Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Ako slušne odmietnuť muža? Slovenky a Češky sa podelili o svoje skúsenosti

Žiaľ, reakcie odmietnutého sú často veľmi agresívne, bez ohľadu na formu odmietnutia.


„Ako slušne odmietnuť muža? Mám pocit, že hocikedy, keď žena neprejaví záujem, je zrazu oheň na streche a muži sa správajú agresívne,“ s takýmto problémom sa na Threads obrátila Tereza. Je to skutočne dobrá otázka.

Žiaľ, naozaj je to tak, že odmietnutie ľudia zväčša znášajú veľmi zle a mnohí sa dokonca začnú správať podráždene a nepriateľsky („Namyslená p*ča, aj tak som ťa nechcel!“). Štandardom v našej spoločnosti je, že muži majú byť v randení iniciatívnejší a ženy, naopak, potencionálnych partnerov „filtrujú“. Preto sa práve muži častejšie dostávajú do pozície odmietnutých. Dá sa však povedať, že závery z diskusie sa dajú uplatniť na obe pohlavia.

Ženy to nemajú ľahké

Pre ilustráciu, niekedy má „nie“ od ženy takéto následky: „Áno, hneď som bola hlúpa p*ča, nevhodné poznámky, aj keď toho o mne veľa nevedel, a zrazu ma vo všetkom kritizoval. Jeden mi dokonca prial smrť, mal odporné narážky a urážky… len preto, že som mu konečne povedala, že sa s ním nikdy nevyspím, pretože to už preháňal.“

Ako slušne odmietnuť muža? Odpoveď na túto otázku komplikuje fakt, že bez ohľadu na formu odmietnutia zvykne byť reakcia agresívna.
Shutterstock

„Hneď ako neprejavím záujem, prichádza agresivita a blbé reči. Netreba sa nechať odradiť. Treba si zachovať slušnosť, a keď to nejde, tak treba rázne povedať nie. Ja sa už za seba nepozerám. Keď sa niekto cíti ublížený, je to jeho problém,“ viaceré komentujúce ubezpečujú ženy, že sa za žiadnych okolností nemôžu cítiť previnilo, keď niekoho odmietnu.

Ako minimalizovať škody pri odmietnutí nápadníka? Objavilo sa hneď niekoľko praktických rád. „Stačí zaklamať, že už máš priateľa. Nikomu to neublíži a chlapcom to nezraní ego,“ znie veľmi jednoduchý tip.

Naopak, niekto namiesto nevinného klamstva odporúča maximálnu úprimnosť: „Úprimne. Ďakujem ti za ponuku/pozvanie, ale nemám záujem o rande. Prajem ti veľa šťastia. Pokiaľ to nepochopí, tak blokácia to istí vždy. Nie je čas na zbytočné dohadovanie sa.“

Úprimnosť a priamosť presadzuje aj ďalšia komentujúca: „Podľa mňa je čistý rez najlepší. Mám to sama rada, keď som zažila rozchod, tak to bolo priame. Aj keď predtým ma skúšal vyprovokovať, aby som ja bola za tú zlú.“

Ako slušne odmietnuť muža? Odpoveď na túto otázku komplikuje fakt, že bez ohľadu na formu odmietnutia zvykne byť reakcia agresívna.
Shutterstock

Pohľad mužov

Väčšina komentujúcich mužov sa jednoznačne zastala žien a odmietajú hlúpe správanie niektorých odmietnutých mužov: „Slušne mu povedz, že nemáš záujem. Pokiaľ sa začne správať ako debil, chyba nie je v tebe.“

Aj zo strany mužov zazneli nejaké užitočné rady. „Napíš mu, aké si znamenie, vylož mu horoskop a prečo by vám to nefungovalo a hneď zdrhne,“ toto znie ako vtip, ale môže to byť prekvapivo účinné!

„Nedávno mi slečna, o ktorú by som mal obrovský záujem, slušne a jasne povedala, že ona záujem nemá. Ja som, naopak, rád, že to povedala úprimne a na rovinu. Je pre mňa tisíckrát lepšie to vedieť a prijať, než nevedieť nič a robiť si falošné nádeje,“ takto to vyzerá, keď spolu komunikujú dvaja dospelí a emocionálne vyrovnaní ľudia.

Ako slušne odmietnuť muža? Odpoveď na túto otázku komplikuje fakt, že bez ohľadu na formu odmietnutia zvykne byť reakcia agresívna.
Shutterstock

Pripája sa ďalší komentujúci, ktorý prináša aj svoj pohľad na to, prečo sa odmietnutí muži zvyknú správať zle: „To je ťažké, keď mnoho chlapov nevie prijať odmietnutie a hneď musí urážať. Chápem, je to vždy trochu bodliak do srdca/ega, ale keď to žena podá slušne… Chýba mužský vzor v mladosti alebo citové zranenie z minulosti od rodičov či pristrihnutie ega. Navyše si tým zatvorí dvere, aj keby tam šanca bola.“

Petr pripomína, že z jeho pohľadu je dôležitá jednoznačná odpoveď: „Naposledy som dostal odpoveď na to, či sa chce ešte vidieť: ‚Zatiaľ skôr nie, nehnevaj sa‘. Za mňa je teda lepšie napísať niečo v štýle: ‚Prepáč, nemám záujem‘. Takto aby si na to človek pomaly bral výkladový slovník, čo tým chcel básnik vlastne povedať. Takto je to skoro ako ‚skús to zas trebárs o mesiac‘.“

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Čo hovorí odborníčka?

Vzťahová poradkyňa Logan Ury vo svojej knihe Ako neumrieť single venovala jednu krátku kapitolu vysvetleniu, prečo je ghosting zlý. Nakoniec sa zle cíti nielen ten, kto sa nedočkal odpovede, ale aj ten, kto zmizol bez odpísania.

Autorka zároveň poskytuje pár bodov, ktorými sa riadiť pri odmietaní človeka. Napísala to v súvislosti s online randením, hlavné body sú však platné aj pri odmietnutí tvárou v tvár:

Áno
  • Buďte zdvorilí.
  • Vyjadrite sa jasne. Môžete napísať: „Nemyslím si, že sa k sebe hodíme.“
  • Buďte struční a milí. Chcete predsa napísať milú a povzbudivú správu, nie manifest o úskaliach moderného randenia
Nie
  • Tvrdiť, že chcete zostať priateľmi, aj keď to nemáte v úmysle. Niekto to môže vziať vážne, a ak nebudete úprimní, situácia bude o to bolestivejšia.
  • Kritizovať alebo dávať spätnú väzbu. Vašou úlohou nie je niekoho súdiť alebo mu dávať nevyžiadané komentáre.
  • Písať rozvláčne správy, ak ten druhý chce vedieť viac. Je dobré vyjadriť sa jasne. Nikomu nie ste dlžní zdĺhavé vysvetlenia.

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.