Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
V spolupráci s TV JOJ

Ako dlho sa na Slovensku natáča seriál a čo všetko zahŕňa jeho príprava?

Na otázky odpovedá výkonný producent Kriminálky Kraj Martin Jerz.


Príprava seriálu nie je jednoduchá a trvá niekoľko desiatok dní. A dokonca, v skutočnosti sa nezačína až samotným natáčaním, no práca na seriáli začína už omnoho skôr.

Svoje nám o tom vie povedať aj výkonný producent seriálu Kriminálka Kraj Martin Jerz, ktorý beží na televíznych obrazovkách TV JOJ každý štvrtok večer.

Ako vyzerá práca výkonného producenta?

Martin Jerz nám v prvom rade prezradil, čo zahŕňa práca výkonného producenta: „Zodpovedám za organizačnú a finančnú stránku výroby seriálu. Ak by som to mal veľmi zjednodušiť a opísať pár vetami, tak si predstavte, že dostanete scenáre a počet filmovacích dní, za ktoré ich treba nakrútiť. Následne vytvoríte rozpočet a po jeho schválení musíte seriál vyrobiť v čase a v sume, ktorá je teda už daná.

To zahŕňa vytvorenie štábu, časového harmonogramu prípravy, rámcový harmonogram nakrúcania, komunikáciu s dodávateľmi techniky, organizáciu výrobných porád, castingov, obhliadok a pod. Neskôr v procese, keď už sa seriál nakrúca, neustále stráženie rozpočtu a robenie veľkého množstva rozhodnutí, ktoré majú priamy vplyv na časový a finančný výsledok projektu.“

TV JOJ

Filmovací deň má až 12 hodín a niekedy sa to natiahne až na 15.

Koľko dní trvalo, kým natočili finálnu podobu Kriminálky Kraj?

„Presne 62 filmovacích dní plus dva extra dni, keď sa zvyknú nakrúcať prejazdy autami, zábery z dronu, stockshoty na mesto a podobne. Celkovo sa seriál nakrúcal od polovice augusta do Vianoc, keďže musíme brať ohľad na veľké množstvo obmedzení, ako napríklad herecké záväzky, keďže väčšina hercov hrá v divadlách, majú skúšky, predstavenia a ďalšie aktivity.

Okrem toho sú rôzne obmedzenia lokácií. Napríklad v administratívnej budove, kde je cez pracovný týždeň plná prevádzka, by bolo nakrúcanie veľmi ťažké, preto sú mnohé lokácie výlučne ‚víkendové‘,“ vysvetľuje, pričom dodal, že natáčanie, samozrejme, do veľkej miery ovplyvňuje aj počasie.

TV JOJ

A, samozrejme, práca na seriáli sa začína omnoho skôr ako jeho natáčaním. „Je to veľmi individuálne. Každý projekt má iný čas na vývoj (písanie scenárov), iný čas na prípravu.

Konkrétne Kriminálku Kraj 2 písali scenáristi približne 7 mesiacov.

Z toho počas posledných 3 – 4 mesiacov už prebiehala príprava, ktorá sa každým týždňom stupňovala a zintenzívňovala. Po nakrúcaní seriálu ešte nasleduje fáza postprodukcie. Nakrútený materiál je potrebné zostrihať, ohudbiť, urobiť farebné obrazové korekcie, dorobiť vizuálne efekty, vyčistiť zvuk atď. Postprodukcia pri takomto 10-dielnom seriáli následne trvá približne päť mesiacov,“ dodal.

Mohlo by ťa zaujímať:

Čo je na práci režiséra najväčšou výzvou a nahradí toto povolanie umelá inteligencia?

Najdrahšia časť seriálu

Natočenie takého seriálu, samozrejme, nie je lacnou záležitosťou. Jerz prezradil, že najdrahšie na seriáloch najčastejšie býva to, čo si divák ani neuvedomí.

„Konkrétne pri tomto seriáli to bola svadba bohatej rodiny. Dvojdňové nakrúcanie do neskorých nočných hodín, kde máte na pľaci 100 komparzistov, 15 hercov, veľký štáb, nočné svietenie exteriéru, na čo potrebujete veľké lampy, agregát, vysokozdvižné plošiny… Okrem toho sme na vytvorenie atmosféry použili špeciálne efekty (konkrétne hmlu – opar),“ zakončil.

Seriál Kriminálka Kraj môžeš sledovať už dnes večer na TV JOJ


Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.