Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Ako zachovať bielu bielizeň bielu? Tipy a triky, ktoré oceníš

Čo robiť, aby sa z bielej nestala žltá ani sivá.


Biela bielizeň je symbolom čistoty a sviežosti, no udržať ju naozaj bielu môže byť náročné. Časom sa môže biela farba zmeniť na zažltnutú alebo sivú, čo naruší celý efekt. Ako teda zachovať bielu bielizeň bielu?

Ak chceš, aby tvoje biele oblečenie a posteľná bielizeň zostali žiarivo biele aj po mnohých praniach, musíš dodržiavať niekoľko jednoduchých, ale účinných pravidiel. V tomto článku sa dozvieš, ako zabezpečiť, aby tvoja biela bielizeň zostala biela čo najdlhšie.

Ako zabezpečiť, aby ostala biela bielizeň biela?

1. Správne triedenie bielizne

Prvým a najdôležitejším krokom je triedenie bielizne pred praním. Biela bielizeň by mala byť vždy praná oddelene od farebného a tmavého oblečenia. Aj malé množstvo farby môže spôsobiť, že biela bielizeň získa nežiaduce odtiene.

Tipy na triedenie:

  • Trieď podľa farby: Uisti sa, že bielu bielizeň perieš len s inými bielymi kusmi.
  • Trieď podľa materiálu: Ak je to možné, trieď aj podľa typu materiálu. Jemné tkaniny per oddelene od ťažších a hrubších textílií.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

2. Použitie správneho pracieho prostriedku

Výber správneho pracieho prostriedku môže mať veľký vplyv na to, ako dlho si biela bielizeň udrží svoju farbu. Na trhu sú špeciálne pracie prostriedky určené na bielu bielizeň, ktoré obsahujú bieliace zložky a optické zosvetľovače, ktoré pomáhajú udržať bielu farbu.

Tipy na výber pracieho prostriedku:

  • Používaj pracie prostriedky na bielu bielizeň: Tieto prostriedky obsahujú látky, ktoré chránia bielu farbu a zabraňujú jej zašednutiu.
  • Nepoužívaj nadmerné množstvo pracieho prostriedku: Nadbytok prostriedku môže spôsobiť, že zvyšky ostanú na bielizni a spôsobia jej zašednutie.
Ako zachovať, bielu bielizeň bielu? Tipy a triky, ktoré oceníš
Shutterstock

3. Pridanie bieliacich prísad

Na udržanie bielej farby bielizne môžeš použiť rôzne prísady, ktoré pomáhajú udržiavať žiarivú bielu farbu. Jednou z najúčinnejších metód je pridanie bielidla alebo sódy bikarbóny do prania.

Tipy na použitie bieliacich prísad:

  • Používaj bielidlo s mierou: Príliš časté používanie bielidla môže oslabiť vlákna a spôsobiť ich žltnutie. Používaj ho len príležitostne.
  • Sóda bikarbóna: Pridaj polovicu šálky sódy bikarbóny do prania, aby si neutralizoval kyseliny a udržal bielizeň bielu.
  • Ocot: Ocot môže pomôcť odstrániť zvyšky pracieho prostriedku, ktoré môžu spôsobovať zašednutie. Pridaj pol šálky bieleho octu do cyklu pláchania.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.