Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 23.9.2024
sk
Zdenka
cz
Berta
, Bertina

Akú hodnotu má ľudský život? Na túto otázku existuje mnoho odpovedí. S takýmito sumami sa pracuje na Slovensku

Filozofi by diskutovali dlhé hodiny, ekonómovia ti povedia presné číslo.


Akú hodnotu má ľudský život? Znie to ako skvelá otázka pre filozofov. Veď prakticky už od počiatku dejín sa ľudia nad touto otázkou zamýšľajú. Kým filozofi vedú nekonečné debaty, ekonómovia prichádzajú s presnými číslami.

Mnohým ľuďom môže pripadať vrcholne cynické dávať cenovku na niečo také unikátne a nenahraditeľné, ako je ľudský život. Všetko to však ale má svoj zmysel a funkciu. Tieto čísla sú dôležité napríklad pri vypočítavaní výšky odškodného pri tragickej strate života a pomáhajú tiež pri rozhodovaní o zavádzaní nových bezpečnostných, hygienických či environmentálnych opatrení.

Úradné inštitúcie všade vo svete pracujú s nejakou sumou, ktorá vyčísľuje, akú hodnotu má ľudský život. Inak tomu nie je ani na Slovensku.

Hodnota štatistického života

Množstvo inštitúcií vo svete pracuje s veličinou hodnota štatistického života (Value of statistical life). Štatistický život sa nesnaží dať cenovku na priemerného človeka. Skôr len slúži ako orientačný údaj, ktorý má pri rozhodovaní pripomínať, že investovať do ochrany životov má zmysel.

Akú hodnotu má ľudský život? Filozofi si túto hodnotu kladú už od nepamäti. Ekonómovia medzitým prišli s odpoveďou.
Shutterstock

Tu je zjednodušený príklad: V meste sa má stavať továreň, ktorá prinesie hospodársky rast, ale aj znečistenie. Takáto továreň má zmysel jedine vtedy, ak je ekonomický prínos výrazne väčší ako náklady spojené s dopadom znečistenia na zdravie obyvateľov. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia pre takéto výpočty používa hodnotu štatistického života vo výške 9,1 milióna dolárov (cca 8,2 milióna eur). Teda 9,1 milióna dolárov je považovaných za adekvátnu sumu, ktorej investícia do bezpečnosti ochráni jeden ľudský život.

Každá krajina a dokonca aj rôzne inštitúcie v nej používajú iné vzorce na výpočet VSL. Väčšinou sa odráža od vynaložených zdravotných nákladov či ekonomického potenciálu, hodnoty, ktorú by človek vygeneroval, ak by nezomrel. Niekedy sa VSL počíta na základe toho, koľko sú ľudia ochotní zaplatiť za to, aby znížili riziko ujmy.

Mohlo by ťa zaujímať:

Ľutujete, že máte deti? Slováci a Česi sa vyjadrili k otázke, ktorá predstavuje obrovské spoločenské tabu

Vojna

Z ekonomického hľadiska platí, že odškodné, aké pozostalí dostanú po smrti blízkej osoby, je len zlomkom hodnoty, akú mala daná osoba za života.

Aké odškodnenie dostávajú ruské rodiny, ktorých členovia zomreli v zbytočnej vojne na Ukrajine? Ak sa zráta štátny príspevok a príspevok od regionálnych orgánov, môžeme sa dostať k sume 14 miliónov rubľov, čiže asi 135-tisíc eur. Asi tretina tejto sumy je navýšenie, ktoré schválili po začiatku invázie na Ukrajinu.

Tak znie zákon. V praxi platby často meškajú alebo sú padlí vojaci vedení ako nezvestní, takže štát nič nezaplatí. Neprichádzajúce platby sú zdrojom pohoršenia v ruských rodinách, ale zároveň aj vďačným terčom vtipov. Vyplácané peniaze pozostalým predstavujú enormnú záťaž pre ruský rozpočet. Odhaduje sa, že ruská vláda za uplynulých dva a pol roka vyplatila pozostalým po zabitých vojakoch asi 1,4 trilióna rubľov. Alebo aspoň mala.

Profimedia

Ministerstvo obrany USA uvádza, že v prípade smrti pri výkone služby pozostalí dostanú 100-tisíc dolárov (asi 90-tisíc eur). Vojak môže uviesť až desať osôb, ktorým bude v prípade jeho úmrtia táto suma rozdelená v desaťpercentných dieloch.

Na Slovensku v prípade úmrtia policajta či vojaka v službe „príslušný útvar sociálneho zabezpečenia ministerstva a Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia“ uhrádzajú pozostalým výživné, náklady na pohreb a jednorazové odškodné. Jednorazové odškodné nesmie presiahnuť desaťnásobok základu, ktorý sa zisťuje z „priemerného mesačného služobného platu dosiahnutého v období posledných desiatich skončených kalendárnych rokov pred dňom skončenia služobného pomeru.“

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.