Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
Zdroj: ©CinemArt

Aj slovenská kinematografia dokáže zarobiť milióny. Toto je desať najlepšie zarábajúcich slovenských filmov

Našim kinám dominujú slovenské komédie, ale aj originálne trilery.

Slovensko je maličká krajina. Veľmi malá hŕstka päťmiliónového obyvateľstva chodí často do kina, a to sa odzrkadľuje na tom, ako filmy zarábajú. Nehovoríme o filmoch zo zahraničia, ale o domácej tvorbe. Slovenské filmy na počiatku samostatnosti našej republiky neboli ani v hojnom počte a ani do kín nelákali dostatok návštevníkov. To sa ale postupom času začalo meniť, aj keď na kvalitné dokumentárne filmy, ktorými slovenská tvorba oplýva, chodí stále minimum ľudí.

Za posledné roky nalákali do kín niektoré slovenské filmy dostatok návštevníkov na to, aby zarobili viac než milión eur. To je už slušná čiastka, hlavne keď vezmeme do úvahy, aký mladý je náš kinematografický trh. Ako sa budeš môcť presvedčiť v tomto zozname, slovenský divák je do kina najviac lákaný komédiami a trilermi.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Náročnejšie slovenské filmy si svojich divákov u nás stále poriadne nenašli. Avšak v tomto zozname sa objavujú náznaky toho, že postupne dochádza k zmene. Tých náznakov je pomenej, no stále je zaujímavé vidieť, ako sa hýbe trh, aký film dokáže na slovenského diváka zapôsobiť a aký apetít má slovenské filmové obecenstvo. Treba ale brať do úvahy, že niektoré z týchto filmov si na seba horko-ťažko zarobili, keďže rozpočet mohol vystúpiť až nad milión eur.

V zozname uvádzame čisto slovenské alebo majoritne slovenské produkcie. Informácie o zárobkoch pochádzajú z údajov Únie filmových distribútorov SR a zohľadňujú zárobky filmov do a počas trvania roku 2024.

10. Šťastný nový rok 2: Dobro došli (2022) – tržby: 1 227 323 eur

Pokračovanie jednoduchej komédie v podaní režiséra Jakuba Kronera, zodpovedného aj za film MIKI, si na svoje konto pripísalo čiastku 1 227 323 eur. Vo filme si zahrala celá banda známych slovenských hercov, ako napríklad Tomáš Maštalír, Ján Koleník, Táňa Pauhofová a Emília Vášáryová. Film napriek hviezdnemu obsadeniu zinkasoval vlnu kritiky a na československom filmovom portáli CSFD má práve teraz hodnotenie 35 %.

Šťastný nový rok 2: Dobro došli je kráľovskou ukážkou toho, ako si slovenský divák zvykol na ľahšie komédie. Do kín naň prišlo skoro 200 000 divákov. Film mal premiéru tridsiateho decembra, a tak naň mohli prísť všetci sviatkujúci. Dobrý ťah od distribútorov.

9. Invalid (2023) – tržby: 1 439 222 eur

Jeden z najlepšie hodnotených slovenských filmov na československom portáli CSFD Invalid si v kinách zarobil 1 439 222 eur. Jeho rozpočet bol ale trocha viac než milión eur. Napriek tomu sa ale čierna komédia z čias deväťdesiatych rokov teší veľkej obľube medzi kritikmi aj divákmi. Na CSFD má práve teraz hodnotenie 78 %. Aj keď Invalid neoplýval takými zvučnými menami ako Šťastný nový rok 2, stále sa svojou vlastnou kvalitou dotiahol na vyšší post prakticky vo všetkých pozitívnych rebríčkoch.

Invalid doviedol do kín nový dych. Priniesol originalitu, nezvyčajný čierny humor a ešte nezvyčajnejší príbeh. Vo filme sa objavili aj známi raperi ako Rytmus, Majk Spirit a iní. Režisér Jonáš Karásek už predtým natočil kvalitné slovenské filmy, ako napríklad Kandidát a Amnestie.

8. Únos (2017) – tržby: 1 469 338 eur

Mali sme tu dve komédie, medzi najlepšie zarábajúce slovenské filmy ale patria aj drámy a trilery. Únos je inšpirovaný deväťdesiatymi rokmi a politickou kauzou únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováča. Divácky zaujímavá téma si od divákov zobrala 1 469 338 eur a stála 1,3 milióna eur, čiže to bol veľmi tesný zárobok.

Film režírovala Mariana Čengel Solčanská, ktorú v tomto zozname ešte uvidíme. Príbeh filmu bol politicky dosť citlivý, takže sa tvorcovia museli stretávať s rôznymi kontroverziami a upozorneniami zo strany právnikov. Film má na CSFD hodnotenie 63 %.

7. Trhlina (2019) – tržby: 1 541 225 eur

A máme tu triler, ktorý sa miestami ponáša na mysteriózny horor. Ide o adaptáciu rovnomenného a úspešného románu od spisovateľa Jozefa Kariku Trhlina. Film si z kín vzal 1 541 225 eur a stál približne šesťstotisíc eur. Veľkolepý úspech. Režisér Peter Bebjak sa eventuálne znova spojil s Karikom a v roku 2024 natočil adaptáciu rovnomenného románu Smršť.

V oboch filmoch hral Tomáš Maštalír a oba filmy sa na CSFD pohybujú okolo hodnotenia 50 %. Trhlina má 55 % a Smršť 48 %. Trhlina v čase svojej premiéry pretrhla niekoľko rekordov, vrátane najlepšieho otváracieho víkendu. S divákmi sa roztrhlo vrece.

6. Bathory (2008) – tržby: 1 614 553 eur

Najstarší a najdrahší film tohto zoznamu Bathory od zosnulého režiséra Juraja Jakubiska zarobil 1 614 553 eur. Treba ale brať do úvahy, že film stál ohromných 400 miliónov slovenských korún, čo predstavuje 13 miliónov eur. Ide o asi najepickejší a najvýpravnejší film, aký slovenská kinematografia vyprodukovala. Samozrejme, je aj najdrahší. Toto prvenstvo si získava s ľahkosťou.

Veľké očakávania filmu ale zostali nenaplnené a film si na CSFD dodnes drží hodnotenie 55 %. Treba ale brať do úvahy, že v tom období boli ceny vstupeniek na film omnoho lacnejšie než dnes. Tržby sa ale aj tak ani zďaleka nevyrovnali sume, ktorú tvorcovia vyhradili na produkciu.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.