Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Koľko stojí výbava pre prváka? Ani školským potrebám sa nevyhlo zdražovanie

Ani mnohí rodičia nevedia, koľko výbava pre školáka stojí.


Každý rodič si uvedomuje, že výdavky na školské potreby pre jeho dieťa nemusia byť práve najnižšie. Zvlášť zreteľné je to, ak je v hre výbava pre prváka. Ako sa ukazuje, len málo rodičov má presnú predstavu o tom, o akých sumách je vlastne reč.

Koľko rodič zaplatí?

Podľa júnového prieskumu agentúry STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit Slovakia len 4 % rodičov školopovinných detí majú presnú predstavu o tom, koľko stoja školské pomôcky. Ďalším šokujúcim zistením prieskumu je informácia, že 2 % rodičov zvažujú využiť pri nákupe školských pomôcok pôžičku.

Výbava pre prváka sa oproti minulému roku predražila.
EMEFKA

Treba brať do úvahy, že v posledných rokoch majú školy väčšiu voľnosť pri zostavovaní učebného plánu, čomu zodpovedajú aj požadované pomôcky. Škola od školy sa teda výbava žiaka veľmi líši. Ďalšou významnou premennou je, samozrejme, rozdielna cena pomôcok v jednotlivých predajniach. Do hry v tomto prípade vstupujú aj rôzne akcie. To, na akú školu dieťa chodí a kde mu rodič kúpi výbavu, môže celkovú zaplatenú sumu za školské pomôcky ovplyvniť v rozsahu niekoľkých desiatok eur.

Základné potreby

Najdrahšou položkou spomedzi základnej výbavy je určite školská taška. Zároveň výber v tejto kategórii výrazne ovplyvní výšku celkových výdavkov. Školské tašky sme našli za 30 €, ale aj také, ktorých cena sa blížila k 200 €.

Výbava pre prváka sa oproti minulému roku predražila.
EMEFKA
10 – 15 zošitov3 €
Obaly na zošity2 €
Zápisník2 €
Dosky4 €
Zmizík0,40 €
2 kusy guľôčkové pero1,70 €
2 kusy ceruzka0,80 €
Guma1 €
Farebné ceruzky5 €
Strúhadlo0,50 €
Fixky4 €
Peračník10 €
Prezuvky13 €
Fľaša11 €
Box na desiatu5 €
Taška60 €
SPOLU123,40 €

Výtvarná výchova

V rámci výtvarnej výchovy je okrem položiek vymenovaných v tabuľke potrebná aj handrička, nejaká krabica na výtvarné potreby a tiež nádobka na vodu. Na tento účel sa dajú použiť predmety, ktoré sa bežne povaľujú v domácnostiach, preto sme ich v súčte neuviedli.

Výbava pre prváka sa oproti minulému roku predražila.
EMEFKA
Vodové farby4 €
Voskovky4 €
3 kusy štetcov3 €
Obrus2 €
Plastelína2 €
Výkresy (20 ks A4, 20 ks A3)2,50 €
Náčrtník1,50 €
Farebné papiere2 €
Nožnice3 €
Lepidlo1,50 €
SPOLU25,50 €

Telesná výchova

Vybavenie na telesnú výchovu je položka, ktorej miera finančnej záťaže sa najvýraznejšie odvíja od prístupu rodiča. Jeden rodič svojmu dieťaťu povie, nech si jednoducho vezme nejaké staré veci, čo už nenosí von, a nech cvičí v nich. Druhý rodič príde s tým, že športovať sa poriadne nedá bez profesionálneho vybavenia a dieťaťu nakúpi značkové veci, aké používajú profesionálni atléti. Celková vynaložená suma sa tak môže pohybovať od „prakticky nula“ až po niekoľko desiatok či dokonca stoviek eur.

Vrecko na telesnú12 €
Tenisky25 €
Tričko10 €
Krátke nohavice9 €
Dlhé nohavice15 €
SPOLU71 €

Ako ušetriť?

Náš prieskum dospel k záveru, že za výbavu pre dieťa, ktoré začína školskú dochádzku, by sme zaplatili 219,90 €. Je to veľa? Je to málo? To nech si zodpovie každý sám na základe svojich vlastných finančných možností.

Výbava pre prváka sa oproti minulému roku predražila.
Shutterstock

Spoločnosť Partners pre TASR uviedla, že cena školských pomôcok sa medziročne zvýšila o 10 %. Podľa Partners sa cena výbavy pre prváka môže vyšplhať až na 260 €, čo viac-menej zodpovedá našim zisteniam. Rodičia, ktorí nemajú peňazí na rozhadzovanie, môžu podniknúť viacero krokov, aby ušetrili.

Očividnou možnosťou je dôkladné porovnanie viacerých predajcov. Pri niektorých položkách boli rozdiely v cenách rovnakých výrobkov až 100 %. Mnoho potrebných vecí sa dá zohnať z druhej ruky, či už z rôznych swapov, či bazárov. Rodičia detí, ktoré nastupujú do prvého ročníka školskej dochádzky, môžu v polovici októbra očakávať jednorazový príspevok vo výške 110 €, čo určite tiež pomôže.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.