Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Obavy sa naplnili. Nebezpečný sršeň je už aj na Slovensku

Predstavuje veľmi veľké riziko.


Ešte minulý rok sme ťa informovali o tom, ako u našich susedov v Maďarsku ľudí doslova terorizuje invázny hmyz. Dlho sa hovorilo o tom, že by sa mohol časom ukázať aj u nás, a tak sa aj stalo, obavy sa naplnili. Ako informuje TASR, nebezpečný sršeň ázijský je už na aj na Slovensku. Podľa zistení sa tento invázny druh nachádza na juhu Slovenska. Ten je veľkou hrozbou pre opeľovače vrátane včiel.

Nebezpečný sršeň ohrozuje nielen včely či iný hmyz, ale takisto aj ľudí, najmä tých, ktorí sú alergickí na bodavý hmyz. Radosť nemajú ani ovocinári, pretože tento hmyz spôsobuje škody na úrode ovocných drevín a zároveň aj vo viniciach. Odborníci vraj majú situáciu pod kontrolou.

„Prvý potvrdený prípad výskytu sršňa ázijského bol nahlásený 28. septembra 2024 v meste Palárikovo (okres Nové Zámky), a to cez mobilnú aplikáciu prepojenú na systém rýchleho varovania, ktorý spravuje ŠOP SR,” uviedol vedúci odboru propagácie a komunikácie ŠOP Andrej Švec. V súčasnosti odborníci dohľadávajú hniezda tohto nebezpečného hmyzu, následne ich odstránia.

Všetko je pod dohľadom

Predpokladá sa, že tento nebezpečný druh k nám prišiel zo susedného Maďarska, zaznamenali ho tam len 80 km od Palárikova. Do boja proti tomuto škodcovi sa vydali odborníci zo SAV spolu s hasičským zborom, deratizérmi, ale aj špecialistami zo zahraničia. Spoločne pracujú na monitorovaní tohto sršňa. „Zároveň upokojujeme verejnosť, že situáciu na Slovensku stále monitorujeme a je pod kontrolou odborníkov a špecialistov. Manipuláciu s príslušným druhom môžu vykonávať len právnické a fyzické osoby, ktoré majú na to príslušné školenia a oprávnenia,” vysvetlil Švec.

Shutterstock

Starosť majú odborníci naprieč celou Európskou úniou, nebezpečný sršeň ázijskýpôvod, ako to už názov naznačuje, v Ázii. Nielenže ide o značné ohrozenie pôvodných druhov opeľovačov, ale v nebezpečenstve sú aj ďalšie druhy hmyzu.

Odhaduje sa, že do Európy sa dostal lodnou dopravou. Prvá evidencia o jeho prítomnosti v našom regióne bola ešte v roku 2004 na juhozápade Francúzska. Tento druh je vysoko nebezpečný, lebo rýchlo rozširuje svoju populáciu. Identifikovať ho môžeš podľa výrazne žltých koncov nôh, pričom má na hlave a hrudi najmä čierne sfarbenie so širokým oranžovým pásom na brušku.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.