Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel
Zdroj: ©Shutterstock

Ako sa prejavuje mentálne vyčerpanie a čo robiť, aby si tvoj mozog oddýchol a nabral nové sily?

Aj tvoj mozog môže mať niekedy všetkého dosť.

Mentálne vyčerpanie je stav, ktorý sa týka mnohých z nás. Môže sa objaviť v dôsledku stresu, preťaženia v práci, emocionálnych problémov alebo dokonca aj nedostatku spánku. Je dôležité rozpoznať jeho prejavy a vedieť, ako sa s ním vysporiadať, aby sme si udržali duševné zdravie a pohodu.

Prejavy mentálneho vyčerpania

  • Únava a slabosť: Ak sa cítiš vyčerpaný aj po dlhom spánku, môže to byť znakom mentálneho vyčerpania. Únava môže byť fyzická, ale často sa prejavuje aj v psychickej oblasti.
  • Nedostatok koncentrácie: Problémy so sústredením sa a ťažkosti s udržaním pozornosti sú častými symptómami. Môžeš mať pocit, že tvoje myšlienky sú rozptýlené, a je ťažké sa zamerať na úlohy.
  • Emocionálna nestabilita: Mentálne vyčerpanie môže viesť k zvýšenej podráždenosti, úzkosti alebo depresívnym náladám. Môžeš zažiť výkyvy nálady, ktoré ovplyvňujú tvoje vzťahy a každodenné činnosti.
  • Znížená produktivita: Ak si uvedomíš, že tvoja produktivita klesá a úlohy trvajú dlhšie, môže to byť dôsledok mentálneho vyčerpania. Cítiš sa unavený a demotivovaný, čo ovplyvňuje tvoj výkon.
  • Fyzické príznaky: Mentálne vyčerpanie sa môže prejaviť aj telesne, napríklad bolesťami hlavy, napätím v svaloch alebo problémami so spánkom.
Shutterstock
Opakuješ v práci týchto 5 činností? Pozor, môže ísť o skryté vyhorenie

Mohlo by ťa zaujímať:

Opakuješ v práci týchto 5 činností? Pozor, môže ísť o skryté vyhorenie

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.