Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 30.9.2024
sk
Jarolím
cz
Jeroným
, Jeronym, Jarolím

Služba, ktorú Slováci milujú, šialene zdražie. Po novom za ňu zaplatíš takmer päť stoviek

Ročný poplatok sa môže vyšplhať až na 470 eur.


OpenAI, spoločnosť stojaca za populárnym nástrojom umelej inteligencie ChatGPT, plánuje v najbližších rokoch výrazne zvýšiť ceny svojej prémiovej služby. Podľa dostupných informácií by sa mesačný poplatok za ChatGPT Plus mohol do roku 2029 viac ako zdvojnásobiť zo súčasných 20 dolárov na 44 dolárov (približne 41 eur). Informoval o tom portál Techbyte.

Postupné zvyšovanie cien

Spoločnosť OpenAI plánuje začať so zvyšovaním cien už koncom tohto roka, kedy by sa mesačný poplatok mal zvýšiť o 2 doláre na 22 dolárov. V nasledujúcich rokoch sa očakáva ďalší nárast, až kým cena nedosiahne spomínaných 44 dolárov mesačne. To by znamenalo, že ročný poplatok za službu by sa vyšplhal na takmer 470 eur.

Tieto plány boli údajne predstavené potenciálnym investorom v rámci nového investičného kola. OpenAI tak reaguje na vysoké náklady spojené s prevádzkou a vývojom pokročilých modelov umelej inteligencie.

Dôvody zdražovania

Prevádzka a vývoj takýchto pokročilých modelov umelej inteligencie sú finančne mimoriadne náročné. Náklady zahŕňajú:

  • vývoj nových technológií,
  • rozsiahlu výpočtovú infraštruktúru,
  • vysoké platy pre špecialistov v oblasti AI,
  • ďalšie prevádzkové výdavky.

Napriek tomu, že spoločnosť zaznamenala v auguste mesačné príjmy vo výške 300 miliónov dolárov (nárast o 1 700 % od začiatku roka 2023), očakáva sa, že tento rok skončí so stratou približne 5 miliárd dolárov po zaplatení všetkých nákladov.

Shutterstock

Plány do budúcnosti

OpenAI predpokladá, že vďaka postupnému zvyšovaniu cien by jej príjmy mohli do roku 2029 dosiahnuť až 100 miliárd dolárov. Momentálne využíva platenú verziu ChatGPT približne 10 miliónov používateľov.

Spoločnosť zatiaľ oficiálne neoznámila konkrétne plány na zmenu cenovej politiky. Je však pravdepodobné, že akékoľvek zmeny budú komunikované vopred, aby mali zákazníci čas sa prispôsobiť.

Pre súčasných používateľov ChatGPT Plus je dôležité sledovať oficiálne oznámenia od OpenAI. Hoci plánované zvýšenie cien môže byť pre mnohých nepríjemné, služba stále prináša značnú hodnotu pre jednotlivcov aj firmy vďaka svojej schopnosti generovať ľudský jazyk na vysokej úrovni.

Určite si prečítaj:

Ako by dnes vyzeral Kurt Cobain či Freddie Mercury? Umelec vytvára ich realistické portréty

Napriek tomu, že OpenAI získala významné investície vrátane podpory od Microsoftu, hľadá spôsoby, ako zabezpečiť udržateľné financovanie svojich projektov do budúcnosti. Balansovanie medzi finančnou udržateľnosťou a dostupnosťou služieb pre širokú verejnosť zostáva kľúčovou výzvou.

Používatelia by mali zvážiť hodnotu, ktorú im ChatGPT prináša, a porovnať ju s plánovaným nárastom cien. Pre mnohých môže služba aj naďalej predstavovať cenný nástroj napriek vyšším poplatkom.


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.