Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Povodne sa blížia: Na týchto miestach Slovenska naprší najviac. Kedy to bude najhoršie?

Nepriaznivé počasie bude mať následky.


V predošlom článku sme ťa informovali o prognózach počasia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ale tiež o tom, čo si myslí o súčasnom počasí a predpovediach slovenský klimatológ Jozef Pecho.

Slovensko sužuje dážď a silný vietor. Ako informujú meteorológovia, dážď má v priebehu nadchádzajúcich hodín naberať na intenzite. Kde naprší najviac a kedy bude situácia najhoršia, to priblížil portál o počasí iMeteo.sk.

Extrémne počasie úraduje hlavne na západnom Slovensku. Dnes je dážď oveľa výdatnejší, ako bol včera. Za posledných 24 hodín zaznamenali najviac zrážok v obci Plavecký Peter, a to až 64 mm zrážok. Počasie sa však bude zhoršovať a najhoršie dažde by mali očakávať ľudia na Záhorí a v oblasti Malých Karpát. Intenzita zrážok by mohla dosahovať 5 až 10 mm za hodinu. Stredné a východné Slovensko dnes očakáva 10 až 25 mm zrážok.

Ako sme spomenuli, západné Slovensko si to odnesie najviac, maximálne úhrny sa tu budú pohybovať od 40 do 90 mm. Na Záhorí (v oblasti Myjavy a Malých Karpát) to môže byť aj 110 mm zrážok.

Povodne sa blížia

Dnes večer (13. septembra) by však mal dážď na nejaký čas ustať, súvisí to však s tým, že cez naše územie sa bude presúvať stred tlakovej níže. Zajtra však treba počítať s tým, že od východu až severovýchodu bude postupovať ďalšia vlna zrážok.

Zajtra by malo nepriaznivé počasie a zrážky postihnúť aj východné Slovensko. V sobotu má na Slovensku v priemere spadnúť od 20 do 50 mm zrážok. Najväčšie lejaky opäť postihnú severozápad a západ. Ako uvádza spomínaný portál, v oblasti Oravy, Kysúc, Javorníkov, Strážovských vrchov, Záhoria a Malých Karpát môže spadnúť 50 až 80 mm, na návetriach až okolo 100 mm zrážok.

Mohlo by ťa zaujímať:

Slovenský meteorológ varuje: Môže to byť poriadny „prúser“. Prvýkrát v živote si prajem, aby sa predpovede nenaplnili

Povodne by sme mali zaznamenať už zajtra, a to najmä v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a postupne aj v Žilinskom kraji. Meteorológovia už informovali o tom, že prudko stúpne aj rieka Morava, čo môže spôsobiť až 3. povodňový stupeň

Nedeľa nebude výnimkou a výdatné zrážky budú pokračovať aj v tento deň. Tým pádom naše vodné toky začnú prudko stúpať a prejaví sa to aj na Dunaji a na dolných úsekoch Moravy. Nepriaznivé počasie by malo zapríčiniť problémy aj na prítokoch Váhu.

TASR – Jaroslav Novák

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.