtu 18,5 milióna dokázala na tržbách trhnúť približne 183,3 milióna dolárov. Získala mnoho cien, vrátane siedmich nominácií na Oscara. Zvíťazila v kategóriách najlepšie vizuálne efekty a najlepší strih zvuku.

Votrelec 3 (1992)

Tretí diel Votrelca zrejme patrí k najkontroverznejším z celej ságy. Režíroval ho David Fincher, ktorý sa však počas nakrúcania stretával s rôznymi problémami a zásahmi zo strany štúdia. Príbeh sa odohráva krátko po skončení druhého dielu. Zistíme, že na palube lode Sulaco, ktorá v kryospánku preváža preživších dvojky, sa ukryl Votrelec.

Loď núdzovo pristane na planéte Fiorina 161, ktorá slúži ako obrovské väzenie pre mnohých zločincov. Prežije len Ripley (Sigourney Weaver), ktorá tuší, že za stroskotaním lode je Votrelec. To sa napokon aj potvrdí, keď začne pribúdať počet mŕtvych…

Snímka pozbierala chladné recenzie a príliš sa nepáčila ani fanúšikom. Sám Fincher sa jej zriekol a uviedol, že neexistuje nikto, kto by ju nenávidel viac než on. Kritici sa zhodli, že oproti perfektným prvým dvom dielom ide o pád do vôd priemeru.

Vyzdvihli síce skvelú depresívnu atmosféru, ale zdôraznili, že filmu chýba napätie a že scenár je až príliš riedky. Čo sa týka tržieb, filmu sa neviedlo zle. Rozpočet bol 60 miliónov, samotné tržby sa potom zastavili na číslo 159,8 milióna dolárov.

Snímka si tiež odniesla nomináciu na Oscara za najlepšie efekty a niekoľko ďalších cien. S odstupom času sa menil aj prístup k nej a dnes je viacerými fanúšikmi hodnotená oveľa pozitívnejšie. Je ale pravdou, že na prvé dva diely výrazne stráca.

Votrelec: Vzkriesenie (1997)

Hoci na konci tretieho dielu Ripley (Sigourney Weaver) zomrela a zdalo sa, že jej príbeh sa skončil, nebolo to tak. V roku 1997 totiž prišiel štvrtý diel Votrelec: Vzkriesenie od Jeana-Pierre Jeuneta. Príbeh sa odohráva približne 200 rokov po udalostiach trojky, keď sa armáda rozhodne naklonovať Ellen Ripley. V tej však ostali aj schopnosti Votrelca.

Armáda na lodi Auriga väzní viacerých Votrelcov s cieľom ich skúmania. Keď však Xenomorphovia utečú, začína boj o život. Ripley sa spojí so skupinou pašerákov a snaží sa zničiť loď s Votrelcami predtým, než dorazí na Zem.

Štvrtý diel nebol prijatý vyložene pozitívne, recenzie však boli vľúdnejšie než v prípade trojky. Pochvalu za svoj výkon si opäť odniesla Sigourney Weaver, ale aj akčné scény. Vcelku spokojní boli tentokrát aj diváci. Čo sa týka tržieb, snímka dopadla najhoršie zo série, stále však mala ďaleko od prepadáku. Rozpočet bol 70 miliónov, pričom tržby dosiahli 161,4 milióna dolárov.

Film získal aj nejaké tie ceny a pôvodne sa plánovalo, že sa dočkáme pokračovania. To sa malo odohrávať priamo na Zemi. Napokon z toho však nič nebolo a Votrelec: Vzkriesenie sa nadlho stal posledným dielom ságy. To však neznamenalo, že producenti nechali Votrelca odpočívať. Dorazili totiž crossovery a neskôr aj dva prequely.

Votrelec vs. Predátor (2004)

Namiesto regulárneho piateho dielu sa štúdio rozhodlo splniť fanúšikom jeden veľký sen. Priviesť na strieborné plátna Votrelca a Predátora! O tejto možnosti sa hovorilo odvtedy, čo sme v Predátorovi 2 videli vo vesmírnej lodi Predátorov lebku Votrelca.

Spin-off Votrelec vs. Predátor dorazil do kín v roku 2004 v réžii Paula W. S. Andersona. Fanúšikov do kina lákala aj účasť Lanca Henriksena, ktorý v sérii Votrelec stvárňoval androida Bishopa. Samotný film však za veľa nestál, ale poďme postupne…

Príbeh sa točí okolo skupiny vedcov, ktorí sa vydajú na púť na Antarktídu, kde bola objavená starodávna pyramída. Veľmi rýchlo zistia, že tento chrám je obývaný agresívnym mimozemským Xenomorphom. Aby toho nebolo málo, prichádza aj päť Predátorov, ktorí s Votrelcami už stáročia vedú krvavú vojnu.

Hoci myšlienka Votrelca a Predátora v jednom filme sľubovala veľké veci, napokon to nedopadlo príliš slávne. Film si totiž zlízol negatívne recenzie. Podľa nich mal hlúpy scenár, nezaujímavý príbeh a chýbalo mu napätie aj štýl. Diváci však boli ústretovejší a do kina prišli, o čom svedčia aj tržby 177,4 milióna (rozpočet bol približne 70 miliónov dolárov). A to bolo dosť na to, aby v 20th Century Fox odkývli sequel.

Votrelec vs. Predátor: Requiem (2007)

Votrelec vs. Predátor: Requiem zamieril do kín v roku 2007, tentokrát v réžii Grega a Colina Strauseovcov. Príbeh sa odohráva krátko po skončení jednotky, keď v americkom Colorade stroskotá vesmírna loď s hybridom Predátora a Votrelca. Ten prežije a začne masakrovať obyvateľov malého mestečka. Po jeho stopách sa však vydáva ostrieľaný Predátor.

Kritické prijatie Requiem bolo ešte horšie než v prípade Andersonovho filmu (a to je už čo povedať). Kritici sa zhodli, že film nepriniesol do série nič nové, bol chaotický a po scenáristickej stránke hlúpy. Viacerí ho označili za jeden z najhorších filmov roka. Štúdio však mohli trochu tešiť aspoň tržby, ktoré sa vyšplhali až na 130,2 milióna (rozpočet bol 40 miliónov dolárov).

Ani to však nestačilo na to, aby sme dostali ďalší sequel (našťastie!). Zdalo sa teda, že Votrelec na plátnach kín skončil, avšak po niekoľkých rokoch sa k svojmu dielu vrátil kultový Ridley Scott a doručil nám dva prequely. Boli však úspešné? No, to je trochu komplikovanejšie…

Prometheus (2012)

Sci-fi horor Prometheus natočil Ridley Scott a ide o prequel k jeho ságe Votrelec. Príbeh je o skupine vedcov, ktorí objavia tajomnú hviezdnu mapu, ktorá ich má naviesť k planéte mimozemšťanov. Mimozemšťanov, ktorí zrejme vytvorili ľudstvo.

Snímka bola prijatá pomerne dobre, hoci samotný scenár viacerých kritikov neuspokojil. Sťažovali sa, že na viaceré otázky univerza neodpovedal, a prekážalo im tiež nelogické správanie postáv. Pochválili však audiovizuálnu stránku, herecké výkony (najmä Michaela Fassbendera, ktorý si zahral androida Davida) a atmosféru.

Oproti rozpočtu 130 miliónov film na tržbách získal 403,4 milióna dolárov. O neúspech teda nešlo, hoci aj medzi fanúšikmi bolo prijatie Scottovho filmu skôr rozporuplné. Nájdeme medzi nimi takých, ktorým sa Prometheus páčil, ale aj takých, ktorí ho považujú za vyložene nezvládnutý. Nech je, ako chce, úspech to bol a my sme sa následne dočkali aj sequelu, opäť v Scottovej réžii.

Votrelec: Covenant (2017)

Sequel Votrelec: Covenant poslal Ridley Scott do kín v roku 2017. Príbeh sa odohráva jedenásť rokov po predchádzajúcom filme. V jeho centre je posádka lode Covenant, ktorá zareaguje na signál z blízkej planéty. Na nej objavia nielen Davida (Michael Fassbender), ale aj mimozemský organizmus, ktorý im všetkým pôjde po krku.

Votrelec: Covenant si odniesol podobne pozitívne ladené recenzie ako Prometheus. Uviedli, že po audiovizuálnej stránke ide opäť o výborný zážitok so skvelými hercami, ale sťažovali sa na nedostatok nových nápadov. Divákov Covenant zaujal menej, čo sa prejavilo aj na tržbách.

Oproti rozpočtu 111 miliónov dokázal film do kasičky prisypať 240,9 milióna dolárov. To bolo vyhodnotené ako neúspech, keďže sa počítalo s vyššími číslami.

Scott plánoval natočiť ďalšie dva sequely a dokonca v jednom z nich opäť priviesť na plátno aj Ellen Ripley z pôvodnej série. Kvôli sklamaniu zo snímky Covenant je však veľmi otázne, či tieto filmy niekedy uvidíme. Od premiéry je totiž o nich podozrivo dlho ticho.

Votrelec: Romulus

Zaradí sa nový diel Votrelec: Romulus medzi tie najlepšie kúsky série? Zatiaľ o tom nemáme dôvod pochybovať. Režisér Fede Alvarez je veľkým fanúšikom Votrelca a ukážka naznačuje, že sa po dlhšej dobe dočkáme naozaj štýlového votreleckého akčňáku. Na výsledok, napokon, dohliadal aj samotný Ridley Scott (prvá verzia filmu sa mu vraj veľmi páčila).

Príbeh sa točí okolo skupiny mladých kolonistov, ktorí pri čistení opustenej vesmírnej stanice natrafia na agresívneho Xenomorpha. Ten sa ukryje v ich vesmírnej lodi a v jej klaustrofobických priestoroch rozohrá krvavú hru na mačku a myš. V hlavných úlohách sa objavia Cailee Spaeny, Isabela Merced, Archie Renaux, David Jonsson a Spike Fearn. Film si u nás odbije premiéru 15. augusta.

filmy, Votrelec: Romulus, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, sci-fi, horor
CinemArt SK

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.