Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg

Ako správne skladovať pneumatiky? Ak ich máš odložené takto, riskuješ ich poškodenie

Nie je úplne jedno, ako do pivnice odložíš súpravu zimných alebo letných gúm.


Zamýšľal si sa niekedy nad tým, či svoju súpravu zimných alebo letných pneumatík skladuješ správne? Drvivá väčšina vodičov túto tému vôbec nerieši. Bežný motorista zoberie súpravu pneumatík a hodí ju do garáže, pivnice alebo na balkón tak, ako mu to najviac vyhovuje, hlavne aby gumy zbytočne nezaberali veľa miesta. Počas celej sezóny im nevenuje žiadnu pozornosť, a keď príde čas na výmenu, zoberie ich a dá na auto. 

Takýto prístup však dokáže spôsobovať rýchlejšie opotrebovanie pneumatík alebo diskov. Môže sa ti tak stať, že gumy sa skôr zdeformujú, poškodia a budeš ich musieť predčasne vymeniť za nové. A to isté platí aj o diskoch. Práve preto sme si pre teba pripravili pár jednoduchých tipov, čo môžeš spraviť pre to, aby tvoje pneumatiky a disky počas skladovania zbytočne netrpeli

Pred odložením pneumatiky poriadne vyčisti 

Pri jazdení sa na pneumatikách vytvára povlak, ktorý pozostáva z prachu, cestných nečistôt, ale aj rôznych chemikálií. Najmä solí, olejov a rozpúšťadiel z vozovky. Guma je síce voči týmto látkam odolná, no pokiaľ im je vystavená niekoľko mesiacov v kuse, môžu ju začať poškodzovať. Práve preto je dôležité pneumatiky pred uskladnením poriadne umyť. 

Najlepšie je gumy umývať až po tom, ako ich dáš dole z auta. Vystriekaj ich wapkou a na účinné zmytie všetkých nečistôt môžeš použiť autošampón. Pokiaľ chceš pre svoje gumy to najlepšie, pred uskladnením ich ešte ošetri prípravkom na čistenie a konzervovanie pneumatík. Ten zabezpečí dodatočnú ochranu pred pôsobením vonkajších vplyvov a rýchlejším starnutím. 

Skontroluj stav a poškodenia 

Keď už budeš mať pneumatiky pekne vyčistené, pozri sa na to, či náhodou nemajú väčšie poškodenia. Problém predstavujú hlavne zárezy a väčšie poškodenia v bočnici, ktoré môžu vzniknúť napríklad pri prejazde väčším výtlkom alebo nešetrnom parkovaní k obrubníku. Pri takomto poškodení dokáže pneumatika počas jazdy ľahšie „vybuchnúť“, preto je lepšie vymeniť ju za novú. Takúto gumu ani neuskladňuj, rovno ju zanes do pneuservisu, kde ju odovzdajú na ekologickú likvidáciu.

Shutterstock

Určite si prečítaj:

20 automechanikov, ktorí zažili počas dňa v práci niečo bizarné či nečakané

Takto vyzerá správne skladovanie pneumatík 

Pneumatiky je najlepšie skladovať v miestnosti s teplotou okolo 15 – 25 °C. Dbaj na to, aby bolo dané miesto dobre vetrané a nebola v ňom príliš vysoká vlhkosť. Pneumatiky totiž vo svojich útrobách tiež obsahujú kovové prvky, ktoré pri vysokej vlhkosti môžu začať korodovať. A dôležité je tiež to, aby na ne nesvietilo priame slnečné žiarenie. To spôsobuje rýchlejšie starnutie a tvrdnutie gumy. 

Skladovanie pneumatík bez diskov 

Ak máš len pneumatiky bez diskov, skladuj ich vo zvislej polohe, uložené vedľa seba. Vtedy sa budú najmenej deformovať. Ideálne ich raz za mesiac trochu pootoč, aby neboli stále v rovnakej pozícii. Určite ich neukladaj na seba, keďže vtedy sa nadmerne deformujú bočnice. A odborníci tiež neodporúčajú vešať ich na vešiaky. 

skladovanie pneumatík
PxHere
Gumy s diskami sa odkladajú inak 

Pri gumách na diskoch je správny spôsob skladovania presne opačný. Nemal by si ich odkladať zvislo vedľa seba, keďže kvôli hmotnosti disku sa budú nadmerne deformovať. Najlepšie je skladovať ich uložené na seba. Keď je guma obutá na disku, bočnica si dobre drží svoj tvar a deformácia nie je taká veľká. Pneumatiky na diskoch môžeš skladovať aj na vešiakoch.

skladovanie pneumatík
PxHere

Praktický tip: Ak nechceš, aby ti gumy zaberali v garáži alebo pivnici zbytočne veľa miesta, kúp si špeciálny regál alebo vešiak na ich uskladnenie. 

Nenechaj disky zhrdzavieť 

Pokiaľ ideš skladovať pneumatiky na oceľových diskoch, pred odložením nezabudni aj disky poriadne umyť vodou a šampónom, ktorý zmyje všetky nečistoty. A dbaj na to, aby vlhkosť v miestnosti nebola viac ako 70 %, v opačnom prípade ti začnú disky rýchlejšie hrdzavieť, a keď ich na začiatku sezóny obuješ na auto, nebudú vyzerať zrovna najlepšie.

Slovensko, slovenské cesty, vtipné ŠPZ, poznávacia značka, garážpiko, instagram

Určite si prečítaj:

Takto vyzerajú najväčšie „skvosty“ zo slovenských ciest v roku 2022


Tagy:

Dominik Parajka
Už viac ako 8 rokov sa venujem obsahovému marketingu, pričom mojou srdcovkou sú autá, o ktorých často píšem a natáčam videá. Rád ale vytváram obsah aj k iným témam, hlavne investovaniu, realitám, financiám, technike a elektronike.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.