Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel
Zdroj: ©A24 / MovieStillsDB

Overené Oscarovky aj kvalitné nezávisláky. 10 výborných filmov, ktoré Max pridal do svojej ponuky

Max pridal do svojho katalógu viacero skvelých titulov.

Nielen Netflixom je človek živý. Aj konkurenčná služba Max do svojej ponuky v posledných dňoch a týždňoch pridala veľké množstvo kvalitných filmov.

Nájdeš medzi nimi čierne komédie, napínavý triler či silné drámy. Nižšie nájdeš desať tipov na snímky, ktorým sa oplatí venovať čas.

1. To sa mi snáď len zdá

Čierna komédia To sa mi snáď len zdá od Kristoffera Borgliho má naozaj originálnu premisu. Jej hlavný hrdina, ničím zaujímavý profesor Paul Matthews (Nicolas Cage), sa odrazu začne zjavovať v snoch miliónov ľudí.

Vrátane tých, ktorí ho nikdy v živote nevideli. Stane sa globálnou celebritou, lenže sláva má aj svoju odvrátenú stranu. A tú Paul pocíti, keď sny, v ktorých vystupuje, začnú podstatne temnieť.

Okrem výborného nápadu sa snímka môže oprieť o fantastického Caga v hlavnej úlohe, ale tiež sebavedomú Borgliho réžiu. Cage si za svoj výkon odniesol aj nomináciu na Zlatý glóbus.

2. Erin Brockovich

Dnes už klasická životopisná dráma Erin Brockovich od Stevena Soderbergha sa točí okolo Erin Brockovich (Julia Roberts), matky troch detí, ktorá ostala bez práce. Aby zabezpečila rodinu, prijme miesto sekretárky v advokátskej kancelárii.

Tu narazí na stopu, ktorá dokazuje, že veľká korporácia znečisťuje podzemné vody. A toto zistenie jej život od základov zmení. Film svojho času pozbieral nadšené recenzie a odniesol si veľké množstvo cien. Julia Roberts si za svoj výkon odniesla Oscara, okrem toho film získal aj ďalšie štyri nominácie.

3. Krotitelia duchov

Sci-fi kultovku Krotitelia duchov asi netreba príliš predstavovať. Snímka Ivana Reitmana sa točí okolo trojice excentrických parapsychológov, ktorí si v New Yorku otvoria kanceláriu Krotiteľov duchov.

Náplň ich práce spočíva v boji s najrôznejšími prízrakmi. Krotitelia duchov právom patria do zlatého fondu filmovej zábavy a ani dnes nestrácajú nič zo svojej sviežosti. Držiteľ dvoch nominácií na Oscara a troch nominácií na Zlatý glóbus.

4. Twister

Katastrofický triler Twister natočil Jan de Bont. Hlavnou hrdinkou je meteorologička Jo Harding (Helen Hunt), ktorá je posadnutá snahou skrotiť ničivé tornáda.

Rozhodne sa vyskúšať prístroj, ktorý navrhol jej manžel Bill (Bill Paxton) a za pomoci ktorého by sa dalo pred tornádami včas varovať. Naháňačka za ničivým živlom začína.

Snímka ponúkla kvalitný scenár, fajn hercov a výborný audiovizuál. Tento rok sa dočkala aj samostatného sequelu Twisters, ktorý sa tiež vydaril. Twister si odniesol dve nominácie na Oscara.

5. Čierny telefón

Hororový triler Čierny telefón vznikol pod taktovkou Scotta Derricksona. V centre príbehu je 13-ročný Finney (Mason Thames), ktorého unesie sadistický sériový vrah (Ethan Hawke) a uväzní ho vo svojej pivnici. V nej sa nachádza starý a nefunkčný čierny telefón. Práve za pomoci neho začnú k Finneymu prehovárať predchádzajúce vrahove obete. S jediným cieľom: pomôcť mu prežiť.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Adaptácia poviedky Joa Hilla stavila na pomaly budovanú atmosféru (a taktiež vhodne navodenú atmosféru Ameriky 70. rokov) a démonického Hawkeho. Po scenáristickej stránke by film mohol byť učesanejší, ale napriek tomu ide o výbornú žánrovku, ktorú sa oplatí vidieť.

6. Club Zero

Drámu Club Zero natočila Jessica Hausner a zavedie nás v nej do prostredia prestížnej internátnej školy. Učiteľka Novak (Mia Wasikowska) vytvorí s piatimi svojimi študentmi silné puto, ktoré však naberie nebezpečné obrátky.

Filmu dominuje hlavne presný výkon Mii Wasikowskej, ale zaujme aj nevšedný príbeh a dokonca aj čierny humor. Zaujímavý kúsok.

7. Pamäť

Drámu Pamäť natočil Michel Franco. Hlavnou hrdinkou je abstinujúca alkoholička Sylvia (Jessica Chastain), ktorej život sa zmení, keď stretne Saula (Peter Sarsgaard) trpiaceho demenciou. Stretnutie otvorí dvere do minulosti, ktorá je plná ťaživých rán a tráum.

Pamäť je veľmi citlivo napísaná a zrežírovaná dráma, ktorá sa vyhýba pátosu či citovému vydieraniu. Chastain a Sarsgaard podali fenomenálne výkony, pričom druhý menovaný si odniesol ocenenie z festivalu v Benátkach.

8. Občas myslím na smrť

Nenápadná dráma Občas myslím na smrť vznikla v réžii Rachel Lambert. Rozpráva o introvertnej Fran (Daisy Ridley), ktorá si kráti čas v práci premýšľaním o svojej smrti. Keď na oddelenie nastúpi nový kolega Robert (Dave Merheje), Fran začne postupne vychádzať zo svojej izolácie.

Občas myslím na smrť je minimalistickou festivalovkou, ktorá sa viac než na príbeh zameriava na vykreslenie psychiky postáv a atmosféru. Masový divák film asi neocení, ale milovníkom artovejších kúskov ho možno len odporučiť. Daisy Ridley v hlavnej úlohe podala parádny výkon.

9. Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom

Skvelý western Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom režíroval Andrew Dominik. Jesse James (Brad Pitt) patrí medzi najobávanejších zločincov divokého západu. Mladík Robert Ford (Casey Affleck) je jeho stúpencom, ale práve on bude tým, kto ho napokon zradí.

Snímka si odniesla veľmi pozitívne recenzie a získala aj dve nominácie na Oscara, jednu za kameru a druhú za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Casey Affleck). Dominikov film je pomalým, meditatívnym westernom, v ktorom síce nenájdeš akciu, ale zato má výborne napísané postavy a strhujúci príbeh.

10. Čierna krv

Poriadne výživný zážitok ponúka aj dráma Čierna krv od Paula Thomasa Andersona. Príbeh sa odohráva na začiatku 20. storočia v Amerike, v čase ropného boomu. Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) začne obchodovať s ropou a je rozhodnutý dosiahnuť veľké bohatstvo. Dostane tip na miesto, kde by sa mali nachádzať bohaté ložiská nafty, veci sa však poriadne skomplikujú.

Čierna krv je precízny film vo všetkých svojich rovinách. Má parádny scenár, strhujúcich hercov na čele s Danielom Day-Lewisom a mnoho silných scén. Day-Lewis si za svoj výkon odniesol Oscara a film vyhral aj sošku za najlepšiu kameru. Okrem toho získal ďalších šesť nominácií.

Určite si prečítaj:

10 známych hercov, ktorí neznášajú vlastné filmy či postavy


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.