Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Štát hľadá nových vojakov. Láka na príspevok až 8 000 eur, vyššie platy a viac voľna

Plánuješ zvážiť kariérnu zmenu?


Zvažuješ novú kariérnu cestu? Toto môže byť ponuka, ktorá ťa možno priláka. Ako informuje STVR, štát hľadá nových vojakov do našej armády. Pozitívnou správou je, že láka na skvelé benefity, ktoré stoja za zvážanie. Okrem toho však nezabúda ani na súčasných vojakov. V našej armáde stále chýbajú ľudia. Čo chce štát ponúknuť novým uchádzačom?

Minulý rok sa do armády pridali stovky nových vojakov, bežne do nej vstúpi okolo tisíc vojakov ročne. Stále ide o malé číslo, pretože Ozbrojené sily SR potrebujú aspoň dvojnásobok tohto čísla vzhľadom na to, že postupne niektorí z armády odchádzajú. Udržať si vojakov v službe nie je jednoduché. Vláda prichádza s riešením, ktoré by tomu malo pomôcť.

Medzi opatreniami, ktoré majú za úlohu nabrať nové posily a zároveň udržať tie existujúce, je predovšetkým zvýšenie platov. Vojaci dostanú za každý rok trvania štátnej služby od budúceho roka zvýšenie hodnostného platu o jedno či viac percent, závisí od toho, ako dlho v armáde pracujú.

Veľký príspevok či viac voľna

To však nie je všetko, porastie aj výška aktivačného príspevku. „Zvyšujeme aj aktivačný príspevok pre nových záujemcov, ktorý sa vypočítava z násobku platu profesionálneho vojaka,” vysvetľuje minister obrany SR Robert Kaliňák. Výška tohto príspevku sa vraj môže dostať až na ohromných 8 000 eur, pričom ho noví vojaci dostanú v plnej výške, a to na začiatku svojej novej kariéry.

Štát hľadá nových vojakov
TASR – Ján Krošlák

Neporastie len výška platu či príspevku, ale aj voľna. Vojakom chcú dať väčší priestor na oddych. „Zvyšujeme dodatkovú dovolenku, pretože aj keď sme boli na misiách, či už na Cypre, alebo na ďalších misiách, tak po návrate mali profesionálni vojaci len veľmi málo času na to, aby boli chvíľu v pokoji s rodinou,” uviedol Kaliňák. V prípade, že sa vrátia z cudziny, tak odteraz dostanú najviac desať dní dodatkovej dovolenky, doposiaľ to bolo maximálne šesť dní.

Nový balík opatrení by mal štát stáť okolo 70 miliónov eur. Ozbrojené sily však nie sú jedinou inštitúciou, ktorá zažíva veľký nedostatok. Značné problémy sú aj v Policajnom zbore, kde začína byť situácia už naozaj kritická. Hovorí sa o tom, že v dohľadnej budúcnosti by mohli zo služby odísť tisíce policajtov.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.