Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 30.9.2024
sk
Jarolím
cz
Jeroným
, Jeronym, Jarolím

Novej dani za finančné transakcie sa dá vyhnúť. Odborník radí, ako na to

Zmeny by sa mali dotknúť hlavne firiem a živnostníkov.


Medzi konsolidačnými opatreniami, ktoré vláda navrhla, sa nachádza kopa kontroverzných bodov. Zvýšené dane udivujú všetkých. Veľkú pozornosť na seba stiahlo zvýšenie DPH za knihy. Minister financií Kamenický sa nedávno vyjadril, že k zmene nedôjde a knihy budú mať DPH na úrovni 5%. Medzi konsolidačné opatrenia avšak patrí aj nová daň za finančné transakcie. Odborníci ale prišli s jednoduchou radou, ako sa s novou daňou popasovať. Ide konkrétne o odborníka na sociálnu politiku Jozefa Mihála, ktorý na svojej sociálnej sieti novú daň a jej potenciál zhodnotil.

Daň z transakcií je poplatok navyše za platbu či prevod peňazí z účtu. Pôvodným plánom ministerstva financií bolo, aby sadzba dane z transakcií bola na úrovni 0,35 percenta. Maximálne však vo výške 30 eur na transakciu. Výber hotovosti mal podliehať dani vo výške 0,7 percenta. V stredu sa ale vláda na rokovaní rozhodla, že nastolí zmeny. „Daň z finančných transakcií meníme na 0,40 percenta. Maximálne sme mali doteraz 30 eur, teraz to meníme na maximálnu výšku 40 eur. Výbery hotovosti, ktoré boli doteraz stanovené na úrovni 0,7 percenta, budú stanovené na 0,8 percenta.“ 

Zvýšené dane by sa mali najviac dotknúť firiem a živnostníkov. Ministerstvo ďalej zmenu obhajuje tak, že zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie. K tomu ešte tak, že daň sa platí najmä z úhrad faktúr, úhrad energií a zo splátok úverov.

Zvýšené dane a ako s nim narábať

Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál teda na svojej sociálnej sieti upozornil na to, že plateniu dane sa dá ľahko vyhnúť. Riešenie je vraj jednoduché, treba čo najmenej platiť prevodom na účet alebo hotovosťou, no čo najviac využívať možnosť platby platobnými kartami. „Pri platbe kartou sa daň z finančných transakcií neplatí, a to bez ohľadu na výšku vašej platby a bez ohľadu na počet platieb kartou. Má to fungovať tak, že za používanie platobnej karty zaplatíte jednorazovú paušálnu daň 2 eurá ročne – za jednu kartu bez ohľadu na počet platieb a výšku platieb,“ zhodnotil.

Daň z finančných transakcií by mala štátu zabezpečiť približne 700 miliónov eur. Pôvodne mala byť zmena aktívna už od 1. januára budúceho roka. Rezort financií sa však nakoniec rozhodol zámer odložiť a nová daň začne podľa najnovších plánov platiť od 1. apríla budúceho roka.

zvýšené dane
Profimedia

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.