Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.9.2024
sk
Cyprián
, Damián
cz
Jonáš

6 valcov za menej ako 5000 €: Týchto 5 skvelých áut kúpiš za pár výplat!

Poriadny motor nemusí byť vôbec drahý.


Ak si milovníkom áut a rýchlej jazdy, s veľkou pravdepodobnosťou zastávaš názor, že čím väčší motor a čím viac valcov, tým lepšie. A práve šesťvalce sú pre mnohých autičkárov taký „sweetspot“. Stále dokážu jazdiť s pomerne rozumnými spotrebami, dajú sa servisovať za normálne peniaze, majú krásny zvuk, lahodný chod a čo je hlavné, nájdeš ich v mnohých modeloch áut, ktoré kúpiš už za pár výplat. 

Pokiaľ si chceš aj ty dopriať šesťvalcový motor, úplne stačí, keď máš na kúpu auta našetrených 5000 €. A, samozrejme, nejaké úspory nazvyš, aby ťa pravidelný servis veľmi nevyviedol z miery. Každopádne, za cenu staršej Octavie alebo Golfa si vieš kúpiť aj oveľa zvučnejšie a zaujímavejšie vozidlá. Ktorým konkrétnym venovať pozornosť? Pripravili sme si pre teba 5 tipov.

1. BMW 3 E46

Keď sa povie šesťvalec, asi každý si hneď spomenie na BMW, ktoré bolo v minulosti preslávené práve skvelými radovými 6-valcovými motormi. Ak hľadáš auto do 5000 €, ideálnou voľbou môže byť legendárny model E46. Už verzia 320i bola vybavená motorom so 6 valcami, prípadne môžeš siahnuť po ešte výkonnejších variantoch. 

autá do 5000 eur
Wikimedia Commons

Ak túžiš po naftovom šesťvalci, v cenovej hladine do 5000 € nájdeš aj viacero kúskov s označením 330D. Pokiaľ ale chceš mať najlepší možný jazdecký zážitok, siahni radšej po benzíne. Výhodou týchto motorov je okrem krásneho prejavu aj dosť dobrá spoľahlivosť a životnosť.

Praktický tip: Pokiaľ si fanúšikom ešte starších áut, dobrou alternatívou BMW E46 môže byť generácia E36. Aj tieto modely kúpiš v pohode do 5000 €. 

2. Volkswagen Passat

Je to skutočne tak, aj obľúbený Volkswagen Passat generácie B5.5 kúpiš so šesťvalcovým benzínovým motorom, ktorý má veľmi pekný zvuk a prejav. Ide o motorizáciu s objemom 2,8 litra, pričom auto má poháňané všetky 4 kolesá. Passat so 6-valcom môže byť skvelá voľba, ak chceš byť nenápadný, no potom ostatným vodičom vytrieť zrak, keď poriadne pridáš plyn

autá do 5000 eur
Wikimedia Commons

Naša rada: Ak si priaznivcom Škodovky, namiesto Passata si môžeš kúpiť Superb 1. generácie, do ktorého sa montoval tento istý motor. V cene do 5000 € nájdeš na bazárových portáloch hneď niekoľko kúskov, ktoré sú plne pojazdné. 

3. Audi A6 C6

Teraz niečo pre milovníkov nafty. Audi A6 generácie C6 je podľa mnohých fanúšikov jedno z najkrajších Audi všetkých čias. Dnes už ale sláva tohto modelu upadla a veľa kúskov sa hýbe v cenových hladinách do 5000 €. Okrem klasického motora 2.0 TDI však pod kapotou môžu byť aj šesťvalcové motorizácie 2,7 TDI alebo 3.0 TDI

autá do 5000 eur
Wikimedia Commons

Tieto motory majú pekný prejav, slušnú dynamiku, no zároveň vedia jazdiť s prekvapivo nízkymi spotrebami. Priprav sa však na to, že servis naftového 6-valca nie je zrovna najlacnejší. Pri kúpe si preto dávaj pozor na to, či auto dostávalo pravidelný servis, a zisti si, čo všetko už bolo na ňom robené. 

4. Chrysler 300C

Pravá Amerika by síce mala mať pod kapotou 8-valec, ale vedz, že ani so šesťvalcom za volantom rozhodne nebudeš plakať. Teda, aspoň nie od smútku. Chrysler 300C nie je v našich končinách veľmi populárne auto, čomu zodpovedajú aj ceny. Keď ho chce niekto predať, nemôže si zaň pýtať extra veľa peňazí, takže do 5000 € nájdeš veľmi veľa celkom dobrých kúskov.

autá do 5000 eur
Wikimedia Commons

Chrysler 300C si môžeš kúpiť s benzínovým alebo naftovým šesťvalcom. Je len na tebe, čo ti viac sadne. Áno, s náhradnými dielmi to môže byť niekedy trochu ťažšie ako pri známych európskych výrobcoch, ale existuje veľa mechanikov, ktorí sa špecializujú práve na americké autá a dokážu ti za rozumné peniaze spraviť servis alebo zohnať potrebné súčiastky.

5. Jaguar S-Type 

A na záver ešte jedna exotika. Pokiaľ sa chceš voziť ako veľký britský lord, nepotrebuješ stovky tisíc eur. Postačí ti menej ako 5000. Za takéto peniaze už bez problémov kúpiš pojazdný Jaguar S-Type, ktorý ťa už hneď na prvý pohľad osloví svojím charakteristickým dizajnom

autá do 5000 eur
Wikimedia Commons

Rozhodnúť sa môžeš pre 2,5- alebo 3,0-litrový benzínový šesťvalec s veľmi pekným charakterom. Robil sa síce aj diesel, ale do tohto auta rozhodne uprednostni benzín. Spoľahlivosť nie je zrovna oslnivá, no ako sa hovorí, za frajerinu sa platí. Každopádne, ak si nájdeš zručného mechanika, nemusí to byť vôbec také zlé a budeš mať auto, ktoré nie je na každom rohu a dokáže každú jazdu premeniť na veľký zážitok. 


Tagy:

Dominik Parajka
Už viac ako 8 rokov sa venujem obsahovému marketingu, pričom mojou srdcovkou sú autá, o ktorých často píšem a natáčam videá. Rád ale vytváram obsah aj k iným témam, hlavne investovaniu, realitám, financiám, technike a elektronike.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.