Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Slováci zrejme prídu o ďalšie peniaze. Výška dôležitého sporenia klesne

Tak toto rozhodne nikoho nepoteší.


Táto správa ťa jednoznačne nepoteší. Vyzerá to tak, že ministerstvo financií opäť raz siahne na súkromné dôchodkové účty. Ako informujú TV Noviny, rezort zvažuje, že by sumu, ktorú si odkladáme, okresal. Koľko percent by to malo byť po novom?

Pokiaľ ide o druhý pilier, keď pôvodne vznikol, Slováci si doň odkladali 9 % zo svojho platu, no táto výška sa prepadla na 4 % percentá. Teraz sa hovorí o tom, že by to malo ísť ešte o niečo nižšie. Slováci tak prídu o ďalšie peniaze, ktoré by smerovali na súkromné dôchodkové účty.

Na základe pripravovaných zmien by to malo byť tak, že od januára 2025 si budeme môcť dovoliť sporiť na dôchodok v druhom pilieri len 3 % z platu mesačne. Okrem toho sa však počíta s tým, že by sa zvýšili nároky na štátne dôchodky, čo by znamenalo neskorší odchod do dôchodku alebo všeobecne nižšie dôchodky.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Čaká nás úplne zrušenie druhého piliera?

Práve pracujúci sú tí, ktorí by mohli ministerstvu financií vyriešiť problém s verejnými zdrojmi. Zatiaľ však nie je isté, čo nás čaká. „Návrh konsolidačného balíka ešte nie schválený na úrovni koalície a stane sa tak najbližšie týždne,“ vyjadrilo sa ministerstvo na margo druhého piliera.

Slováci prídu o peniaze
Shutterstock

Podľa bývalého ministra práce Jozefa Mihála sa vláda snaží postupne zlikvidovať druhý pilier. Takýmto spôsobom by sa do rozpočtu dostali miliardy eur.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.