Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 29.9.2024
sk
Michal, Michaela
, Michael
cz
Michal
, Michael

Kriminalita v Hollywoode. Dvaja režiséri, ktorí napriek kope obvinení ďalej natáčajú filmy

Kontroverzní režiséri Bryan Singer a Roman Polanski sú už rokmi terčom kontroverzie.


Kto by to bol povedal, že v dobe rôznych hnutí zjednocujúcich obete rôznych slávnych osobností budú naďalej aj v Hollywoode tvoriť sexuálni predátori. Hnutie MeToo, ktoré sa začalo aktivizovať v roku 2017, od svojho počiatku destabilizovalo kariéru desiatok rôznych takýchto kriminálnikov.

Obťažovanie na pľaci, usporadúvanie rôznych diskoték pre neplnoletých, sexuálne narážky a rôzne iné priestupky. To je to, čo Hollywood už dlho trápi. Dalo by sa povedať, že táto pliaga je tam už dlho. Niektorí nekorektne sa správajúci tvorcovia túto očisťujúcu vlnu ale vytrvali.

Hovoríme o americkom režisérovi Bryanovi Singerovi, známom hlavne vďaka filmom ako X-Men, Bohemian Rhapsody a Zvyčajní podozriví, a legendárnom poľskom režisérovi Romanovi Polańskom. Ten sa v Hollywoode prepracoval až na vrchol vďaka svojim filmom, ako napríklad Čínska štvrť, Pianista a Deviata brána. Úspech oboch tvorcov je jasný. Na svojom konte majú rôzne ocenenia, kasové trháky a nemalú hŕbu prestíže.

Uveril by si tomu ale, drahý čitateľ, keby si sa dozvedel, že istý čas boli svetom označovaní za sexuálnych predátorov? Niektorí ich tak prezývajú aj dnes, avšak väčšina obvinení bola zmetená pod stôl už dávnejšie. Niektoré z obvinení sa datujú aj desiatky rokov dozadu, niektoré sú omnoho čerstvejšie. Hollywood sa ale akoby dvoch prestížnych tvorcov nechcel vzdať. Pritom nejde o žiadnu ojedinelosť. Najznámejším prípadom kriminálne aktívnych tvorcov v Hollywoode bol napríklad herec Bill Cosby.

V roku 2018 bol uznaný vinným v niekoľkých prípadoch sexuálneho obťažovania a odvtedy sa jeho verejný obraz rozpadol. Treba ale poukázať na to, že žalobu na Cosbyho podalo približne 60 žien naraz. Aj pre hollywoodskych právnikov to pravdepodobne predstavovalo príliš veľké sústo. V prípade právnikov Polańského a Singera ale asi ide o iný prípad.

Ako sa celý príbeh Bryana Singera začal?

Začneme Bryanom Singerom. Ten bol za skorého veku adoptovaný do židovskej rodiny, kde sa začal veľmi rýchlo zaujímať o film a umenie. Vychodil umelecké školy a ešte rýchlejšie si vybudoval cestu do veľkého sveta. Jeho prvý ním režírovaný film sa volal Public Access. Išlo o nízkorozpočtový psychologický triler, s ktorým Singer vyhral hlavnú cenu na festivale Sundance. Vtedy mal 27 rokov a cesta do Hollywoodu bola započatá.

Hollywood ho privítal s otvorenou náručou, keďže jeho prvý film Zvyčajní podozriví bol viac než úspešný. Medzi divákmi aj medzi kritikmi. Od toho bodu išla jeho kariéra iba smerom hore. Úspešná adaptácia knihy od Stephena Kinga s názvom Nadaný žiak a X-Meni. Tí mu priniesli najväčšiu slávu a dodnes je s nimi spájaný. Z tohto obdobia pochádza aj prvé obvinenie zo sexuálneho zneužívania.

hollywood
MovieStillsDb

Prvé zverejnené obvinenie Bryana Singera z nemiestneho správania sa objavilo v roku 1997 počas produkcie filmu Nadaný žiak. Singer režíroval túto adaptáciu novely Stephena Kinga a obvinenie sa objavilo, keď traja neplnoletí komparzisti zažalovali Singera a produkčnú spoločnosť filmu. Za čo? Chlapci boli podľa žaloby počas natáčania nútení vyzliecť sa donaha kvôli scéne v sprche, čo nebolo súčasťou ich pôvodnej zmluvy. Žaloba sa dostala na stôl súdu, avšak nikdy nerozkvitla do oficiálneho prípadu. Nedostatočné dôkazy proti Singerovi viedli k tomu, že žaloba zmizla v histórii. Aspoň na nejaký čas.

Tento incident však znamenal prvý veľký verejný škandál v Singerovej kariére a vyvolal prvé otázky o jeho správaní na scéne. Ako teda na toto celé nadviazal? Dnes by takéto správanie viedlo k okamžitému koncu kariéry, avšak Singer vytrval.

Temný Hollywood, ďalší vývoj kariéry a nové obvinenia

Singer sa teda posunul ďalej a aj napriek obvineniam dostal od Hollywoodu šancu pokračovať vo svojej kariére. V tomto období natočil dva filmy zo série X-Men, Superman sa vracia a Valkýra. Jeho kariéra bola viac než sľubná. Išlo totižto o extrémne finančne úspešné filmy. V roku 2014 sa ale na povrch dostali ďalšie obvinenia. Kolotoč sa znova rozbiehal a tentokrát poukazoval aj na niečo ešte temnejšie.

Konkrétne išlo o herca s menom Michael Egan III. Ten mal iba 15 rokov, keď ho Hollywood dal dokopy so Singerom. Potom nasledovali dva roky neustálych sexuálnych priestupkov. Tieto priestupky sa odohrávali nielen v Hollywoode, ale aj na Havaji a v mnohých iných luxusných destináciách. Ako sa tam Michael Egan dostal? Singer mu neustále sľuboval, že si bude môcť zahrať v jeho filmoch. Tak sa s ním Michael Egan stretával na rôznych súkromných diskotékach, kde dochádzalo k rôznym temným udalostiam.

hollywood
Twentieth Century Fox, Marvel Entertainment / MovieStillsDb

Singer usporadúval vo svojej vile jednu súkromnú párty za druhou a Hollywood nepohol ani prstom. U Singera sa zatiaľ posúvali hŕby drog, usporadúvali sa tam orgie a Michael Egan bol toho súčasťou. Na týchto párty sa stretávali aj mocní muži Hollywoodu. Michael Egan sa k žalobe vyjadril: „Pre tých ľudí som bol ako kus mäsa.“ Okrem obscénnych diskoték, čo bolo v Hollywoode bežnou praktikou, sa na týchto párty odohrávali rôzne prípady pedofílie a núteného užitia drog.

Od roku 2017 až do roku 2019 sa vynárali ďalšie a ďalšie obvinenia, poukazujúce na to, ako Bryan Singer zneužíval mladých hercov. Na párty, na stretnutiach, na natáčaní. Postupne si ľudia začali všímať jeho správanie na natáčaniach a postupne došlo k tomu, že musel byť vyhodený z filmu Bohemian Rhapsody. Rôzne obvinenia sexuálneho zneužitia ale ešte nestačili na to, aby jeho kariéru kompletne stopli.

Roman Polański, legenda Hollywoodu, a jeho temná minulosť

Roman Polański si prešiel mnohými vecami. Sám prežil holokaust, v ktorom stratil takmer celú rodinu. Jeho manželka Sharon Tate bola zavraždená skupinou Charlesa Mansona. Jeho nešťastie ale vyrovnávalo aj šťastie, keďže sa stal jedným z najväčších režisérov v Hollywoode. Veľa jeho snímok predstavuje zlatý fond kinematografie. Stačí spomenúť filmy ako Čínska štvrť, Pianista a Rosemaryino dieťa.

hollywood
Focus Features / MovieStillsDb

Avšak, zatiaľ čo v prípade Bryana Singera ide o kopu obvinení, ktoré kvôli nedostatku dôkazov nikdy nerozkvitli do poriadneho súdneho procesu, tak u Polańského ide o jedno veľké obvinenie s veľkou dohrou. Kvôli nej Polański od roku 1975 v Amerike nenatočil skoro žiadny film. Unikol z krajiny, aby unikol spravodlivosti. Napriek tomu v zahraničí, hlavne v Anglicku a Francúzsku, vytvoril kopu ďalších filmov. Za svoju prácu na filme Pianista z roku 2003 dokonca dostal Oscara za najlepšiu réžiu.

O čo teda vlastne išlo? Samozrejme, u Polańského sa postupom času vynorili aj ďalšie obvinenia, avšak v tomto článku sa pozrieme hlavne na jedno, ktoré spôsobilo deformáciu jeho verejného obrazu. Kauza spojená s 13-ročnou dievčinou s menom Samantha Jane Gailey navždy zmenila to, ako sa na Polańského pozerá celý svet.

Hollywood mu vstúpil do hlavy

Polański sa rýchlo usadil v Hollywoode a jeho počiatočné americké diela ako Rosemaryino dieťa, Ples upírov a Čínska štvrť k nemu naklonili veľa pozornosti. Zatiaľ bol však malou rybou v obrovskom oceáne Hollywoodu. Mohol si vlastne robiť, čo len chcel. Táto sloboda došla až k Samanthe Jane Gailey. Polański poprosil jej matku, ktorá bola v tom čase herečka a modelka, či by mohol spraviť s jej dcérou zopár fotiek do francúzskeho časopisu Vogue. Matka to dovolila a 13-ročná Samantha eventuálne sedela pred Romańského objektívom polonahá. Neskôr priznala, že sa jej ani prvé fotenie nepáčilo, avšak prijala pozvanie na druhé. Bola to jej šanca zahviezdiť.

hollywood
Warner Bros. / MovieStillsDb

Druhé fotenie sa odohralo v dome slávneho herca Jacka Nicholsona na ešte slávnejšej hollywoodskej ulici Mullholand Drive. Nicholson bol akurát na lyžiarskom zájazde, a tak si mohol Polański s dievčaťom robiť, čo len chcel. V jeden moment prišla dvojicu skontrolovať aj Nicholsonova priateľka, no Polański ju poslal preč, vraj dokončujú fotenie. Čo nastalo po jej odchode, sa dá pre 13-ročné dievča popísať iba ako peklo.

Polański najprv mladú dievčinu opil šampanským a potom jej podsunul drogu quaalude alebo metachalón. Následne ju začal zvádzať, lákať do postele a do bazéna. Postupne sa vyzliekal a nútil dievčinu robiť stále zhýralejšie a nechutnejšie veci. Eventuálne ju v ten večer niekoľkokrát sexuálne napadol a znásilnil. Dievčaťu sa neskôr z domu podarilo uniknúť po tom, ako si Polański uvedomil, že vyviedol niečo hrozné. Krátko po tom bola na Polańského podaná žaloba a pohľad celej Ameriky nebol na jeho tvorbe, ale na jeho temnej stránke.

Súd a únik z krajiny

10. marca 1977 čelil Polański šiestim obvineniam zo zdrogovania a znásilnenia 13-ročnej Samanthy Jane Gailey. Obvineniami boli konkrétne nezákonný pohlavný styk so ženou mladšou ako 18 rokov, znásilnenie za pomoci zneužitia drog, zvrátenosť, sodomia, oplzlý a chlipný čin voči dieťaťu mladšiemu ako 14 rokov a poskytovanie omamnej látky maloletej. To nakoniec viedlo k Polańského priznaniu viny k obvineniu z nezákonného sexuálneho styku s maloletou.

Polański sa na súde bránil tým, že mladé dievča voči jeho „nápadom“ neprejavovalo žiadne negatívne pocity. Na Polańského stranu sa postavilo mnoho policajtov a známych osobností. Niektorí taktiež tvrdili, že Samantha nebola vyspelá len fyzicky, ale aj psychicky dosť na to, aby si s Polańským užila. Prípad sa teda obrátil proti Samanthe a jej matke. Takmer celý súd sa nakoniec zrušil, pretože bolo jasné, že smršť dravých právnikov, ktorých Hollywood na mladú Samanthu vrhne, nebude niečím, čo bude schopná ustáť.

Polański teda nakoniec prijal vinu iba za nižšie obvinenie, konkrétne išlo o nezákonný pohlavný styk s maloletým človekom. Ostatné obvinenia boli stiahnuté, keďže by došlo k výraznému konfliktu, ktorý by Samantha a jej matka pravdepodobne nevyhrali. Polański neskôr prešiel niekoľkými psychologickými testmi. Tie mali odhaliť, či bol psychologicky schopný taký čin vykonať. Celé psychologické testovanie bolo zahmlené faktom, že išlo o intelektuálneho a vrcholného tvorcu z Hollywoodu. Zároveň však boli známe fakty o tom, že Polański sa v blízkosti mladých dievčat zdržiaval až príliš často. Aj pred prípadom, aj po.

Kontroverzné vyjadrenia

Následne unikal cez rôzne krajiny, cez Anglicko, Švajčiarsko až po Francúzsko. Tam žije dodnes. Prečo? Pretože v Amerike je na neho vyhlásený zatykač a niektoré krajiny by ho boli schopné okamžite vydať polícii. Raz sa dokonca stalo, že ho vo švajčiarskom meste Zürich zatkli.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Francúzsko ale také nie je. Tam ešte stále natáča filmy. Jeho pôsobenie tam a jeho únik pred spravodlivosťou vyvolali kontroverzie naprieč celým svetom. Zmapovať všetky procesy a súdy, ktorými prešiel, by bolo takmer nemožné. V roku 1979 sa Polański v rozhovore so spisovateľom Martinom Amisom vyjadril k celej situácii viac než kontroverzne.

V rozhovore zhodnotil, že aj sudcovia a súdne poroty chcú mať sex s mladými dievčatami. Neskôr, v ďalšom rozhovore, priznal, že so záujmom v mladých dievčatách, ako mal on, bolo osudom nariadené, aby sa takýto incident stal. Polańskeho kauza otvorila brány k vzniku mnohých kníh, ktoré sa ňou zaoberajú. Zároveň však záujem o túto kauzu postupne utíchol. Hollywood na ňu pravdepodobne zabudol, avšak svet nie.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.