Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Máš problém so vstávaním? Toto ti môže výrazne pomôcť, radia odborníci

Túto chybu robia mnohí ľudia.


Veľké množstvo ľudí sa nedokáže ráno postaviť z postele. Samozrejme, dôvody môžu byť rôzne, no častý problém so vstávaním sa spája s používaním telefónu ihneď po zobudení. Odborníci poukazujú na to, že by sme sa im mali po prebudení vyhýbať, informujú TV Noviny. Podľa nich majú zásadný dopad na našu psychiku, ako aj na to, ako bude vyzerať celý náš deň.

Vymoženosti dnešnej doby v podobe technológií sú nepochybne skvelé a vo veľa prípadoch nám zjednodušujú úkony na dennom poriadku. Hlavnou úlohou sociálnych sietí by malo byť spájanie s ostatnými, čo by v nás malo vyvolávať dobrý pocit, no v skutočnosti často spôsobujú presný opak. Obsah, ktorý vidíme na týchto platformách, je zvyčajne negatívneho charakteru, čo značne ovplyvňuje aj našu náladu či psychické zdravie. Jedným z kľúčových krokov, ako tomuto predísť, je jedna zásadná zmena, poukazujú odborníci.

Záleží na tom, ako ho používaš

Ak patríš medzi ľudí, ktorí ihneď po prebudení berú do ruky telefón a „scrollujú“ sociálne siete, tak by si to mal veľmi rýchlo zmeniť. Jedna vec sú samotné platformy, no ďalšou je aj to, že telefóny vyžarujú modré svetlo, pri ktorom sa v našom tele uvoľňuje stresový hormón korzitol. „Kortizol zrýchľuje srdcovú frekvenciu a môže vyvolať pocity úzkosti,“ hovorí psychologička Charlotte Armitagová.

Mobil však nemusí byť problémom v úplne každom prípade. V prípade, že ho využívaš ako budík či na to, aby si si ráno pozrel počasie, tak to je v poriadku. Podľa riaditeľky Výskumného centra pre psychológiu médií Pamely Rutridgovej sú tým „ranným problémomsprávy a sociálne siete. „Často zabúdame, že my vlastníme naše telefóny, nie naopak,“ poukazuje.

problém so vstávaním
Shutterstock

Veľa ľudí si myslí, že ak si ráno nepozrú telefón, tak im niečo ujde. Riešením môže byť nastavenie si telefónu do letového režimu, nechať ho v ňom cez noc. Podľa odborníčky nie je zlým riešením začať ho používať až neskôr, napríklad keď prídeš do práce. „Tým, že svoje ráno začnete v pokoji, umožníte svojmu telu a mysli plynule sa adaptovať na nový deň,“ hovorí. Takisto aj radí, aby sme sa vyhýbali používaniu telefónu pred spánkom, keďže nás zbytočne rozruší, čím sa môže spomaliť zaspávanie.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.