Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg

Na „slovenské more“ sa vrátila ikona. Jedinečný zážitok si tu môžeš vychutnať aj ty

Po takmer 30 rokoch bude na „slovenskom mori“ opäť premávať veľkokapacitná výletná loď.


Zemplínska šírava, obľúbená dovolenková destinácia na východe Slovenska, získala novú atrakciu. Po dlhých rokoch sa na jej hladinu vrátila veľkokapacitná výletná loď. LABE, pôvodom z pražskej Vltavy, absolvovala náročnú cestu cez sedem európskych krajín, aby sa stala novou dominantou „slovenského mora“. O udalosti informoval prevádzkovateľ plavieb Plavby Šírava.

Dlhá cesta na Zemplínsku šíravu

Loď LABE prekonala viac ako 3500 kilometrov po vode, kým dorazila do doku v Ladmovciach. Odtiaľ ju čakal ešte 60-kilometrový pozemný presun na špeciálnom podvozku s 19 nápravami. Operáciu nazvali organizátori „Guľový blesk“. Vyvrcholila 20. augusta, keď bola loď žeriavom s nosnosťou 780 ton spustená na hladinu Zemplínskej šíravy.

„Takýto náklad naposledy prechádzal Michalovcami presne pred 30 rokmi, keď boli lode Atlantída a Andante zo Zemplínskej šíravy odpredané a odvezené do Prahy,“ pripomína historický kontext tejto udalosti Matej Kapraľ, konateľ prevádzkovateľskej spoločnosti ZVD.

Komfort a kapacita pre 164 pasažierov

LABE, vyrobená v Nemecku, ponúka kapacitu pre 164 osôb. Jej 37-metrové telo a váha 70 ton sľubujú stabilnú plavbu za každého počasia.

„Na palube sú pre návštevníkov k dispozícii sociálne zariadenia, slnečná terasa i klimatizovaný salón v prednej časti lode. Občerstvenie počas plavby zabezpečí palubný bufet a neskôr pribudne aj kuchyňa,“ dodáva Kapraľ.

Loď LABE, www.plavbysirava.sk

Nový impulz pre cestovný ruch

Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja, sa vyjadril: „Zážitky z otvorenej vodnej plochy budú lákadlom pre tisíce nových návštevníkov. Predpokladáme skokovitý nárast nielen jednodňových, ale i nocujúcich návštevníkov v širšej oblasti.“

Lenka Vargová Jurková, riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus, zdôrazňuje potenciál lode pre mimosezónnu návštevnosť. „Loď sa bude prirodzene profilovať nielen ako zážitkový dopravný prostriedok, ale aj ako miesto stretnutí pri rôznych plánovaných príležitostiach, či už počas rodinných osláv, malých slávností alebo firemných akcií.“

Poznáme páry Let's Dance 2023. S kým bude tancovať herec zo Skrytej vášne?

Určite si prečítaj:

Poznáme páry Let’s Dance 2023. S kým bude tancovať herec zo Skrytej vášne?

Čo čaká návštevníkov?

Prevádzkovatelia sľubujú, že LABE poskytne návštevníkom jedinečný pohľad na Zemplínsku šíravu z vodnej hladiny. Či už z hornej paluby, alebo z pohodlia klimatizovaného interiéru, pasažieri budú môcť obdivovať krásy okolitej prírody a užívať si pokojnú plavbu.

Všetky dôležité informácie o plavebnej trase, časoch a frekvencii plavieb, ako aj cenník a rezervačný portál sú dostupné na webstránke plavbysirava.sk. Návštevníci tak majú možnosť naplánovať si svoj výlet na „slovenské more“ s dostatočným predstihom.

S príchodom lode LABE získava Zemplínska šírava novú atrakciu, ktorá má potenciál prilákať ďalších návštevníkov a oživiť cestovný ruch v regióne. Či už ide o romantickú plavbu, rodinnú oslavu alebo firemný teambuilding, LABE sľubuje nezabudnuteľný zážitok na vode pre všetkých milovníkov „slovenského mora“.


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.