Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 1.10.2024
sk
Arnold
cz
Igor

Slávni filmoví režiséri a ich dvorní skladatelia. Dvojice, ktoré ovládli svet filmu

Tieto tvorivé dvojice vytvorili najviac ikonické spojenia hudby a filmu vôbec.


Niektoré filmy by jednoducho neexistovali bez svojej ikonickej zvučky. „Soundtrack“ predstavuje neoddeliteľnú časť filmu a každý tvorca k nemu pristupuje úplne inak. Preto nie je náhoda, že tí najúspešnejší filmoví režiséri si často prisvoja niekoho, koho hudba im sedí. Nemusí to byť len o tom. Tvorba filmu a jeho soundtracku býva často niekoľko rokov trvajúca práca. Hlavne keď ide o Hollywood. Takto sa vytvárajú filmové dvojice definujúce kreatívne partnerstvo dvoch rozličných médií.

Niektoré z týchto dvojíc získali vďaka svojej spolupráci veľkolepé filmové ceny, zarobili miliardy dolárov alebo sa zapísali do dejín kinematografie iným spôsobom. Niektorí z nich zas spolupracujú už niekoľko desaťročí, iní spolu spravili zatiaľ iba zopár filmov. Nemôžeme zároveň zabudnúť, že hudba je vo filme viac než dôležitým prvkom. Divák je hudbou vedený k pocitom, zároveň v ňom však môže vyvolávať aj kontrastné pocity.

Tvorcovia týchto dvojíc sú rozdielni vo všetkých smeroch. Či už v tom, ako ich hudba znie, alebo ako je používaná. Stačí sa pozrieť na rozdiel medzi hudbou Johna Williamsa a Hansa Zimmera. Jeden z nich je klasik, spoliehajúci sa na klasický orchester, druhý je moderný a používa všetko možné, aby svoj soundtrack spravil originálnym. Rozdielov medzi týmito dvojicami je celá kopa. Jedno ich ale spája. Kvôli ich sláve a kontribúcii do svetovej kinematografie by sa ich dalo pokladať za filmových bohov.

Steven Spielberg a John Williams

Generačne asi najznámejšia dvojica tohto zoznamu. Najznámejšie filmy Stevena Spielberga, ako napríklad Jaws, Hook, Jurassic Park, Schindlers List a Indiana Jones, majú všetky soundtrack od Johna Williamsa. Ten sa podpísal aj pod iné kultové hity ako séria Star Wars, ktorej hlavnú zvučku pozná každý. Celým svetom milovaný skladateľ je jedným z hlavných zástupcov klasického orchestrálneho skladania hudby, no vždy nájde spôsob, ako svojich poslucháčov ohúriť.

Dvojica sa stretla v roku 1972, keď Spielberg hľadal skladateľa pre jeho debutový film. Od toho momentu sa takmer každý Spielbergov film nezaobíde bez Williamsovho ikonického soundtracku. Dvojica oslávila asi najväčší triumf filmom Schindler’s list z roku 1993. Ten im obom vyniesol Oscarov a zapísal ich do dejín ako jednu z najznámejších filmových dvojíc vo svete kinematografie. Treba poznamenať, že rok 1993 bol pre oboch tvorcov jedným z najlepších, keďže spoločne v ten istý rok vydali dva obrovské a úspešné filmy – Schindler’s List a Jurassic Park.

Nová vlna

Mohlo by ťa zaujímať:

Československá filmová nová vlna. Najlepšie filmy, aké kedy u nás a u našich susedov vznikli

Christopher Nolan a Hans Zimmer

Ďalšou dvojicou, ktorá je však modernejšia a vplýva hlavne na mladšiu generáciu, je Christopher Nolan a Hans Zimmer. Medzi ich spoločné filmy patria divácky a kriticky úspešné filmy, ako napríklad trilógia o Temnom Rytierovi, Dunkirk, Inception a Interstellar. Dvojica ešte spoločne nebola ocenená Oscarom, pričom Hans Zimmer jediného Oscara získal za soundtrack k filmu The Lion King. Nolan si v posledných rokoch kvôli Zimmerovej vyťaženosti našiel nového dvorného skladateľa, ktorým je Ludwig Goransson. Ich druhá spolupráca na filme Oppenheimer im obom vyniesla Oscarov.

Napriek tomu je dvojica Zimmer a Nolan pokladaná za jednu z najviac ikonických kreatívnych partnerstiev Hollywoodu. Zvučky filmu Inception a Interstellar ovplyvnili populárnu kultúru viac, než sa zdá. Dvojica sa prvýkrát stretla pri filme Batman Begins a rozlúčili sa až pri filme Tenet kvôli tomu, že Zimmer upísal svoje služby režisérovi Denisovi Vilenuevovi a jeho veľdielu Dune z roku 2021 a Dune: Part Two z roku 2024.

Sergio Leone a Ennio Moricone

Teraz sa obrátime na dve dvojice, ktoré zmenili dejiny kinematografie. Talianski tvorcovia Sergio Leone a Ennio Moricone sa postarali o oživenie westernového žánru a priviedli na svetlo sveta tie najlepšie „westernovky“, aké kedy vznikli. Pištoľníci, divoký západ a ikonická hudba. Trilógia filmov A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More a The Good, the Bad and the Ugly, potom Once Upon a Time in the West a nakoniec Once Upon a Time in America. Všetko sú to ikonické a veľkolepé filmy, ktoré by sa nezaobišli bez Ennia Moriconeho.

Moricone zomrel v roku 2020, pár rokov po tom, ako konečne získal svojho Oscara za film Hateful Eight od Quentina Tarrantina. Všetci milovníci filmov ale Moriconeho aj tak spájajú s Leonem, keďže ich spoločné diela ovplyvnili žáner westernu a všeobecne filmový svet najviac.

Alfred Hitchcock a Bernard Herrmann

Ďalšia filmová dvojica, ktorú možno nepozná až tak veľa zástupcov mladšej generácie, je legendárny Alfred Hitchcock a Bernard Herrmann. Vertigo, The Birds, Psycho a mnoho ďalších. To sú filmy, ktoré dvojica spolu vytvorila. Tieto tri filmy patria do zlatého fondu svetovej kinematografie. Ide o horory alebo trilery. Herrmannove soundtracky sú dynamické, zlovestné a neraz inovatívne.

Obaja tvorcovia sú považovaní za jedných z najlepších vo svojom odbore. Hitchcock svojimi inovatívnymi režijnými prístupmi inšpiroval obrovský počet neskorších tvorcov a Herrmann, čo sa týka hudby, urobil to isté. Dvojica sa neskôr rozišla, pretože pri filme Torn Curtain z roku 1966 medzi nimi došlo k výrazným kreatívnym rozdielom. Herrmann ale okrem Hitchcockových filmov skladal hudbu aj pre iných legendárnych tvorcov, vrátane Orsona Wellesa a Martina Scorceseho.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.