Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Na oblohe vystrája nebeské divadlo Perzeíd. Ako ich najlepšie sledovať a odfotiť?

V týchto dňoch máš na ich pozorovanie najlepšie podmienky.


Ak si chcel sledovať meteorický roj Perzeíd, tak teraz je ten ideálny moment. Ako informuje portál Veda na dosah, toto nebeské divadlo môžeme sledovať už do 17. júla až do 24. augusta. Maximum tohto úchvatného úkazu sa však najviac prejavuje v týchto dňoch. Ako sledovať Pezreidy čo najlepšie?

Samotným Perzeidám sa hovorí aj slzy svätého Vavrinca, prvá zmienka bola v 3. storočí. Práve vtedy dal vraj rímsky cisár Valerián umučiť na smrť sv. Vavrinca. Svedkovia tvrdia, že niekoľko dní po jeho umučení boli na oblohe trblietavé slzy.

Ako sledovať nebeské divadlo?

Perzeidy patria medzi jedny z najznámejších a zároveň najpútavejších meteorických rojov. Pozorovatelia majú príležitosť vidieť veľké množstvo meteorov, ktoré preletia atmosférou Zeme. Ideálne prostredie na ich sledovanie je pochopiteľne také, v ktorom je nízka úroveň svetelného smogu. Odborníci preto odporúčajú ísť ďalej od mesta a hľadať miesto s čo najlepším výhľadom na všetky strany.

Na sledovanie môžeš využiť rôzne pomôcky, jednou je napríklad aplikácia MeteorActive (Apple), ktorá ti vypočíta to, koľko meteorov uvidíš v danom čase. Skvelým nástrojom je aj Light pollution map, táto interaktívna mapa ti zas ukáže, kde je najväčšie svetelné znečistenie, aby si sa mu vyhol.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Skvelé podmienky

Tento rok máme na sledovanie tohto nebeského divadla ideálne podmienky. Najideálnejším časom na sledovanie hviezd bude obdobie medzi polnocou a štvrtou hodinou ráno. Práve vtedy by sa malo na oblohe objaviť 60 až 80 meteorov za hodinu, 5 až 15 z toho by mohlo byť veľmi jasných.

Tentokrát je možné, že uvidíme aj takzvaný bolid. Ide o meteor, ktorý je jasnejší ako Venuša či dokonca Mesiac v prvej štvrti. Pri jeho prelete vidieť na oblohe dokonca až niekoľko minút žiariacu stopu.

Na Slovensku nájdeš viacero skvelých miest, odkiaľ to celé môžeš sledovať. Ako poukázal portál Idem, medzi tri najlepšie, respektíve najtmavšie miesta patria Park tmavej oblohy v Poloninách, oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach a Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre.

Fotky plné krásy

K téme sa vyjadril aj skúsený astrofotograf Petr Horálek, ktorý dal rady, ako tento krásny úkaz fotiť. Najlepší spôsob, ako toto nebeské divadlo odfotiť, je určite za pomoci statívu a fotoaparátu s dlhou expozíciou a širokouhlým záberom.

Dôležité je si všetko pripraviť a skontrolovať, či je statív s fotoaparátom stabilný, aby sa netriasol, keď bude fúkať vietor. Podstatné je nastaviť si vyššiu citlivosť, zaostriť objektív na nekonečno a potom si nastaviť čo najdlhšiu možnú expozíciu. Zostáva namieriť na oblohu a fotiť samospúšťou či diaľkovým ovládaním. Proces treba opakovať dovtedy, kým sa v zábere neukáže prelietajúci meteor.

Shutterstock

Tagy:

Viliam Šuška
Fanúšik popkultúry, predovšetkým kinematografie. Sledujem aktuálne dianie, avšak občas odo mňa nájdeš aj nejaký zaujímavý technologický či herný článok, prípadne zaujímavosti.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.