Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Toto sú najbohatší Slováci v roku 2024. Piati majú majetok cez miliardu eur

Najbohatší Slováci majú dokopy majetok v hodnote takmer 19 miliárd eur.


Počet najbohatších ľudí neustále rastie a ich majetky sa zväčšujú. Rebríček Najbohatší Slováci 2024 od Forbes Slovensko zahŕňa 45 milionárov a milionárok, ktorí sa v ňom tento rok ocitli.

Celková hodnota ich majetku je vo výške takmer 19 miliárd eur, čo predstavuje rast oproti minuloročnej sume 15 miliárd eur.

„Väčšina firiem z portfólií najbohatších Slovákov sa pomerne dobre vyrovnala s náročnými časmi zvýšenej inflácie, energetickej krízy či nástupu vojny na Ukrajine. Milionári diverzifikujú svoje portfóliá a robia oportunistické rozhodnutia,“ priblížila šéfredaktorka Forbes Slovensko Lucia Okšová.

Ďalším dôvodom medziročného zvýšenia súhrnnej hodnoty ich majetku by mal byť rast aktív z portfólia prvej pätice boháčov. Napríklad rast v odvetví zdravotníctva pozdvihol výšku majetku Tomáša Chreneka a jeho siete Agel, to isté platí aj v prípade Jaroslava Haščáka a Penty, ktorej vlajkovou loďou je sieť lekární Dr. Max, doplnila Okšová.

Najväčšia zmena v tohtoročnom rebríčku najbohatších Slovákov podľa Forbes nastala na prvej priečke, na ktorej sa v tomto roku umiestnil Chrenek, oceliarsky magnát a spolumajiteľ skupiny Moravia Steel, do ktorej patria napríklad Třinecké železiarne, ale aj zdravotníckej siete Agel.

Kumulovaná hodnota jeho majetku by mala dosahovať hodnotu dve miliardy eur, pričom na poste najbohatšieho Slováka tak nahradil dlhoročnú jednotku Ivana Chrenka.

Tkáčovci i Haščák

Podobný rast majetku mali zaznamenať aj Patrik a Jozef Tkáčovci, ktorí stoja za skupinou J&T. Na tento rok vyčíslil mesačník vo svojom rebríčku ich majetok na 1,89 miliardy eur, pričom jeho väčšia časť by mala pochádzať z viac ako 45-percentného podielu Jozefa Tkáča v J&T Finance Group. Ďalšie miesto s majetkom v hodnote 1,8 miliardy eur obsadil Haščák, ktorý sa nedávno vrátil do vrcholového vedenia investičnej skupiny Penta.

Na štvrté miesto v rebríčku sa s majetkom vo výške 1,4 miliardy eur prepadol Chrenko, ktorému majetok medziročne poklesol o 300 miliónov eur, čo predstavuje najväčší prepad v tohtoročnom rebríčku. Prvú päticu slovenských miliardárov uzatvára Ivan Jakabovič, dlhoročný partner J&T a druhý najväčší akcionár v J&T Finance Group, ktorý sa aj vďaka rastúcej hodnote tohto aktíva dostal s majetkom na úroveň 1,16 miliardy eur, uzavrel Forbes.

TASR – Jakub Kotian

Kto sa stane prvým bilionárom na svete?

Správa spravodajskej agentúry Informa Connect uvádza, že pri súčasnom tempe hromadenia majetku je technologický miliardár Elon Musk na najlepšej ceste stať sa o tri roky prvým bilionárom na svete.

V súčasnosti má Musk údajne majetok v hodnote 195 miliárd amerických dolárov (cca 177 miliárd eur), ale ak jeho majetok bude naďalej rásť súčasným tempom 110 % ročne, v roku 2027 dosiahne hodnotu 1,195 bilióna USD. Ak ťa zaujíma, ktorí známi podnikatelia tiež ašpirujú na tento titul, prečítaj si článok nižšie.

Mohlo by ťa zaujímať:

Kto sa stane prvým bilionárom na svete? Titul by mohol získať známy podnikateľ


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.