Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 6.10.2024
sk
Natália
cz
Hanuš

Dostane generácia Z zákaz tabaku? Takto by stopka ovplyvnila počet úmrtí na rakovinu pľúc

Modelová štúdia sa zameriavala na 185 krajín.


Tabak a jeho vplyv sa začína stupňovať. Ako uvádza web tvnoviny.sk, niektoré krajiny ako napríklad Nový Zéland a Veľká Británia sa už podpísali pod zákaz predaja tabaku mladistvým. Najnovšia štúdia zaoberajúca sa vplyvom tabakových výrobkov na mladšiu generáciu totižto odhaľuje, že by takýto zákaz mohol pomôcť zachrániť množstvo životov.

Hovoríme o modelovej štúdii zverejnenej v časopise Lancet. V nej sa uvádza, že zákaz predaja tabaku ľuďom narodeným medzi rokmi 20062010 by mohol do konca storočia zabrániť približne 1,2 milióna úmrtiam na rakovinu pľúc.

Ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), fajčenie spôsobuje približne 85 % všetkých prípadov rakoviny pľúc. Ide o jedno z najsmrteľnejších onkologických ochorení na svete. Boj proti fajčeniu a jeho viac než devastujúcim následkom na zdravie sa stupňuje naprieč celým svetom. Záujem o cigarety ale neutícha. Cieľom iniciatívy „generácia bez tabaku“ je teda predísť predaju tabaku osobám narodeným po určitom roku. To by malo spôsobiť zníženie výskytu rakoviny pľúc.

Simulačná štúdia publikovaná v časopise Lancet sa zameriava na deti narodené medzi rokmi 2006 a 2010 v 185 krajinách. Konkrétne sleduje dopad eliminácie fajčenia na úmrtnosť na rakovinu pľúc mladšej generácie. Podľa štúdie by mohlo vďaka zákazu predaja tabaku pre tieto osoby v budúcnosti dôjsť k zásadnému zníženiu úmrtnosti.

geiss

Určite si prečítaj:

Geissenovci riešia žalobu: Za poškodenie mena žiadajú odškodné

Tabak, jeho zákaz a konkrétne čísla

Podľa výskumu sa dá predpokladať, že bez fajčenia by sa dalo zabrániť až 1 186 500 úmrtiam na rakovinu pľúc. Potenciálny počet úmrtí v tejto vekovej skupine je až 2 951 400. Tabak a jeho smrteľné následky by mohli byť znížené o 45,8 % u mužov a 30,9 % u žien.

Modelová štúdia ale poukazuje aj na to, že úmrtnosť mužov bola najvyššia vo východnej Európe, pričom by sa tam dalo zabrániť až 74 % úmrtiam. V západnej Európe išlo viac o ženy. Autori štúdie taktiež ukazujú prstom na to, že údaje z krajín s nízkymi príjmami boli nedostatočné a ich odhady by sa mali interpretovať opatrne.

Aj keď je teda plán regulácie cigariet ambiciózny, jeho realizácia bude závisieť od podmienok a prístupu v rôznych častiach sveta. Schopnosť konkrétne a presne identifikovať správanie národa k zákazu cigariet je tým pádom takmer nemožné.

Profimedia
Majiteľka krčmy si založila profil na OnlyFans. Chce tým zachrániť svoj podnik v čase krízy

Určite si prečítaj:

Majiteľka krčmy si založila profil na OnlyFans. Chce tým zachrániť svoj podnik v čase krízy


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.