Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Mávaš často otlaky a pľuzgiere? Odporúčania, ako proti nim bojovať, aj návod, ako ich správne ošetriť

Správna starostlivosť o pľuzgier pomôže urýchliť hojenie a minimalizovať riziko komplikácií.


Otlaky a pľuzgiere na nohách môžu byť nielen nepríjemné, ale aj bolestivé a obmedzujúce. Často sa vyskytujú u ľudí, ktorí sú fyzicky aktívni, nosia nové alebo nevhodné topánky alebo majú určité zdravotné problémy.

Ak sa s nimi stretávaš pravidelne, môže to signalizovať, že niečo vo tvojom každodennom živote alebo v starostlivosti o nohy nie je v poriadku. Pozrime sa na možné dôvody a riešenia tohto nepríjemného problému.

Možné príčiny častých otlakov a pľuzgierov

Jedným z najčastejších dôvodov vzniku otlakov a pľuzgierov je nevhodná obuv. Príliš úzke, tesné alebo, naopak, príliš voľné topánky vytvárajú nadmerný tlak alebo trenie na konkrétnych miestach nôh, čo vedie k poškodeniu pokožky. Druhým dôvodom vytvárania pľuzgierov sú nevhodné ponožky. Také, ktoré zle sedia alebo sú vyrobené z nevhodných materiálov, prispievajú k zvýšenému treniu medzi pokožkou a topánkami.

Suchá alebo popraskaná pokožka na nohách je náchylnejšia na tvorbu otlakov a pľuzgierov. Ak sa o svoje nohy nestaráš pravidelne, môže to prispieť k problémom. Aj nadmerné potenie môže vytvoriť vlhké prostredie v topánkach, čo zvyšuje trenie a riziko vzniku pľuzgierov. Napríklad niektoré zdravotné stavy ako cukrovka alebo problémy s obehovým systémom môžu zhoršiť stav pokožky a zvýšiť náchylnosť na tvorbu otlakov a pľuzgierov.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Ako správne ošetriť pľuzgier?

1. Narušený vs. nenarušený pľuzgier

  • Nenarušený pľuzgier: Ak pľuzgier nie je prasknutý a nie je veľmi bolestivý, je najlepšie ho nechať neporušený. Koža nad pľuzgierom slúži ako ochranná bariéra proti infekcii. Pľuzgier prekryte čistou, suchou náplasťou alebo sterilným obväzom, aby ste zabránili jeho prasknutiu.
  • Narušený (prasknutý) pľuzgier: Ak pľuzgier praskne, je potrebné venovať osobitnú pozornosť, aby sa predišlo infekcii.

2. Očistenie pľuzgiera

  • Umyte si ruky mydlom a teplou vodou pred manipuláciou s pľuzgierom.
  • Jemne očistite postihnuté miesto čistou vodou a miernym mydlom. Môžete použiť aj antiseptický roztok, ako je peroxid vodíka alebo alkohol, aby ste znížili riziko infekcie.

3. Vypustenie pľuzgiera (iba v prípade potreby)

  • Kedy vypustiť pľuzgier: Pľuzgier by sa mal vypustiť iba v prípade, že je veľký, bolestivý alebo na mieste, kde sa bude neustále trieť a hrozí, že sám praskne.
  • Postup: Sterilizujte ihlu, potom jemne prepichnite pľuzgier na niekoľkých miestach pozdĺž jeho okraja, aby ste vypustili tekutinu. Neodstraňujte vrchnú vrstvu kože – tá slúži ako prirodzená bariéra proti infekcii.
  • Po očistení alebo vypustení pľuzgiera naneste na miesto antiseptický krém alebo masť (napr. obsahujúcu antibiotikum). Prekryte pľuzgier sterilnou náplasťou alebo obväzom.

4. Starostlivosť o pľuzgier v nasledujúcich dňoch

  • Obväz alebo náplasť vymieňajte denne alebo kedykoľvek sa zamokria alebo zašpinia.
  • Udržujte postihnuté miesto čisté a suché.
  • Ak si všimnete akékoľvek príznaky infekcie, ako sú zvýšená bolesť, začervenanie, opuch, hnis alebo horúčka, vyhľadajte lekársku pomoc.
Mávaš často otlaky a pľuzgiere? Odporúčania, ako proti nim bojovať, aj návod, ako ich správne ošetriť
Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.