Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 7.10.2024
sk
Eliška
, Elisa
cz
Justýna
, Justina, Justin

Na „najzábavnejší časopis na svete“ s nostalgiou spomínajú celé generácie. Takáto je história Káčera Donalda na Slovensku

Dlhé roky išlo o jediný komiksový časopis v slovenčine.


Len jeden časopis, ktorý vychádzal na Slovensku, sa neskromne pýšil podtitulom „najzábavnejší časopis na svete“. Ide o komiksový časopis Káčer Donald a každé dieťa, ktoré si ho obľúbilo, s týmto hodnotením určite bude súhlasiť. Káčer Donald je jedna z ikon 90. rokov, na ktorú s láskou a nostalgiou spomínajú mnohí.

Príbehy obľúbených postavičiek a hračka k tomu

Komiksy v časopise Káčer Donald boli zväčša dobrodružnými príbehmi, v ktorých najdôležitejšiu rolu zastávali rozličné postavičky z Káčerova – Káčer Donald, Daisy, strýko Držgroš, Hui, Dui a Lui či Dlhoprstí. V komiksoch sa bežne objavovali aj ďalšie Disney postavy ako Pluto, Goofy či Mickey Mouse. Niektoré dlhšie príbehy vychádzali na pokračovanie a boli rozdelené do viacerých čísel, tie kratšie sa celé odohrali v rámci jedného čísla. Okrem komiksov časopis obsahoval vtipy, súťaže, tipy a triky či hádanky.

Pre Káčera Donalda boli charakteristické rozličné zábavné darčeky, ktoré boli pribalené ku každému číslu. Mohlo ísť o postavičku mimozemšťana, svietiacu kľúčenku, trikové karty či rozmanité „špiónske“ vybavenie. Každý odberateľ časopisu si určite spomenie na svoj obľúbený kúsok!

Súčasne s časopisom vychádzali aj ďalšie Káčer Donald tituly. Za zmienku stojí napríklad väčšia komiksová kniha Komiks Gigant. Veľmi obľúbené boli aj knižky zo série Príručka mladých svišťov. V ňom Disneyho postavičky deťom dávali užitočné skautské rady o pobyte v prírode. Deti sa tak naučili napríklad spoznávať stopy zvierat či orientovať sa podľa hviezdnej oblohy.

Zmeny v priebehu rokov

Časopis, z ktorého sa neskôr vykľul Káčer Donald, začal vychádzať v slovenskej verzii už v roku 1990. Vtedy niesol názov Mickey Mouse. K výmene titulného hrdinu došlo o šesť rokov neskôr na základe výsledkov čitateľskej ankety.

V tomto období sa na slovenskom trhu pokúšalo presadiť množstvo rozličných komiksových časopisov v slovenčine, čas však ukázal, že Káčer Donald má najtuhší korienok, a na dlhé roky bol jediným, kto sa udržal. Vydavateľ Egmont na svojom webe uvádzal, že slovenský Káčer Donald vychádzal v náklade 10-tisíc výtlačkov.

Pamätníci za „zlatú éru“ Káčera Donalda považujú 90. roky. Kvalita príbehov vraj po začiatku nového milénia klesala a spolu s ňou časopis strácal aj čitateľov.

Nič netrvá večne a v roku 2012 Káčer Donald v slovenskej verzii skončil z dôvodu slabého predaja. Jeho priamou náhradou bolo české vydanie. Predplatitelia slovenského časopisu dostali možnosť priamo pokračovať v odbere českej verzie alebo požiadať o vrátenie peňazí za zvyšok roka. V tom čase vychádzal 48-stranový Káčer Donald každé dva týždne a jedno číslo stálo 1,99 €.

Aj s českou verziou sa však slovenskí čitatelia museli rozlúčiť. Veľkým sklamaním pre mnohých fanúšikov bolo ukončenie vydávania tohto legendárneho časopisu, ktoré nastalo v roku 2018.

Cenná spomienka

Pre niekoľko generácií Slovákov sa Káčer Donald stal symbolom ich detských čias a cennou spomienkou na dni radosti a bezstarostnosti. Tí, ktorí si časopisy odložili, sa radujú. Tí, ktorí o ne prišli, nadávajú. „Ako som ich mohol vyhodiť pri sťahovaní?“ trhajú si vlasy mnohí z tých, čo vyrastali v 90. rokoch.

Našťastie, kto chce hľadať, ten nájde. Staré komiksy s Káčerom Donaldom sa dajú nájsť v ponukách antikvariátov či kúpiť prostredníctvom rôznych bazárov. Ceny sú väčšinou dosť rozumné a každý si tak môže dovoliť cestu do detstva.

Jednotlivé výtlačky predávajúci ponúkajú zväčša v cenách od 70 centov po 4 eurá. Môžeme nájsť aj ponuky obsahujúce kompletné ročníky. V takýchto prípadoch (ak sú časopisy aj s hračkami) predávajúci môžu žiadať až vyše 200 €.

Komiksový časopis Káčer Donald je milovaný nostalgický kúsok, na ktorý stále spomínajú deti vyrastajúce v 90. rokoch.
aukro.cz

Comeback

Príbeh komiksového časopisu sa predsa len neskončil v roku 2018. Po krátkej prestávke sa v roku 2023 časopis Káčer Donald vrátil do novinových stánkov a momentálne stále vychádza viac-menej v rovnakej podobe, na akú sme si počas dlhých rokov zvykli. V českej jazykovej verzii, ktorá sa predáva aj na Slovensku, vychádza osemkrát do roka a jedno číslo stojí 5,49 €.

V každom čísle nájdeme niekoľko komiksových príbehov obľúbených postavičiek, vtipy a hádanky. Samozrejmosťou je aj pribalená hračka.

Ikonická maska

V Česku je za veľmi výnimočné číslo považované číslo 22 z roku 2004. Čo je na ňom špeciálne? K tomuto číslu bola ako hračka pribalená strašidelná halloweenska „maska smrťáka“. Táto maska sa stala charakteristickým symbolom českého horrorcorového rappera Řezníka, ktorý s ňou zvykol vystupovať.

Řezník, vlastným menom Martin Pohl, v jednom z rozhovorov priznal, že si do rezervy nakúpil hneď niekoľko masiek, avšak tieto zásoby sa mu rokmi zmenšili. Originály tak začal nahrádzať vlastnými napodobeninami. Ikonická „maska smrťáka“ z Káčera Donalda je vďaka Řezníkovi u našich susedov vnímaná ako veľmi cenný zberateľský predmet a je po nej obrovský dopyt.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.