Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 5.10.2024
sk
Viera
cz
Eliška
, Elsa

Tieto chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Robievaš ich aj ty?

Priznaj sa.


Hoci to nie je podmienkou, na cestách sa častokrát objavujú predovšetkým dve skupiny mladých vodičov. Sú tu takí, čo dostanú vodičák a hneď sa cítia, akoby im patrili cesty, iní sú zas takí, že sa boja vôbec na cestu vyjsť. Ani jedno nie je ideálne. Tieto chyby robia mladí vodiči najčastejšie, upozorňuje portál Autobild. Robievaš ich aj ty?

Vodičský preukaz ti odomkne novú slobodu, no má to svoju daň. Jazdenie si vyžaduje zodpovednosť, pretože pochybenie ťa môže vyjsť poriadne draho, a to nielen finančne. Je preto dôležité dávať si pozor na to, ako sa na cestách chováš.

Nedostatočná pozornosť

Veľa (nielen mladých) vodičov nedáva počas šoférovania dostatočný pozor na cestu. Mnohokrát sa stáva, že mladí vodiči pozerajú do telefónu, čo predstavuje vysoké bezpečnostné riziko. Ako uvádza americký Národný úrad pre bezpečnosť, používanie telefónu počas šoférovania zvyšuje u tínedžerov riziko nehody až šesťnásobne. V prípade písania textových správ je až 23-násobne vyššie. Sústreď sa na cestu, nie na odpisovanie.

mladi vodiči najčastejšie chyby
Shutterstock

Pocit ako Fittipaldi, Schumacher či Verstappen

Mladí vodiči majú naozaj málo skúseností, no napriek tomu si myslia, že vládnu cestám a chodia rýchlejšie, než by mali. Láka ich vysoká rýchlosť, ktorá vedie k tragickým nehodám. Pre predstavu, v USA bolo v roku 2022 prekročenie rýchlosti príčinou až 30 % smrteľných nehôd, do ktorých boli zapojení mladiství vodiči. Pamätaj si, pomaly ďalej zájdeš. Byť niekde o pár minút skôr ti nestojí za riziko, že sa nedostaneš vôbec nikam.

Jazdenie bez pásu

Ak si myslíš, že šoférovanie bez bezpečnostného pásu z teba robí frajera, tak si na omyle. Riskuješ svoj život a zároveň aj život celej posádky auta. Ukazuje sa, že práve mladí ľudia pripútanie bezpečnostným pásom podceňujú a zaujímavosťou je, že ich do značnej miery ovplyvňuje to, ako k tomuto pristupujú rodičia. Takže ak si rodič, tak choď správnym príkladom svojim deťom.

mladí vodiči najčastejšie chyby
Shutterstock

Netlač sa na autá

Mnohí mladí vodiči podceňujú to, ako rýchlo sa môže všetko zmeniť. Na cestách by si sa nemal na nikoho tlačiť, nikdy nevieš, čo vozidlo pred tebou spraví, mal by si dodržiavať bezpečný odstup. V prípade, že vozidlo pred tebou nečakane zabrzdí, tak by si mal mať dostatočný čas na to, aby si mohol zareagovať a predísť katastrofe. Ak nevidíš, čo sa deje pred tebou, tak nevieš, akému riziku čelíš. Drž sa teda radšej ďalej.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.