Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 21.12.2024
sk
Bohdan
, Noel
cz
Natálie

KVÍZ: Sú tieto slovenské huby jedlé alebo nie?

Kvíz pre všetkých vášnivých hubárov.


Hubárčenie patrí medzi obľúbené outdoorové aktivity mnohých Slovákov. Prechádzka na čerstvom vzduchu vždy dobre padne, nehovoriac o chutných úlovkoch, ktoré pri nej nazbieraš, no netreba zabúdať na riziká. Nie každá huba, ktorá ti v lese skríži cestu, je totiž jedlá. Niektoré vedia narobiť poriadnu šarapatu.

Otrava hubami síce nepatrí medzi najčastejšie príčiny smrti na Slovensku ani vo svete, napriek tomu je dobré mať sa na pozore. Dokážeš rozlíšiť jedlé huby od tých jedovatých? Túto otázku ti zodpovie náš dnešný kvíz. Vyplň si ho a o svoje skóre sa s nami nezabudni podeliť v komentároch.

  1. 1 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Hríb dubový

    Ľudovo prezývaný dubák patrí medzi veľmi chutné jedlé huby. Je vhodný na sušenie, skvelo sa vyníma v polievkach aj omáčkach.

  2. 2 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Muchotrávka červenkastá

    Jedlá huba z čelade muchotrávkovitých hojne rastie najmä v období medzi júnom a novembrom, často aj mimo lesov. Zahviezdi v polievke aj praženici, na sušenie sa však nehodí.

  3. 3 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Kapucňovka okrovohnedastá

    Smrteľne jedovatá huba, ktorá podľa hubárskych atlasov rastie výhradne na dreve ihličnatých stromov. Mnohí slovenskí hubári ju však spozorovali aj na tých listnatých. Možno si ju zmýliť s jedlou hubou plamienkou zimnou. 

  4. 4 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Bedlica ružovolupeňová

    Huba z čelade pečiarkovitých sa kedysi radila medzi jedlé huby, napriek tomu spôsobovala zdravotné ťažkosti. Dnes ju niektoré zdroje radia do zoznamu nejedlých húb, iné medzi jedovaté. 

  5. 5 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Otestuj sa: Sú tieto slovenské huby jedlé alebo nie?
    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Suchohríb hnedý

    Jedna z najčastejšie sa vyskytujúcich hríbovitých húb je chuťovo pomerne obľúbená, mnohých však odrádza jej modrasté zafarbenie, keď sa stlačí či oškrie. Toto zafarbenie po tepelnej úprave zmizne. 

  6. 6 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Masliak obyčajný

    Známy aj ako borový hríb, masliak je známy svojím slizkým hnedým klobúkom. Dokonale sa hodí do praženice, nepokazí však ani tradičnú českú kulajdu. 

  7. 7 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Muchotrávka zelená

    Najjedovatejšia huba v celej Európe. Po jej konzumácii dochádza k akútnemu zlyhaniu pečene a jedovatosť sa neznižuje ani po tepelnej úprave. Takmer 50 % prípadov otravy končí smrťou. 

  8. 8 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Bedľa vysoká

    Hádam najznámejšia jedlá huba na Slovensku, ktorá dorastá až do výšky 40 centimetrov. Vynikajúco chutí opražená na oleji, len tak s kúskom chlebíka. Od jedovatých "kolegýň" bedličky jedovatej a muchotrávky tigrovanej sa líši prsteňom na hlúbe.

  9. 9 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Plávka škodlivá

    Jedovatá huba, ktorá spôsobuje tráviace ťažkosti. Medzi príznaky otravy patrí nevoľnosť, vracanie či hnačka, sprevádzať ich zvyknú kŕče v brušnej oblasti. Otrava trvá pol dňa, potom odznie.

  10. 10 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Sírovec obyčajný

    Rastie od jari do jesene, prevažne na kôre živých listnatných stromov. Plodnice sa zvyknú pripravovať nakyslo, nakladať do octového nálevu, no populárne sú aj vo vegánskej komunite ako autentická náhrada kuracieho mäsa.

  11. 11 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Hríb satanský

    Hubármi označovaný ako "satan", je známy svojím výrazným červeným hlúbom a bielym klobúčikom. Patrí medzi jedovaté huby a po nedostatočnej tepelnej úprave spôsobuje zvracanie. 

  12. 12 Môžeš konzumovať túto hubu?

    Shutterstock
    1. Áno
    2. Nie
    Správne!
    Nesprávne!

    Hríb zrnitohlúbikový

    Niektorí ho poznajú ako hríb kovár. Ma príjemnú vôňu a ešte príjemnejšiu chuť a patrí medzi modráky, teda huby, ktoré v mieste poranenia rýchlo zmodrajú. Je ideálnou prísadou do omáčky či hubového gulášu. 

Otestuj sa: Sú tieto slovenské huby jedlé alebo nie?

Created on
  1. Quiz result
    You scored
    Správne!
    Share Your Result
  2. Quiz result

    Katastrofa

    You scored
    Správne!
    Share Your Result
  3. Quiz result

    Nič moc

    You scored
    Správne!
    Share Your Result
  4. Quiz result

    Priemer

    You scored
    Správne!
    Share Your Result
  5. Quiz result

    Celkom slušné

    You scored
    Správne!
    Share Your Result
  6. Quiz result

    Vynikajúco!

    You scored
    Správne!
    Share Your Result

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.