Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 1.10.2024
sk
Arnold
cz
Igor

Slovákov ohrozuje toto nebezpečné ochorenie. Ročne zabije tisíce ľudí

Spôsobujú ho najmä tieto faktory.


Naše zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Predsa len, máme iba jedno. Existujú mnohé riziká a problémy, Slovákov ohrozuje najmä toto nebezpečné ochorenie, reč je o kardiovaskulárnych ochoreniach. Ako poukázala agentúra TASR, ročne na ne zomrie okolo 25 000 ľudí, v súčasnosti je to väčší počet prípadov ako pri úrazoch či rakovine.

Problém nie je len v samotných ochoreniach, ale aj v zanedbanej prevencii, ktorá vedie až k 40 % všetkých úmrtí. Až v dvoch tretinách prípadov sú to ochorenia spojené so srdcovým zlyhaním. „Srdcové zlyhávanie je vážny stav, keď srdce nedokáže účinne pumpovať krv do celého tela. Môže byť spôsobené infarktom myokardu, neliečeným vysokým krvným tlakom či inými faktormi,“ poukázal Peter Mečiar z kardiologickej ambulancie nemocnice vo Zvolene.

Faktorov je hneď niekoľko

Dôležité je zníženie rizikových faktorov, ktoré takéto ochorenia spôsobujú. Patria medzi ne najmä vysoký krvný tlak, nezdravá strava, ale taktiež aj fajčenie, nedostatok pohybu a nadmerný stres. Väčšina z vymenovaných vecí predstavuje v dnešnej dobe problém, ktorý sa dá aplikovať na veľkú časť populácie.

Slovákov ohrozuje ochorenie
Shutterstock

V prípade srdcovo-cievnych ochorení však nemusí ísť len o zlé návyky, ale problém môže byť aj genetického charakteru. Najúčinnejším spôsobom, ktorým sa dá docieliť nižší výskyt takýchto ochorení, je práve prevencia. „Vysoký krvný tlak a cholesterol sú tichí zabijaci, pretože nebolia, ale môžu viesť k vážnym stavom, ako sú infarkty a cievne mozgové príhody,“ uviedol kardiológ. Jeho odporúčaním je pravidelná kontrola hodnôt krvného tlaku a cholesterolu.

Pacienti, ktoré majú srdcovo-cievne ochorenia, by mali dodržiavať liečebný režim a pravidelné kontroly u lekára. „Dodržiavanie liečebných opatrení a zmena životného štýlu môžu výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov a znížiť riziko hospitalizácií,“ dodal Mečiar.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.