Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.9.2024
sk
Móric
cz
Darina

Sezónny stres na jeseň: Ako sa prejavuje a aké stratégie môžu pomôcť ho zvládnuť

Ak sa v poslednom období necítiš dobre, možno za to môže sezónny stres.


Počul si už o sezónnej depresii? Prejavuje sa väčšinou s príchodom zmeny ročného obdobia, v jari ju sprevádza aj únava či nechuť niečo robiť, v zime zas menej príjemné počasie a odpor voči čomukoľvek, čo sa deje mimo teplej postele. Dnes sa pozrieme na sezónny stres na jeseň.

Jeseň je obdobím prechodu, ktoré môže prinášať nielen nádherné farby a chladnejšie počasie, ale aj zvýšený stres. Pre mnohých môže ísť o náročné obdobie, pretože sa začína školský rok, prichádzajú nové pracovné povinnosti a dni sa skracujú. Tu nájdeš odpovede na to, ako sa jeseň prejavuje v oblasti stresu a aké stratégie môžu pomôcť zmierniť jeho účinky.

Ako sa jeseň prejavuje v oblasti stresu

  1. Návrat do rutiny: Po letných prázdninách sa mnohí vracajú do pracovných a školských povinností. Zmena rozvrhu a prispôsobenie sa novým požiadavkám môže spôsobiť pocit preťaženia.
  2. Krátke dni a menej slnečného svetla: S príchodom jesene sa dni skracujú, čo môže ovplyvniť náladu a energiu. Mnohí ľudia pociťujú úzkosť alebo depresívne stavy, čo môže súvisieť s nedostatkom prirodzeného svetla.
  3. Zdravotné problémy: Jeseň je obdobím, keď sa zvyšuje riziko nachladnutia a chrípky, čo môže vyvolať stres. Starosti o zdravie a obavy z chorôb môžu prispieť k úzkosti.
  4. Rodinné povinnosti: Jesenné obdobie je často spojené s rodinnými udalosťami, ako sú oslavy a výlety. Tlak na organizáciu a zodpovednosť môže zvyšovať stres.
  5. Zmena sezóny: Prechod zo slnečných letných dní na chladnejšie a tmavšie jesenné dni môže ovplyvniť psychickú pohodu, a niektorí môžu pociťovať emocionálne výkyvy.
Shutterstock

Stratégie na zvládanie sezónneho stresu na jeseň:

  • Vytvor si stabilný denný režim: Snaž sa dodržiavať pravidelný rozvrh spánku, stravy a cvičenia. Stabilita môže pomôcť zmierniť pocity preťaženia a úzkosti.
  • Získaj dostatok svetla: Počas jesene sa snaž stráviť čas vonku za slnečného dňa, aby si získal čo najviac prirodzeného svetla.
  • Zameraj sa na pohyb: Pravidelná fyzická aktivita je dôležitá pre zníženie stresu. Zimné športy alebo prechádzky v prírode môžu byť skvelými spôsobmi, ako si udržať kondíciu a duševnú pohodu.
  • Zdravá strava: Jesenné potraviny, ako sú jablká, tekvice a slivky, sú bohaté na živiny, ktoré môžu podporiť imunitu a náladu. Zameraj sa na pestrú a vyváženú stravu.
  • Urob si čas na relaxáciu: Nájdi si čas na aktivity, ktoré ťa upokojujú, ako sú čítanie, meditácia alebo hobby. Pravidelné relaxačné techniky môžu pomôcť zmierniť stres.
  • Spájaj sa so svojimi blízkymi: Udržuj kontakt s rodinou a priateľmi. Zdieľanie pocitov a spoločné aktivity môžu pomôcť znížiť pocit osamelosti a podporiť emocionálnu pohodu.
  • Nastav si realistické ciele: S množstvom povinností je dôležité mať realistické očakávania. Zameraj sa na to, čo je skutočne dôležité, a nauč sa hovoriť „nie“ zbytočným povinnostiam.
  • Venuj pozornosť svojmu duševnému zdraviu: Ak pociťuješ dlhodobý stres alebo úzkosť, zváž konzultáciu s odborníkom na duševné zdravie. Profesionálna pomoc môže poskytnúť cenné nástroje na zvládanie stresu.
Stres náš každodenný. 10 krokov, ako ho zvládať a nájsť vnútorný pokoj

Mohlo by ťa zaujímať:

Stres náš každodenný. 10 krokov, ako sa s ním vyrovnať a nájsť vnútorný pokoj


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.