Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

V Európe je nový variant ochorenia COVID. Objavili ho aj neďaleko Slovenska

Čo od neho očakávať?


Keď sme si už mysleli, že koronavírusu nadobro odzvonilo, tak prichádza ďalšia nepríjemná správa. Ako informujú TV Noviny, v Európe straší nový variant ochorenia COVID s názvom XEC. Podľa všetkého sa vyskytol už v jedenástich európskych krajinách, dokonca aj neďaleko Slovenska. Lekári bijú na poplach.

Podľa odborníkov sa variant môže stať čoskoro dominantným. XEC je hybridný variant omikrónových podvariantov KS.1.1 a KP.3.3. Predpokladá sa, že by sa táto mutácia mohla počas jesene šíriť ďaleko rýchlejšie.

Vôbec po prvý raz vedci objavili variant XEC v nemeckom Berlíne ešte v júni tohto roku. Odvtedy ho identifikovali v ďalších jedenástich európskych krajinách a takisto aj v štyroch ďalších naprieč celým svetom. Vyskytnúť sa mal už v Slovinsku, Belgicku, Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Írsku, Švédsku, Taliansku či v Španielsku a Spojenom kráľovstve.

Treba sa pripraviť

Všetko treba brať s miernou rezervou, no je dobré sledovať situáciu, a to, ako sa vyvíja. Práve vďaka tomu budú schopní výskumníci spolu s lekármi reagovať včas potrebnými opatreniami, ako môžu byť napríklad upravené verzie vakcín či všeobecné nariadenia týkajúce sa verejného zdravia.

Predpokladá sa, že existujúce vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by mali byť dostatočne účinné aj proti novému variantu XEC. „Očkovanie je najúčinnejším opatrením na ochranu pred závažnejšími formami COVID-19 a sezónnej chrípky,“ poukazuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

nový variant COVID
Shutterstock

Ochorenie COVID-19 spôsobilo v posledných rokoch značné škody nielen na Slovensku, ale taktiež aj naprieč celou Európou. Krajiny neboli na pandemickú situáciu dostatočne pripravené, čo viedlo k tomu, že kolabovali mnohé inštitúcie, primárne zdravotníctvo. Je teda dôležité včasne reagovať na potenciálne riziko, ktoré prináša ďalší variant koronavírusu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.