Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
V spolupráci s Cinemart

Kritika sociálnych sietí aj rozprávkových stereotypov. 10 zaujímavostí o fantasy komédii Fakjú princezné, ktorá práve štartuje v našich kinách

Filmári sa po rokoch vrátili k známej komediálnej značke.


Do kín už čoskoro zamieri nová komédia Fakjú princezné, ktorú režíroval Bora Dagtekin. Zdá sa, že na divákov čaká príjemná zábava, ktorá ich prenesie do sveta rozprávok, bude sa triafať do ich stereotypov, ale aj fenoménov súčasnej doby.

Napokon, hlavnou hrdinkou je ambiciózna influencerka. V tomto článku ti prezradíme niekoľko zaujímavostí zo zákulisia filmu, ktoré ťa snáď naladia na návštevu kina.

1. Spin-off úspešnej série

Pokiaľ ti je názov filmu povedomý, nie je to náhoda. Fakjú princezné je totiž samostatným spin-offom úspešnej komediálnej trilógie Fakjú pán profesor. Tú tiež režíroval Bora Dagtekin a s veľkým úspechom sa stretla nielen v Nemecku, ale aj na Slovensku či v Česku.

2. Vo filme sa objavia niektoré postavy z pôvodnej trilógie

Keďže ide o spin-off, vo filme sa opäť objavia niektoré postavy z pôvodnej trilógie. Hlavnou hrdinkou je Chantal v podaní Jelly Haase a dorazí aj jej kamarátka Zeynep (Gizem Emre).

Postavu Dangera (resp. jej rozprávkovú verizu) si zase zahral Max von der Groeben. Malé cameo má vo filme aj Elyas M’Barek, ktorý si zopakoval úlohu učiteľa Zekiho Müllera.

filmy, Fakjú princezné, kino program, slovenské kino, kino premiéra, komédia, filmová novinka, fantasy
CinemArt SK

3. Pre herečku Jellu Haase a režiséra Boru Dagtekina ide už piatu spoločnú spoluprácu

Zdá sa, že herecko-režisérsky tandem Jella Haase a Bora Dagtekin funguje veľmi dobre. Ide totiž už o ich piatu spoločnú spoluprácu. Okrem trilógie Fakjú pán profesor natočili aj komédiu Takmer dokonalé tajomstvá.

4. Režisér sa pôvodne k sérii neplánoval vracať

Ako Bora Dagtekin v rozhovoroch uviedol, dlho považoval sériu Fakjú pán profesor za ukončenú. A to sa vlastne stále nezmenilo. „Stále som však mal nápad natočiť niečo o rozprávkach,“ dodal režisér.

„A Jella okamžite povedala: ‚To je skvelé, chcem byť opäť Chantal!’“ No a tak sa zrodil námet na film. Ako ale Dagtekin zdôraznil, natočiť štvrtý diel Fakjú pán profesor sa rozhodne nechystá.

filmy, Fakjú princezné, kino program, slovenské kino, kino premiéra, komédia, filmová novinka, fantasy
CinemArt SK

5. Nakrúcalo sa aj v Prahe

Film bol oficiálne oznámený v marci 2023, keď aj padla prvá klapka. Nakrúcalo sa v štúdiu v Bavorsku, tie pravé exteriéry potom filmári našli v prostredí Prahy. Nakrúcanie skončilo v apríli 2023.

6. Jella Haase sa k postave Chantal vrátila po siedmich rokoch

Tretí diel série Fakjú pán profesor si odbil premiéru v roku 2017. Jella Haase sa tak k obľúbenej postave Chantal vrátila po dlhých siedmich rokoch. Ako herečka podotkla, veľmi rada si Chantal opäť zahrala.

„Úprimne povedané, nečakala som však, že sa k nej vrátim týmto štýlom,“ povedala „Tú postavu som však vždy nosila v sebe a našťastie bolo jednoduché vrátiť ju späť na svetlo sveta.“ Dodala tiež, že nakrúcanie bolo pre ňu veľkou zábavou.

filmy, Fakjú princezné, kino program, slovenské kino, kino premiéra, komédia, filmová novinka, fantasy
CinemArt SK

7. Snímka sa v Nemecku stretla s veľkým úspechom

Komédia Fakjú princezné nadviazala na úspech pôvodnej trilógie a v domovskom Nemecku sa stala hitom. Počas otváracieho víkendu do kinosál zavítalo až 700-tisíc divákov, čo bol najlepší výsledok v rámci Nemecka v roku 2024 a tiež najlepší štart nemeckého filmu od pandémie koronavírusu.

S tržbami viac ako 25 miliónov eur sa tak stal jedným z najúspešnejších nemeckých filmov tohto roka.

8. Hlavné posolstvo filmu

Podľa predstaviteľky hlavnej úlohy Jelly Haase film obsahuje aj určité posolstvo, ktorým sa môžu inšpirovať deti aj dospelí. „Chantal celú dobu inscenuje svoju realitu prostredníctvom svojho mobilného telefónu,“ uviedla.

„V priebehu filmu sa však učí premýšľať o tom, na čom v živote skutočne záleží. Teda na veciach ako napríklad priateľstvo.“ Uviedla tiež, že odkazom filmu je aj to, že občas sa hodí proste vypnúť mobil a tráviť čas v spoločnosti skutočných ľudí a nie na sociálnych sieťach.

filmy, Fakjú princezné, kino program, slovenské kino, kino premiéra, komédia, filmová novinka, fantasy
CinemArt SK

9. Čo na Fakjú princezné povedali kritici?

Keďže v Nemecku už má snímka premiéru za sebou, máme k dispozícii aj nejaké tie recenzie kritikov. Podľa nich je Fakjú princezné vydarenou komédiou, ktorú si užijú všetci milovníci pôvodnej trilógie, ale aj noví diváci.

Pochválili aj Jellu Haase v hlavnej úlohe, ktorej Chantal definitívne potvrdila svoju povesť jednej z najzábavnejších a najúspešnejších komediálnych postáv v nemeckej kinematografii.

10. Postavy z obľúbenej série Fakjú pán profesor sa ocitnú vo svete rozprávok

Chantal (Jella Haase) sa túži stať slávnou influencerkou, ale príliš sa jej to nedarí. Vlastne ani nemá o čom točiť a sleduje ju minimum ľudí. Potom sa však spolu s kamarátkou Zeynep (Gizem Emre) prenesie do magického sveta rozprávok (resp. prenesie ich tam čarovné zrkadlo).

Toto prostredie na jednej strane ponúka veľa materiálu pre Chantalin Instagram (čarodejnice či princov), na druhej strane v ňom treba dodržiavať tradície. A jednou z nich je, že ženské postavy majú pokojne ležať a čakať na svojho princa. To sa ale Chantal príliš nepáči. Aby toho nebolo málo, začne sa jej vybíjať mobil. A to je už skutočná tragédia!

Vo filme sa objavia aj Max von der Groeben, Nora Tschirner, Frederick Lau, Alexandra Maria Lara, Mido Kotaini, Nastassja Kinski, Maria Ehrich, Jasmin Tabatabai a Elyas M’Barek.

„S Boraom sme sa na filme dohodli na stretnutí na káve,“ priblížila vznik filmu herečka Jella Haase. „Sedeli sme oproti sebe, dali sme sa do reči a ja som mu nad hlavou videla, ako jazdím na drakovi, žijem v hrade a bojujem s čarodejnicami. Okamžite som si to dokázala predstaviť.“ Dodala tiež, že sa k postave Chantal veľmi rada vrátila, hoci v budúcnosti sa plánuje venovať aj iným zaujímavým úlohám.

Zdá sa, že v prípade Fakjú princezné herečka svojím výkonom opäť divákov dobre pobaví. Snímka do našich kín vstúpi 29. augusta.

filmy, Fakjú princezné, kino program, slovenské kino, kino premiéra, komédia, filmová novinka, fantasy
CinemArt SK

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.