Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.9.2024
sk
Cyprián
, Damián
cz
Jonáš

Skutočný Erik Menendez kritizuje seriálový hit Monster od Netflixu. Sú to do očí bijúce klamstvá, tvrdí

Seriálová novinka z dielne Ryana Murphyho vyvoláva kontroverzie.


Druhá séria antológie Monster, tentokrát s podtitulom The Lyle and Erik Menendez Story, dorazila na Netflix 19. septembra a okamžite ovládla rebríčky sledovanosti. Zatiaľ nevieme, či sa seriálu podarí prekonať prvú sériu o vrahovi Jeffreym Dahmerovi (tá nazbierala až 115 miliónov pozretí), nepochybne však ide o úspech.

Ako píšu aj portály Forbes a US Weekly, ani tejto sérii sa nevyhli určité kontroverzie. Z väzenia sa k nemu vyjadril aj Erik Menendez. Najprv si však pripomeňme celý prípad.

Lyle a Erik Menendezovci v roku 1989 brokovnicami zastrelili oboch svojich rodičov. Pred súdom sa hájili tým, že išlo o pomstu za roky se*uálneho a fyzického násilia, ktoré zažívali zo strany otca Josého. Prokuratúra ale uviedla, že bratia v skutočnosti chceli získať po rodičoch tučné dedičstvo. Súd sa napokon k tejto verzii priklonil a bratov v roku 1996 odsúdil na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.

krimi, seriály, Netflix, stream platformy, kontroverzia, Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, skutočný príbeh
Profimedia

Seriál chcel podľa jeho tvorcu Ryana Murphyho zohľadniť všetky pohľady a nechať diváka, aby rozhodol, ktorý z nich je pravdivý. Erik Menendez ho však označil za „znôšku lží“. „Veril som, že sme sa už posunuli za hranice klamstiev a ničivého zobrazenia Lylovho charakteru, ktorý vytvára karikatúru Lyla a má korene v strašných a do očí bijúcich klamstvách,“ vyjadril sa dnes 53-ročný Menendez.

„Môžem len veriť, že to urobili zámerne. S ťažkým srdcom hovorím, že Ryan Murphy nemôže byť taký naivný a nepresný, pokiaľ ide o fakty o našich životoch, a neurobil to bez zlého úmyslu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Tvorcovia vraj opakujú vyvrátené klamstvá

Dodal tiež, že seriál opakuje falošné naratívy o tom, že muži nemôžu byť obeťami se*uálneho násilia. „Som smutný, keď vidím, že nepoctivé zobrazenie tragédií spojených s naším zločinom na Netflixe vrátilo bolestné pravdy o niekoľko krokov späť. Späť do éry, keď prokuratúra postavila naratív na viere, že muži nemôžu byť sexuálne týraní a že muži prežívajú traumu zo znásilnenia inak než ženy.

Tieto ohavné lži v posledných dvoch dekádach vyvrátili a odhalili nespočetné odvážne obete, ktoré prelomili svoju osobnú hanbu a statočne prehovorili. A teraz Murphy formuje svoj hrozný naratív cez odporné a šokujúce zobrazenie Lyla a mňa za pomoci znepokojivého ohovárania.“

krimi, seriály, Netflix, stream platformy, kontroverzia, Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, skutočný príbeh
Netflix

Menendez podotkol, že Murphymu očividne „pravda nestačí“. Uviedol, že ho šokuje, že muž, ktorý má moc, ju využíva na to, aby podryl dekády progresu v oblasti detskej traumy. „Násilie nie je nikdy odpoveď, nikdy to nie je riešenie a je vždy tragické,“ uviedol. „Dúfam teda, že sa nikdy nezabudne, že násilie na dieťati vytvára stovky strašných a tichých scén zločinu, ktoré sú zriedka odhalené, kým sa nestane tragédia.“

K tejto kritike sa nedávno vyjadril aj Ryan Murphy. „V tomto prípade zohrali rolu štyria ľudia, z toho dvaja sú mŕtvi a dvaja nažive so svojím uhlom pohľadu. Ale čo rodičia? Ako rozprávači sme mali povinnosť pokúsiť sa na základe nášho výskumu vložiť do seriálu ich perspektívu, čo sme aj urobili.

Výhrady k seriálu ale mali aj novinári. Murphy v ňom totiž podľa nich naznačoval incestný vzťah medzi oboma bratmi. Experti, ktorí sa prípadu venovali, uviedli, že ide o výmysel. V čase procesu síce podobné reči kolovali, avšak podľa odborníkov neexistujú absolútne žiadne dôkazy, že sú pravdivé.


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.