Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 21.9.2024
sk
Matúš
cz
Matouš

Prečo Francúzi postavili falošný Paríž? 10 historických faktov, ktoré ti v škole nepovedali

Zaujímavosti, ku ktorým si sa na hodinách dejepisu nedostal.


Na hodiny dejepisu na základnej a strednej škole všetci spomíname s úsmevom. Najmä na chyby, ktoré sme napísali do testu alebo povedali pred tabuľou. Zožali sme výsmech od zvyšku spolužiakov a presvedčivú známku päť do žiackej knižky.

Človek sa učí na vlastných chybách, takže by si dnes mal s určitosťou vedieť, kedy prišli na Veľkú Moravu Cyril s Metodom a v ktorom roku Štúr s Hurbanom a Hodžom kodifikovali spisovnú slovenčinu. Keďže máš našu históriu v malíčku, chceme ťa obohatiť zaujímavosťami zo svetových dejín, o ktorých si zrejme nepočul.

1. Najúspešnejším pirátom v histórii bola v skutočnosti žena

Volala sa Zheng Yi Sao a bola prostitútkou v Číne. Teda aspoň dovtedy, kým si ju nekúpil a neoženil sa s ňou Zheng Yi, veliteľ flotily Červenej vlajky. Len veľmi málo kapitánov sa plavilo po Juhočínskom mori bez toho, aby im zaplatili peniaze za ochranu. Keďže ju nepovažoval len za manželku, ale za seberovnú, stala sa aktívnou pirátskou veliteľkou. Čoskoro si tak získala rešpekt od svojich kolegov.

Až natoľko, že po smrti svojho manžela za z nej stala kapitánka. Pod jej vedením pozostávala flotila Červenej vlajky z viac ako tristo vojnových lodí, v prípade potreby mala navyše ďalších 1 200 podporných lodí. Počet stúpencov dosahoval 80-tisíc mužov, žien a detí. Spoločne terorizovali vody okolo Číny a obávala sa ich aj tamojšia vláda. Preto omilostila pirátov na čele so Zheng Yi Sao, ktorá si neskôr otvorila vlastnú herňu z „nazbíjaných“ peňazí.

historické fakty, história, pirátstvo, pirátka, Zheng Yi Sao, Čína
Wikipédia

2. Existovali aj ženské gladiátorky

Gladiátorky sa nazývali gladiatrix alebo gladiatrices v množnom čísle. Boli vzácnejšie ako ich mužskí kolegovia. Slúžili rovnakému účelu – popravovali zločincov, bojovali medzi sebou a so zvieratami. Na Slovensku máme vlastných „gladiátorov“ v Nitre. Namiesto zbraní však majú v rukách gitary. Na druhej strane, stále môžu útočiť na niekoho ušné bubienky.

3. Počas 1. svetovej vojny postavili Francúzi „falošný Paríž“

Tento „falošný Paríž“ spolu s replikou Champs-Elysées a Gare Du Nord vybudovali Francúzi na konci 1. svetovej vojny. Postavili ho, aby ochránili originál od nemeckých bombardérov a stíhačiek lietajúcich nad francúzskym nebom. Dokonca mal aj falošnú železnicu, ktorá sa na určitých miestach rozsvietila, aby zhora vytvorila ilúziu vlaku pohybujúceho sa po koľajniciach.

historické fakty, história, Paríž, druhá svetová vojna, Francúzsko
Profimedia

4. Kapitán Morgan skutočne existoval

Tvárou veľmi obľúbenej značky rumu je waleský korzár, ktorý po boku Angličanov v Karibiku bojoval proti Španielom. Jeho celé meno znelo sir Henry Morgan a bol pasovaný za rytiera kráľom Karolom II. Kapitán Morgan zomrel v roku 1688 na Jamajke ako veľmi bohatý muž.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

5. Od konca 1. svetovej vojny zomrelo v dôsledku nevybuchnutých bômb viac ako tisíc ľudí

Nie všetky bomby a náboje počas vojny vybuchli. Každoročne sa koná niečo, čomu sa hovorí „železná žatva“. Odkrývajú sa nevybuchnuté bomby, granáty a iné výbušniny, ktoré sa nájdu najmä počas jarnej výsadby a jesenného zberu na poliach. Na tých, kde kedysi proti sebe bojovali znepriatelené tábory a krv tiekla doslova potokom. Žiaľ, nevybuchnuté bomby sú stále aktuálnou hrozbou pre nevinných civilistov.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.