Každý z nás má jedlá, ktoré je iným spôsobom ako všetci ostatní. Keď sa tak stane, tak na teba ostatní veľmi divne pozerajú. Po celom svete sú však krajiny, ktoré typické jedlá jedávajú oveľa odlišnejším spôsobom, ako je zvykom.
Sendvič s hranolkami
V mnohých krajinách sú hranolky bežnou prílohou k jedlu. Ľudia si ich radi dávajú aj ku hamburgeru. Na západe je zvykom, že sú hranolky prílohou k sendviču. V Británii je úplne bežné dať si hranolky medzi dva plátky sendviča a ešte si tam pridať trochu majonézy.
Hamburger v konzerve
Hamburger je jednou z potravín, ktorá ti napadne hneď, ako sa povie fastfood. Dá sa ho mať však ešte viac po ruke ako v najbližšej prevádzke? Dá. Trekking burger je jednoducho hamburger zabalený v plechovke. Namiesto paštéty si niektorí ľudia nosia na dovolenky rovno celé hamburgre.
https://www.instagram.com/p/BoWMLmyAvYV/
Špagetový donut
Už aj u nás sa typické americké donuty tešia veľkej obľube a čoraz častejšie vieš v kaviarňach nájsť chutné, sladké donuty. Špagety zapečené v tvare donutu sú inšpirované neapolským pokrmom nazývaným spaghetti fritatta, kde sú špagety zapečené s vajíčkom a syrom. Takýto donut je skvelé jedlo, ktoré si môžeš zobrať do ruky a rýchlo zjesť, prípadne vziať na piknik.
Vajíčka na raňajky trochu inak
V našej krajine nie sme úplne zvyknutí na konzumáciu surových vajíčok, možno aj preto, že s nimi súvisí nežiadaná salmonelóza. Surové vajcia sa nám objavujú maximálne v tatárskom bifteku, prípadne v majonéze. Japonci sú však oveľa viac zvyknutí na konzumáciu surových vajíčok, ktoré si dávajú na raňajky k čistej ryži. Aspoň tá ryža je uvarená. Takto upravené jedlo sa nazýva Tamago Gohan.
Zmrzlina, ktorú pokrájaš
V Turecku majú naozaj svojský pohľad na zmrzlinu. Rozhodli sa do nej pridávať rôzne zahusťovadlá, ktoré spôsobujú, že na zmrzlinu musíš niekedy použiť vidličku a nôž. Preto sa s ňou môžu predavači zmrzliny zabávať s takou ľahkosťou, ako je zobrazené aj na videu.
Kurací dezert?
Ľudia majú radi dezerty a väčšinou majú radi aj kuracinu. To však nie je dôvod, aby tieto dve veci spojili do jednej. V Turecku to však možné je, a toto jedlo sa volá Tavuk Göğsü. Turecký dezert je spojením kuraciny, ryžovej múky, škorice a sladeného mlieka. Hovorí sa, že to chutí ako niečo medzi pudingom a kuracím mäsom.
Zabudni na polievku v chlebe
Pri niektorých polievkach je úplne bežné, že sú podávané v chlebe. V Thajsku však našli oveľa lepší spôsob, ako naservírovať jedlo. Podávajú ho rovno v tekvici a je vyrobené napareným kokosovým mliekom a vajec vo vnútri tekvice. Keď sa tekvica nakrája, tak vyzerá ako melón.
Banánový kečup
Jedného času bol na Filipánach nedostatok paradajok, preto bolo náročné vyrobiť dostatok kečupu. Filipínčania sa vynašli a nahradili časť paradajok tým, čo mali. Banánmi. Takýto kečup tiež nazývajú ako banánová omáčka a zvyknú ju dávať aj na cestoviny.
Vyprážané maslo
Máš pocit, že maslo sa roztopí, akonáhle príde do styku s teplom? To je síce pravda, ale keď ho zamrazíš a rýchlo obalíš v cestíčku a ešte rýchlejšie ho vypražíš, tak sa to dá. Ktovie, ako niečo takéto chutí. Je to jednoznačne dôkaz, že sa dá vypražiť naozaj všetko.
Hovädzí čaj
Keď si pomyslíte na čaj, tak si predstavíte najskôr nejaký bylinkový, zelený alebo ovocný. Určite vám však nenapadne hovädzí čaj. Nie je to úplne to isté ako hovädzí vývar, no ľudia si ho v Británii veľmi radi vychutnávajú na zahriatie.
Keď si nerozhodný
V prípade, že si nevieš vybrať medzi čokoládou a syrom, tak Indonézia to vyriešila s týmto pokrmom. Martabak je v podstate plnená palacinka a čokoládovo – syrová možnosť je jedna z najobľúbenejších.
Nevšedné cestoviny
Vyzerá to úplne ako cestoviny so syrom a kečupom. Ale nie sú to cestoviny. Je to veľmi precízne naservírovaná zmrzlina, ktorá vyzerá ako cestoviny z nejakej talianskej reštaurácie. Takéto nevšedné cestoviny by si si mohol vychutnať v Nemecku.
Je mnoho jedál, ktoré ľudia jedia iným spôsobom ako sme zvyknutí. Aké zvláštne jedlá sa už podarili ochutnať tebe?
Zdroj: brightside.me
Titulná fotka: @marketgroundsperth, @tydetatekitchen