Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Prilepuje sa ti jedlo na panvicu? Toto musíš urobiť, aby si tomu zabránil

Stačí jednoduchý test.


Určite sa to stalo aj tebe. Tešil si sa na svoju obľúbenú maškrtu a pri jej príprave sa ti jedlo prilepilo k povrchu panvice. V takejto situácii sa často nedá robiť už nič iné, iba dať panvicu takpovediac „odmočiť“, zvyšky obeda či večere zoškrabať a začať odznova v nádeji, že sa to už nestane.

Prilepovanie jedla na panvicu môže byť frustrujúce, a to najmä pri varení obľúbených jedál. Dobrým spôsobom, ako tomu predísť, je venovať pozornosť príprave panvice pred varením. Tu sú niektoré osvedčené tipy, ktoré pomôžu zabrániť prilepovaniu jedla.

Prvým krokom k úspešnému vareniu bez prilepovania je výber správnej panvice. Rôzne materiály panvíc majú rôzne vlastnosti. Na prípravu jedla sú najlepšie nepriľnavé panvice, ale aj liatinové a nerezové panvice môžu byť vhodné, ak sú správne pripravené.

Pred pridaním oleja je dôležité panvicu najskôr dobre prehriať. Zapni sporák na strednú až vysokú teplotu a nechaj panvicu zohriať niekoľko minút. Správne prehriatie panvice pomáha uzavrieť póry v jej povrchu, čím sa znižuje riziko prilepovania.

Shutterstock

Test teploty panvice

Existuje jednoduchý test, ktorý ti pomôže zistiť, či je panvica dostatočne horúca. Prezradila ho spoločnosť Proclamation Goods, ktorá sa zaoberá výrobou kuchynských potrieb. Na TikToku zverejnila video, v ktorom vysvetľuje, prečo sa ľuďom prilepí jedlo na nerezovú panvicu. Dôvodom je jej nedostatočné zahriatie. A ako prísť na to, kedy je panvica zahriatá dostatočne? Majú na to jednoduchý trik.

Nakvapkaj na panvicu pár kvapiek vody. Ak sa voda zmení na guľôčky a rýchlo sa odparí, panvica je pripravená na pridanie oleja. Ak sa voda rozplýva, panvica ešte nie je dostatočne teplá.

Olej na panvicu

Keď je panvica dostatočne horúca, pridaj olej. Je dobré použiť oleje s vysokým bodom zadymenia, ako sú repkový alebo slnečnicový olej. Pri pridávaní oleja sa uisti, že pokrýva celú plochu panvice. Olej by mal okamžite začať praskať, čo je znakom, že je pripravený na varenie.

Aj keď je dôležité použiť dostatočné množstvo oleja, prehnané množstvo môže tiež viesť k prilepovaniu. Optimálne množstvo oleja zabezpečí, že jedlo bude mať dostatočný kontakt s olejom. A keď už sme pri tom jedle, dôležité je, aby bolo jedlo na panvici rozložené rovnomerne. Ak panvicu preplníte, jedlo sa bude variť skôr vo vlastnej šťave, čo zvyšuje riziko prilepovania. Lepšie je variť v menších dávkach, aby sa zabezpečilo rovnomerné prehriatie.

Shutterstock

Posledná rada, ako eliminovať prilepenie jedla na panvicu – po pridaní jedla na panvicu mu daj čas, aby sa správne opieklo. Snaž sa ním hýbať iba minimálne, inak by sa mohlo prilepiť. Po niekoľkých minútach, keď sa jedlo prirodzene oddelí od panvice, ho môžeš otočiť.

Záver

Zabránenie prilepovaniu jedla na panvicu si vyžaduje pozornosť a správny postup. Dodržiavaním týchto tipov môžeš zabezpečiť, že tvoje varenie bude nielen efektívne, ale aj príjemné. Vyskúšaj tieto techniky pri ďalšom varení a uži si jedlo bez obáv z prilepenia.

Ako na dokonalú praženicu? Nie je to len o vajciach, tajná ingrediencia ťa prekvapí

Mohlo by ťa zaujímať:

Ako na dokonalú praženicu? Nie je to len o vajciach, tajná ingrediencia ťa prekvapí


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.