Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.9.2024
sk
Cyprián
, Damián
cz
Jonáš

Slovákov čaká zdražovanie energií. Toľkoto zaplatíme v budúcom roku

Čo zdražie najviac?


Po nedávnych informáciách týkajúcich sa konsolidácie verejných financií prichádza ďalšia nepríjemná správa. Ako informuje portál Trend, Slovákov čaká zdražovanie energií. V budúcom roku si priplatíme za zemný plyn, ale aj za teplo či elektrinu. Aké budú nové ceny?

Rast cien potvrdila aj ministerka hospodárstva Denisa Saková. „Ceny oproti kompenzovaným cenám z minulého roka budú určite vyššie, čo sa týka plynu aj tepla,“ uviedla. „Výsledok približne tušíme, ale, samozrejme, cenníky ešte nie sú vonku. Je to teraz momentálne na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý vydá cenníky. Predpokladám, že v priebehu novembra budeme vedieť presné čísla,“ podotkla Saková.

Očakáva sa celkom výrazný rast cien. Analytik Tomáš Boháček nedávno uviedol, že podľa jeho odhadu by mohli ceny elektriny stúpnuť o približne 4 %, pri plyne je to podstatne horšie, a to až o 25 %. Treba však rátať s tým, že v týchto odhadoch nie sú zahrnuté marže distribučných spoločností a ďalšie možné faktory.

Najhoršie na tom bude plyn

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík priblížil, ako by mohlo vyzerať zdražovanie. Podľa jeho slov by mohla zaplatiť domácnosť, ktorá varí zemným plynom v budúcom roku o 14,20 € viac (1,19 € mesačne). Ak týmto spôsobom zároveň aj zohrieva vodu, tak sa bavíme o náraste 221 eur (18,41 € mesačne) za teplú vodu. V prípade vykurovania plynom je to zas nárast až o 450 eur (37,5 € mesačne). Presné čísla zatiaľ nie sú jasné.

Slovákov čaká zdražovanie energii
Shutterstock

Energie by mal dotovať aj štát. V budúcom roku by malo ísť na boj s vysokými cenami okolo 100 miliónov eur. V minulosti boli tieto sumy podstatne vyššie, v roku 2022 to bolo až 1,5 miliardy eur, zatiaľ čo v minulom roku zas 3,5 miliardy. Tento rok dala vláda na energetické dotácie sumu 1,25 miliardy eur. Je však potrebné spomenúť, že v predošlých rokoch sa nevyčerpali všetky prostriedky z dotácií. Pomoc by mala byť cielená na najzraniteľnejšie skupiny.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.