Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.9.2024
sk
Cyprián
, Damián
cz
Jonáš

Slováci dostanú väčší trinásty dôchodok. Prichádza nárast o desiatky eur

Dôchodcovia si prilepšia o takúto sumu.


Rok 2025 prináša plno zmien a jednou z nich je aj navýšenie bonusovej sumy, ktorú dostanú dôchodcovia. Ako informuje portál Peniaze, v budúcom roku dostanú Slováci väčší trinásty dôchodok, jeho nárast by mal byť o desiatky eur. Nárok budú mať naďalej poberatelia starobných, ale aj predčasných starobných dôchodkov.

Tento rok dôchodcov trinásty dôchodok ešte len čaká, dosiahnuť by mal sumu 608 eur, ktorá vychádza z priemerného dôchodku. Dnes už však poznáme aj sumu, ktorú uvidia na účte dôchodcovia v decembri 2025, tá bude až okolo 680 eur, ide teda o nárast o 72 eur.

V prípade poberateľov invalidných, vdoveckých či sirotských dôchodkov je stanovená minimálna garantovaná suma trinásteho dôchodku na úrovni 300 eur. Tí, ktorí majú invaliditu nad 70 %, sa podľa ministra práce Erik Tomáša dostanú na sumu až takmer 500 eur, presnejšie 493,80 eura. Vdovské dôchodky sa budú vyplácať v sume 339 eur. Zmena sa má týkať okolo 1,44 milióna poberateľov dôchodkov.

Šéf rezortu práce okrem toho oznámil, že už od decembra by sa malo zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov. Podľa starého zákona sa príspevky krátili opatrovateľom, ktorí dosiahli dôchodkový vek. Nová zmena zákona, ktorú pripravilo ministerstvo, zaručí, že všetci opatrovatelia budú dostávať plný príspevok, a to bez ohľadu na vek či príjem. V súčasnosti novela čaká na schválenie v parlamente.

Shutterstock

Kto má vôbec nárok na dôchodok?

Ako sa uvádza na stránke Sociálnej poisťovne, nárok na dôchodok vzniká poistencovi po dosiahnutí dôchodkového veku. Pre poistencov narodených pred rokom 1967 je dôchodkový vek už stanovený a je podrobne uvedený v tabuľke dostupnej na tomto odkaze. Poistenci narodení po roku 1966 sa dozvedia svoj dôchodkový vek až päť rokov pred jeho dosiahnutím, pričom bude určený opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

V súčasnosti je dôchodkový vek pre ročníky 1966 nastavený pri mužoch 64 rokov. V prípade žien sa vek líši v závislosti od počtu vychovaných detí. Bezdetné ženy majú nárok na dôchodok vo veku 64 rokov, najskôr môžu ísť tie, ktoré majú 5 a viac detí, a to vo veku 62 rokov a 6 mesiacov.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.