Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel
Zdroj: ©Shutterstock

5 častých šoférskych mýtov, ktoré nie sú pravdivé. Veríš im aj ty?

Sú väčšie autá bezpečnejšie a zvyšujú automatické prevodovky spotrebu?

Okolo áut koluje v spoločnosti veľmi veľa mýtov a poloprávd. Niekto niečo povie v krčme alebo v komentári na Facebooku, mnohí ľudia tomu uveria a šíria túto informáciu ďalej. Aj keď je to v skutočnosti úplná blbosť alebo fakt, ktorý platil pred 20 rokmi, no v dnešnej dobe už dávno nie je aktuálny. 

Aby si nežil v klame a neveril rôznym nepravdám, pripravili sme si pre teba prehľad 5 najčastejších šoférskych mýtov, s ktorými sa stretávame veľmi často. A niektoré z nich ťa možno prekvapia. 

1. Väčšie autá sú bezpečnejšie ako malé 

Mnohí vodiči si myslia, že čím väčšie auto, tým bezpečnejšie sa môžu cítiť na ceste. Z určitého uhla pohľadu je to pravda. No nie vždy. Väčšie auto má výhodu pri strete s iným vozidlom. Napríklad, ak sedíš vo veľkom Range Roveri a čelne sa zrazíš s malým Fiatom 500, si vo veľkej výhode. 

No je tu aj druhá strana mince. Väčšie autá majú vyššiu hmotnosť a pohybovú energiu. Teda, ak dostaneš šmyk, nedostaneš sa z neho tak ľahko ako pri malom mestskom autíčku. A pokiaľ to napáliš niekam do stromu alebo steny, obrovská kinetická energia spôsobí väčšiu deformáciu. V konečnom dôsledku tak väčšie auto môže byť nebezpečnejšie ako malé. 

5 častých šoférskych mýtov, ktoré nie sú pravdivé. Veríš im aj ty?
Pixabay

2. Nové autá už netreba zabiehať

Už odnepamäti platí, že nové auto by si mal v priebehu prvých 5000 km zabiehať. Počas zábehu by si nemal motor vytáčať nad 4500 ot/min (benzínové motory), respektíve 3500 ot/min (naftové motory). Mal by si jazdiť plynulo, bez prudkého zrýchľovania a spomaľovania, no zároveň nie je dobré držať motor v príliš nízkych otáčkach

Dnes sa môžeš ale celkom často stretnúť s vodičmi, ktorí ti povedia, že zábeh je pri moderných motoroch zbytočný. To však nie je pravda. Áno, moderné motory sú vyrábané novými technológiami a oveľa precíznejšie ako v minulosti, ale zábeh aj tak vyžadujú. Zabezpečíš ním dlhšiu životnosť motora a vyhneš sa potenciálne drahým poruchám. 

3. Automatická prevodovka zvyšuje spotrebu paliva

Automatické prevodovky pred 15 či 20 rokmi neboli zrovna najefektívnejšie. Mnohé z nich mali len 4 alebo 5 stupňov, preraďovanie im trvalo dlho, veľakrát fungovali nelogicky a spôsobovali zvýšenie spotreby aj o 1 alebo 2 litre na 100 km. Celkom oprávnene tak veľa vodičov na automaty nadávalo a manuálne prevodovky boli obľúbenejšie. 

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Dnes je ale situácia opačná. Automatické prevodovky majú väčšinou 7, 8 alebo 9 stupňov, fungujú veľmi hladko, rozumne a významne spríjemňujú používanie auta. Vďaka tomu, že majú viac stupňov, prispievajú k nižšej spotrebe, keďže motor dokáže pri každej rýchlosti ísť v optimálnych otáčkach. Hlavne na diaľnici majú moderné autá s automatickými prevodovkami často aj o 0,5 l/100 km nižšiu spotrebu než rovnaké modely s manuálom

5 častých šoférskych mýtov, ktoré nie sú pravdivé. Veríš im aj ty?
Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Dominik Parajka
Už viac ako 8 rokov sa venujem obsahovému marketingu, pričom mojou srdcovkou sú autá, o ktorých často píšem a natáčam videá. Rád ale vytváram obsah aj k iným témam, hlavne investovaniu, realitám, financiám, technike a elektronike.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.