Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Jobs zarobil svoj prvý milión ako 23-ročný. Fakty a zaujímavosti o Apple, najhodnotnejšej firme na svete

Technologický gigant má väčšiu hodnotu ako väčšina štátov sveta.


Ako sme sa presvedčili v pondelok, odhalenie nových produktov Apple patrí k najväčším udalostiam sveta biznisu a technológií. Či si fanúšikom a či hejterom, musíš uznať, že Apple je jednoducho pojem. Najhodnotnejšia značka na svete je továreň na peniaze, ktorá stále udáva trendy vo všetkých oblastiach, v ktorých pôsobí.

Firmu Apple založili v roku 1978 traja bývalí zamestnanci hernej spoločnosti Atari – Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Za takmer polstoročnú históriu má spoločnosť za sebou príbeh ako z filmu. Prešla mnohými otrasmi, zažila vrcholy a pády a predtým, ako sa stala najhodnotnejšou firmou sveta, jej niekoľkokrát hrozil zánik.

Toto je niekoľko zaujímavých faktov o Apple, ktoré ti rozšíria obzory:

1. Samotný názov spoločnosti vznikol preto, lebo Steve Jobs miloval ovocie. Názov Apple bol jednoduchý a neviazali sa k nemu žiadne problematické asociácie.

2. Ronald Wayne, jeden z troch zakladateľov Apple, opustil spoločnosť 12 dní po založení. Svoj desaťpercentný podiel vo firme následne predal za 800 $ (cca 720 €). Dnes by mal hodnotu 2,5 trilióna $. Napriek tomu Wayne nič neľutuje a tvrdí, že konal tak, ako sa mu vtedy zdalo najlepšie.

3. V Taliansku existuje módna značka Steve Jobs, ktorá so zakladateľom Apple nemá nič spoločné. Taliani si jednoducho všimli, že meno Steve Jobs nie je chránené zaregistrovanou značkou a využili to.

Apple je najziskovejšia spoločnosť na svete, ktorej nové produkty vždy lákajú obrovskú pozornosť. Toto je niekoľko zaujímavých faktov o nej.
Profimedia

4. Počítač Apple I sa v roku 1976 predával za 666,66 $. Údajne to bolo preto, že Steve Wozniak mal rád opakované číslice. Tento počítač si zákazník musel sčasti sám postaviť.

5. Apple zamestnáva asi 150-tisíc ľudí.

6. Počítač Macintosh bol odhalený v reklame počas Superbowlu v roku 1984. Režíroval ju sám Ridley Scott.

7. V roku 1986 mal Apple vlastnú módnu značku. Bola však komerčným prepadákom.

8. Od roku 2007 spoločnosť Apple predala vyše 2,2 miliardy rôznych iPhonov.

9. Odhaduje sa, že Apple má väčšiu hodnotu ako väčšina štátov sveta. Niektorí tvrdia, že len asi päť najväčších ekonomík sveta má vyššiu hodnotu ako spoločnosť Apple.

10. V roku 2006 si americký tínedžer stiahol miliardtú pieseň na iTunes. Vďaka tomu od Apple dostal počítač, niekoľko iPodov a 10-tisícový kredit na iTunes.

11. V 80. rokoch si firma Apple patentovala telefón v tvare jablka.

12. Steve Jobs mal ako 25-ročný majetok v hodnote 250 miliónov $ (cca 226 miliónov €).

13. V roku 1985 nastal interný konflikt medzi Jobsom a Johnom Sculleym (CEO Pepsi), ktorého firma Apple prijala na svoje čelo. Jobs sa chcel Sculleyho zbaviť, avšak zvyšok vedenia sa postavil na jeho stranu a nakoniec bol Jobs ten, kto sa musel pratať. Na svoje staré pôsobisko sa vrátil o 12 rokov neskôr, keď firma Apple kúpila spoločnosť NeXT, ktorú medzitým Jobs založil.

14. Logo, ktoré firma Apple používala počas prvého roku existencie, zobrazovalo Isaaca Newtona pod jabloňou.

Apple je najziskovejšia spoločnosť na svete, ktorej nové produkty vždy lákajú obrovskú pozornosť. Toto je niekoľko zaujímavých faktov o nej.
Profimedia

15. V roku 2019 Apple predal viac hodiniek ako všetci švajčiarski výrobcovia dokopy.

16. Asi polovicu príjmov spoločnosti Apple predstavuje predaj iPhoneov. iPhone je považovaný za najlepšie zarábajúci produkt na svete.

17. V prezentačných materiáloch vidíme na displejoch iPhonov čas 9:41. Prečo práve 9:41? Ide o presný čas, v ktorý Steve Jobs odhalil svetu prvý iPhone v roku 2007.

18. MacBook Pro dokáže zastaviť vystrelenú guľku kalibru 9 mm.

19. V roku 1983 Apple priniesol počítače Lisa. Išlo o prepadák a niekoľko stoviek týchto zariadení je pochovaných v púšti v Utahu.

20. Do 21. storočia vstupovala spoločnosť Apple v zlej kondícii. Firma sa na nohy postavila vďaka predaju iPodov, ktoré boli fantastickým komerčným úspechom. Nič z toho sa však nemuselo stať. Tony Fadell, tvorca iPodu, svoj produkt najprv predstavil spoločnostiam RealNetworks a Philips. Apple oslovil až potom, keď ho obe odmietli.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.