Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.9.2024
sk
Cyprián
, Damián
cz
Jonáš
V spolupráci s Continental film

Mrazivý film, ktorý ponúkne viacero interpretácií. 10 zaujímavostí o hororovej novinke Nikdy sa nepúšťaj!, ktorá práve vstupuje do našich kín

Žánrovka láka zaujímavým nápadom aj Halle Berry v hlavnej úlohe.


Alexandre Aja posiela do kín nový horor Nikdy sa nepúšťaj! Premiéru si u nás odbije už vo štvrtok a v tomto článku ti o ňom prinášame niekoľko zaujímavostí. Dozvieš sa, čo režiséra inšpirovalo, ako svoju rolu vnímala Halle Berry či to, ktorý tvorca mal pôvodne film režírovať.

1. Pôvodne sa réžie mal chopiť iný tvorca

Scenár k filmu napísali Kevin Coughlin a Ryan Grassby ešte pod názvom Mother Land. V roku 2020 ho od nich kúpila produkčná spoločnosť 21 Laps Entertainment a distribútor Lionsgate.

Tí následne ako režiséra angažovali Marka Romaneka. Romanek natočil dramédiu Static, triler Expres foto či dystopickú romancu Neopúšťaj ma.

Len o mesiac neskôr však Romanek z projektu vycúval a na jeho miesto nastúpil skúsený hororový tvorca Alexandre Aja. Ten sa blysol horormi ako Noc s nabrúsenou britvou, Hory majú oči, Rohy či Korisť.

2. Pre Halle Berry išlo o prvý horor po veľmi dlhej dobe

Halle Berry už síce niekoľko hororov natočila, ale Nikdy sa nepúšťaj! predstavuje jej návrat k tomuto žánru po viac ako dvadsiatich rokoch. Jej posledným hororom bola snímka Gothika z roku 2003.

Berry prezradila, že je veľkou hororovou fanúšičkou a sama netuší, prečo jej natočenie ďalšieho hororu trvalo tak dlho. Dúfa tiež, že v budúcnosti ešte nejaké podobné žánrovky natočí.

filmy, Nikdy sa nepúšťaj!, kino program, slovenské kino, horor, filmová novinka, kino premiéra
Continental Film

3. Nikdy sa nepúšťaj! sa inšpiroval aj rozprávkami

Alexandre Aja uviedol, že scenár ho zaujal aj tým, že mal v sebe určitú rozprávkovú kvalitu. Pripomenul, že klasické rozprávky a horory k sebe majú veľmi blízko (hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať).

„Horory fungujú podobne ako kedysi rozprávky v tom, že sa stávajú psychologickým nástrojom na konfrontáciu našej vlastnej temnoty,“ vysvetlil. „To je niečo, čo je podľa mňa veľmi zaujímavé, a podobne to dlho robil aj sci-fi žáner. Reflektoval spoločnosť. Ale hororový žáner sa čoraz viac ponára aj do tohto sveta.“

4. Halle Berry film aj produkovala

Halle Berry film zastrešila aj svojou producentskou spoločnosťou HalleHolly. „Je to môj prvý film, ktorý produkujem so svojou producentskou partnerkou Holly Jenkins pod našou značkou HalleHolly,“ uviedla. „A je to jeden z mojich obľúbených žánrov, ale tento film mi pripadal iný.“

Zdôraznila, že ju na ňom priťahovali témy materstva, generačnej traumy či spirituálne a náboženské podtóny. „To všetko vytvorilo niečo nové a zaujímavé a prinútilo ma to vrátiť sa k tomuto žánru.“

filmy, Nikdy sa nepúšťaj!, kino program, slovenské kino, horor, filmová novinka, kino premiéra
Continental Film

5. Film otvorený rôznym interpretáciám

Ako Alexandre Aja zdôraznil, snímka má viacero možných interpretácií. „Namiesto toho, aby som dal jasne najavo, že moja vízia je tá pravá, som sa snažil zachovať rôzne možnosti,“ povedal.

„Sú filmy ako výborný japonský film Onibaba, ktorý tiež ponúka viacero možných interpretácií. Niektoré klasické diela, napríklad od Edgara Allana Poa, v sebe majú nadprirodzené vysvetlenie, ale aj realistické a oboje spolu koexistujú. Takže som to chcel v tomto ohľade nechať otvorené.“

6. Dôraz na psychológiu

Nikdy sa nepúšťaj! sa do istej miery vymyká predchádzajúcim režisérovým filmom. Alexandre Aja síce natočil viacero hororov, tie však pracovali so strachom iným spôsobom. Nebola v nich napríklad núdza o brutálne či krvavé scény.

Jeho novinka je však aj podľa jeho vlastných slov oveľa viac psychologickejšia. „Každý príbeh sám určuje spôsob, akým k nemu pristúpime,“ povedal. „Vedel som, že pre tento film nemôžem použiť rovnaký štýl ako napríklad v Koristi. Je to iná téma. Tentokrát ide o oveľa viac psychologickejšiu snímku.“

filmy, Nikdy sa nepúšťaj!, kino program, slovenské kino, horor, filmová novinka, kino premiéra
Continental Film

7. Alexandre Aja si prácu s mladými hercami pochvaľoval

Okrem Halle Berry vo filme dôležité úlohy jej synov stvárnili aj Percy Daggs IV a Anthony B. Jenkins. Spolupráca sa nimi bola podľa režiséra výborná. „Bolo šťastie, že som mohol spolupracovať s takými úžasnými mladými hercami,“ pochvaľoval si režisér. „Niekedy sme si však museli dať pauzu, pretože to bolo príliš intenzívne.

Naozaj cítili, že okolo nich vyrastá hrôza, takže to pre nich niekedy bolo desivé. V takých prípadoch sme si dali pauzu a oddýchli si, kým sme sa vrátili späť na scénu. Napokon, rozhodne nechcete, aby boli prácou na filme traumatizovaní.“

8. Halle Berry sa do svojej úlohy kompletne ponorila

Halle Berry sa do postavy matky, ktorá je odhodlaná chrániť svoje deti, ponorila na sto percent. Ako prezradila, inšpiráciu čerpala aj z vlastných materských skúseností.

Do úlohy sa jej podarilo dostať aj vďaka šikovnému umeniu maskérov, ktorí jej postave prepožičali patrične strhaný výraz. „Bez toho by to bolo ťažké, pretože by sme sa museli dívať na seba. Je to súčasť toho, ako sa dostanete do tej postavy,“ povedala.

filmy, Nikdy sa nepúšťaj!, kino program, slovenské kino, horor, filmová novinka, kino premiéra
Continental Film

9. Výborná spolupráca s režisérom

Halle Berry bola nadšená, že môže spolupracovať s režisérom ako Alexandre Aja. Ako zdôraznila, jeho filmy miluje. „On bol jeden z dôvodov, prečo som ten film chcela natočiť,“ povedala. „Som fanúšičkou jeho diela od Hory majú oči až po najnovšiu Korisť.

Vedela som, že je uňho na prvom mieste príbeh a budovanie sveta. Bolo mi jasné, že do toho vloží veľa úsilia a detailov, aby ten svet oživil a urobil z neho vlastne ďalšiu postavu.“ Dodala tiež, že Aja hororovému žánru výborne rozumie a na pľaci dovolil vložiť do jej postavy aj niektoré herečkine vlastné nápady, ktoré v scenári pôvodne neboli.

10. Matka, ktorá sa snaží ochrániť synov pred tajomným zlom. Je ale hrozba skutočná?

Nikdy sa nepúšťaj! sa točí okolo matky (Halle Berry), ktorá žije so svojimi dvoma synmi Nolanom (Percy Daggs IV) a Samuelom (Anthony B. Jenkins) na samote uprostred lesov. Chlapcom tvrdí, že svet zničila záhadná nadprirodzená sila a oni sa pred ňou musia chrániť.

Svoj dom teda opúšťajú priviazaní o pevné lano, aby ich tajomné zlo nedokázalo chytiť. Potom ale jeden zo synov začne spochybňovať, či je hrozba vôbec skutočná, čím rozpúta hru o prežitie s desivými následkami.

Vo filme si zahrali aj Matthew Kevin Anderson, Christin Park, Stephanie Lavigne, Mila Morgan a William Catlett. Snímku režíroval Alexandre Aja. Trailer naznačuje, že nás čaká poriadne atmosférický zážitok, v ktorom bude hrať prvé husle paranoja a všadeprítomná neistota. Režisér sa vyjadril, že pre divákov chcel priniesť niečo nové.

„Vždy sa snažím nájsť spôsob, ako vytvoriť strach,“ podotkol. „Chcem pre divákov vytvoriť pohlcujúci zážitok. Niečo, čo nepôsobí ako opakovanie, ale zdá sa nové. Nikdy sa nepúšťaj! bolo celkom jedinečné, pretože hlas scenáristov bol veľmi špecifický. V tom, čo napísali, bola zaujímavá rozprávková kvalita.“ Nikdy sa nepúšťaj! do našich kín vstúpi už 26. septembra.

filmy, Nikdy sa nepúšťaj!, kino program, slovenské kino, horor, filmová novinka, kino premiéra
Continental Film

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.