Štyridsaťšesťročná Andrea zomrela po tom, čo zjedla tortellini v jednej talianskej reštaurácii v Nemecku. Jej priateľka po konzumácii cestovín zvracala, no, našťastie, sa zotavila.
Na nevoľnosť po jedle v pizzerii v bavorskom okrese Schwandorf sa sťažovali najmenej štyria ďalší hostia. Aj oni jedli tortellini, ale v iné dni, informuje o tom portál Bild.
Možnou príčinou tragickej smrti mohol byť podľa portálu tzv. syndróm vyprážanej ryže. Túto otravu jedlom spôsobuje baktéria Bacillus cereus, ktorá sa vyskytuje najmä v potravinách obsahujúcich škrob, akými sú ryža a cestoviny. Problém nastáva, keď sa zle skladujú. Podľa Bildu sa práve táto toxická baktéria zistila v cestovinách tortellini v spomínanej pizzerii.
V akých potravinách sa vyskytuje?
Syndróm vyprážanej ryže sa stal známym predovšetkým prostredníctvom sociálnych médií a spôsobil rozruch. Známy je aj prípad mladého študenta z Belgicka, ktorý zjedol päť dní staré uvarené špagety a zomrel. Osudným sa mu stalo to, že uvarené cestoviny nemal uložené v chladničke. Pri izbovej teplote vytvorili cestoviny dokonalú živnú pôdu pre baktériu Bacillus cereus.
Ide o baktériu spôsobujúcu otravu potravín, ktorá sa vyskytuje na celom svete a je schopná dlhodobo prežívať. Vyskytuje sa najmä vo varenej ryži, preto sa otrava potravinami spôsobená touto baktériou nazýva aj syndróm vyprážanej ryže.
Postihnuté však môžu byť aj iné potraviny, napríklad varené zemiaky alebo mäsové pokrmy. „Bacillus cereus sa môže ľahko preniesť do potravín prostredníctvom kontaminácie čiastočkami pôdy alebo prachu obsahujúceho spóry,“ vysvetľuje Spolkový inštitút pre hodnotenie rizík (BfR).
Bakteriálne patogény sa zvyčajne ničia zahrievaním. Bacillus cereus však vytvára spóry, ktoré sú veľmi odolné voči teplu. Ak sa však cestoviny skladujú pri izbovej teplote, spóry môžu byť opäť aktívne, množiť sa a tvoriť toxíny. Tie môžu vyvolať akútne ochorenia tráviaceho traktu.
„Toxíny vedú ku kŕčom v bruchu a hnačke, ktoré trvajú približne 24 hodín, zatiaľ čo iné spôsobujú nevoľnosť a zvracanie,“ uviedla certifikovaná odborníčka na výživu z Düsseldorfu Marina Denisow. Odhaduje sa, že 1,4 až 12 percent všetkých prípadov otravy jedlom spôsobuje Bacillus cereus. Väčšina prípadov je mierna a vylieči sa sama. Len zriedkavo sa môžu vyskytnúť vážne alebo smrteľné komplikácie.