Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Ako dlho nás ešte potrápia horúčavy? Európa bojuje s extrémami, meteorológ nemá dobré správy

Posledné dni a noci boli na Slovensku neznesiteľné.


Veľkú časť Európy v posledných dňoch sužuje teplo, pretože kontinent čelí poslednej zo série horúčav. Mnohí si kladú otázku, kedy sa neznesiteľne teplé počasie skončí.

Takmer celé Francúzsko zaznamenalo niekoľko dní výstrahy pred vysokými teplotami, keď teplomery v celej krajine vystúpili nad 30 °C. Extrémne horúčavy prišli v čase, keď krajina čelila výročiu katastrofy z roku 2003, pri ktorej 11. augusta zomrelo v dôsledku extrémnych horúčav 15 000 ľudí.

Taliansko od polovice júna sužujú takmer nepretržité horúčavy. V niektorých častiach krajiny sa očakávajú rekordné teploty nad 40 °C, informuje denník Euro News.

Španielsko už pár týždňov bojuje s pravdepodobne najintenzívnejšou vlnou horúčav tohto leta. Národná meteorologická organizácia Aemets uviedla, že teploty by mohli v oblastiach Andalúzie a na severovýchode prekročiť 40 °C. Vysoké teploty a suché počasie tiež zvýšili riziko vzniku požiarov na mnohých miestach.

Mohlo by ťa zaujímať:

Toto je najkrajšie termálne kúpalisko v Európe. Nachádza sa neďaleko slovenských hraníc

Minulý rok zabili horúčavy v Európe viac ako 47 000 ľudí

Pondelok 12. augusta bol zatiaľ najteplejším dňom tohto roka v Spojenom kráľovstve s teplotou 34 °C zaznamenanou v oblasti Cambridge. Horúce počasie prichádza v čase, keď odborníci z barcelonského Inštitútu pre globálne zdravie odhalili, že v minulom roku zabili horúčavy v Európe viac ako 47 000 ľudí. Hoci sa očakáva, že obdobie extrémnych horúčav sa pre mnohých čoskoro skončí, nemusí to byť úplne tak a vysoké horúčavy nás ešte môžu potrápiť, ako predpovedajú odborníci.

Meteorológ pre Weather & Radar Lars Lowinski hovorí, že kombinácia horúčav a vlhkosti spôsobuje, že počasie je pre mnohých v západnej Európe naozaj nepríjemné. Naše telo prirodzene reguluje teplotu potením. Pot sa odparuje do okolitého vzduchu a ochladzuje nás. Keď je vo vzduchu viac vlhkosti, pot sa neodparuje v takej miere, čo znamená, že nám je viac teplo.

Kedy sa vlna horúčav v Európe skončí?

Meteorológ Lars Lowinski hovorí, že vysoké teploty nás budú sprevádzať aj naďalej a teplé počasie bude trvať minimálne do konca augusta, ak nie dlhšie.

Hoci dlhodobé predpovede počasia sú niekedy neisté, Lowinski hovorí, že môžeme vyvodiť skôr všeobecné trendy než presné predpovede. A vo všeobecnosti trendy ukazujú, že teplejšie ako normálne podmienky budú pravdepodobne pokračovať najmä v južnej a juhovýchodnej Európe. Ak sa vietor opäť obráti do južného sektora, stredná a západná Európa by tiež mohla zaznamenať ďalšie teplé až veľmi teplé obdobia.

Avšak americkí meteorológovia uvádzajú, že zmena teplôt by mohla nastať už začiatkom septembra. Zapríčiniť by to mal meteorologický jav La Niña, ktorý môže spôsobiť zmenu klímy a priniesť chladnejšie dni.

Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.