Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.9.2024
sk
Móric
cz
Darina

Legendy, ktoré sa spájajú s niektorými vrchmi na Slovensku. Počul si už o nich?

Od očarujúcich výhľadov po zaujímavé príbehy. Čo sa skrýva za krásami slovenských vrchov?


Slovenské vrchy sú nielen krásne, ale aj plné fascinujúcich legiend. Priblížime ti príbehy o troch dominantách, ktoré ťa určite zaujmú.

Veľký Rozsutec – horský obor s krvavou minulosťou

Patrí medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie vrcholy Malej Fatry. Veľký Rozsutec je jedným z najpôvabnejších vrchov Slovenska. Tvoria ho rôzne zaujímavé skalné formácie, ktoré svojou veľkoleposťou a výškou výrazne dominujú okoliu.

Nachádza sa na hlavnom hrebeni Krivánskej Fatry a zasahuje do okresov Žilina a Dolný Kubín. Vrch je čiastočne pokrytý lesmi, lúkami a vo vyšších polohách ho tvorí kosodrevina a skaly. Vďaka jeho charakteristickému tvaru sa stal symbolom celého pohoria a objavuje sa aj v logu Národného parku Malá Fatra. Významná časť masívu patrí pod národnú prírodnú rezerváciu Rozsutec, čo je oblasť známa medzi prírodovedcami ako botanický raj s množstvom vzácnych rastlín a endemitov.

Výstup na Veľký Rozsutec začína pomerne jednoducho, pričom ťa čaká prechod cez nádherné tiesňavy a kaňony s vodopádmi a skalnými útvarmi v rezervácii Rozsutec. V poslednej časti výstupu sa možno poriadne zapotíš. Celková dĺžka trasy je približne 12 km a zvládnuť ju ti zaberie okolo 5,5 hodiny, v závislosti od toho, ako rýchlo kráčaš a koľko prestávok si dopraješ.

Vedel si, že…?

Najpopulárnejšia trasa vedie cez Jánošíkove diery. Tešiť sa môžeš na drevené rebríky a reťaze.

Toto miesto sa spája so záhadnou legendou o zlatom poklade zbojníka Juraja Jánošíka. Spomína sa v nej, že Jánošík so svojou družinou pomohli mladému honelníkovi. Družina od baču, ktorý ho strážil, ulúpila veľké množstvo cenností, ktoré nakoniec poskladali do obrovského pokladu. Ten bol taký obrovský a vzácny, že sa Jánošík rozhodol ho ukryť v Rozsutci alebo niekde v jeho okolí. Zaviazal oči všetkým svojim spoločníkom aj honelníkovi a previedol ich cez kopce, skaly a doliny, aby sa uistil, že nikto neodhalí miesto, kde poklad skryl. Napokon sa všetkých spýtal, či vedia, kde sa nachádza. Nikto nič netušil, okrem jedného chlapca. Jánošík v strachu, že jeho tajomstvo odhalil, neváhal a zabil chlapca valaškou. Telo ukryl na rovnakom mieste, kde skryl aj poklad.

Legenda hovorí, že ak niekto nájde na svahoch Rozsutca úlomok ľudskej kosti a zaklope ním na skalu, môže sa stať majiteľom Jánošíkovho pokladu. Je v tom ale háčik. Nájsť ho môže iba ten, kto sa vyrovná Jánošíkovej odvahe a bude pokračovať v tom, čo on začal.

Stock.adobe
Unikátne mosty zo Slovenska, ktoré stoja za pozornosť. Poznáš ich?

Mohlo by ťa zaujímať:

Unikátne mosty zo Slovenska, ktoré stoja za pozornosť. Poznáš ich?

Kriváň – poklad Tatier

Kriváň, s výškou 2 494 m n. m., je jedným z najvýznamnejších vrcholov Slovenska a národným symbolom slobody. Tento impozantný vrch je často považovaný za „povinnú“ zastávku pre každého Slováka, ktorý sa chce hlbšie spojiť so svojím národom. Jeho výrazný tvar je ľahko rozpoznateľný, najmä pri pohľade z Pribyliny alebo Hýb. Kriváň sa stal významným motívom v poézii štúrovských básnikov a zohral kľúčovú úlohu počas Slovenského národného povstania.

Je súčasťou hlavného hrebeňa Vysokých Tatier a nachádza sa nad Liptovom, Kôprovou a Važeckou dolinou. Výstup na tento vrchol je stredne ťažký a vyžaduje si dobrú fyzickú kondíciu. Počas túry nenatrafíš na žiadnu vysokohorskú chatu. Aj to je dôvodom, prečo je dôležité vziať si so sebou vodu a občerstvenie.

Vedel si, že…?

Ak si chceš turistiku predĺžiť, môžeš ísť z Troch studničiek na Kriváň a potom pokračovať k Štrbskému plesu.

Aj o Kriváni existujú legendy. V jednej z nich sa spomína obdobie, keď Boh obdivoval svoje dielo na Zemi. Zavolal si svojho najlepšieho anjela a dal mu vrece plné prírodných krás s úlohou rozsiať ich. Keď anjel preletel nad Zemou, jeho zrak upútal majestátny vrchol, ktorý bol rovný ako svieca. Začal okolo neho krúžiť, no nešťastnou náhodou doň narazil krídlom. Vrchol sa naklonil a zostal krivý. Ale to nebolo všetko – počas toho, ako anjel zavadil o Kriváň, sa mu vrece roztrhlo a prírodné krásy sa rozsypali po celých Tatrách.

V 15. storočí krásy Tatier obdivoval aj kráľ Matej Korvín, ktorý sa rozhodol založiť bane na úpätí Kriváňa aj priamo na jeho hrebeni. V priebehu storočí sa tu ťažilo zlato, striebro a cín, až kým baníctvo koncom 18. storočia záhadne nezaniklo. Hovorí sa, že samotný Kriváň sa vzbúril proti neustálemu narúšaniu jeho pokoja, a preto ukončil éru baníctva vo svojich útrobách.

Profimedia

Veľký Choč – majestátny vrchol s jedinečným výhľadom

Veľký Choč je skvostom slovenskej prírody, ktorý každého ohromí svojou majestátnou siluetou. Je známy svojím skalnatým, pyramídovým tvarom, ktorý ponúka nezabudnuteľný výhľad. Z vrcholu sa ti naskytne pohľad nielen na Oravu, Západné a Nízke Tatry, ale aj na Oravskú Maguru, Oravskú priehradu, Veľkú a Malú Fatru, Beskydy, Liptovskú Maru a pri jasnom počasí aj na Poľsko a Moravu.

Vedel si, že…?

Na vrchol Veľkého Choča vedie viacero trás s rôznymi úrovňami náročnosti. Najpopulárnejší výstup je z Valaskej Dubovej po modrej a zelenej značke a trvá približne 3 hodiny.

Veľký Choč sa spája s viacerými legendami. Jedna z najznámejších, ktorú zaznamenali v zbierke Zlaté dukáty v Choči, hovorí o jamkách na skalnom chodníku pri Jasenovej. Podľa príbehu sú to stopy po palici Ježiša Krista a oslici, na ktorej tam prišiel.

Ježiš vraj navštívil tieto miesta v rôznych podobách – ako pocestný, žobrák či pastier. Pri jednej z týchto návštev sa dostal na salaš, kde sa stretol so starým bačom. Bača mu rozprával o vrchole Choča, odkiaľ je ten najkrajší východ slnka, no pre svoj vek sa tam už nevedel dostať. Ježiš ho utešil a sľúbil mu, že východ slnka z vrcholu ešte uvidí. Nasledujúce ráno bača vstal s novou energiou a vyšiel na vrchol, kde so slzami v očiach sledoval vychádzať slnko.

Ďalšia legenda vysvetľuje pôvod samotného vrchu. Hovorí sa, že zlá grófka z Malatinského hradu stretla starenku, ktorá jej stála v ceste. Zlomyseľná grófka ju chcela ťahať za kočom, no starenka ju prekliala. Hrad sa prepadol, koč skamenel a na jeho mieste vyrástol Veľký Choč. Grófka sa premenila na hmlu a navždy zostala pripútaná k Choču, kde sa musí plaziť po svojom bývalom koči.

Noc so včelami či v jaskyni. Kde na Slovensku nájdeš netradičné formy ubytovania?

Mohlo by ťa zaujímať:

Noc so včelami či v jaskyni. Kde na Slovensku nájdeš netradičné formy ubytovania?

Slovenské vrchy sú klenotmi našej krajiny, sú plné prírodných krás a spájané s fascinujúcimi legendami. Každý z týchto vrchov nám ponúka niečo jedinečné – nielen nádherné výhľady, ale aj príbehy, ktoré odrážajú bohatstvo našich kultúrnych tradícií. Tieto príbehy nás spájajú s minulými generáciami a obohacujú naše putovanie po týchto majestátnych horách. Či už sa rozhodneš zdolať vrchol, alebo len obdivovať krásu týchto miest, ich magická atmosféra ti vždy prinesie nezabudnuteľné zážitky.

Obsah bol spracovaný z podkladov slovander.sk.


Tagy:

Radka Klemanová
Milovníčka cestovania, spoznávania nových krajín či kultúr. Špeciálne miesto v mojom srdci si vyslúžilo Slovensko a aj preto chcem čitateľov EMEFKA motivovať k jeho spoznávaniu.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.