Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Česko chce legalizovať ľahké drogy. Týka sa to týchto látok

U nás by niečo podobné asi neprešlo.


Zatiaľ čo u nás ťa za drogy čakajú tvrdé tresty a na zoznam zakázaných látok pribúdajú ďalšie, u našich susedov je to celkom inak. Ako informuje portál iDnes.cz, Česko chce po novom legalizovať ľahké drogy. Novú zmenu zákona tam schválil senát, ktorý umožnil predaj menej rizikových látok. Dospelé osoby si tak budú môcť kúpiť bez problémov drogy, ako sú HHC, kratom či konope s nízkom obsahom THC.

Novinka musí prejsť ešte cez prezidenta Českej republiky Petra Pavla, no už teraz má značnú podporu zo strany ostatných strán. Legalizácia by sa mala týkať látok, ktoré sú v takzvanej šedej zóne, čo znamená, že sú zároveň voľne dostupné na trhu, ale takisto aj na čiernom trhu a nie sú nijak regulované. Látky sa majú po novom rozlišovať podľa rizikovosti, s cieľom ochrániť pred nimi najmä deti.

Za zmenu hlasovalo 56 zo 71 prítomných senátorov. Regulované látky by mali byť označené za psychomodulačné, pričom by sa ich zoznam mohol priebežne meniť. Predaj tohto druhu bude iba v špecializovaných predajniach, kde budú musieť predajcovia overiť vek nakupujúceho. Dostupné by mali byť aj online predajne, avšak budú musieť mať taktiež aj kamennú predajňu so špeciálnym povolením a zároveň zabezpečiť dvojfázové overenie veku.

Česko chce legalizovať ľahké drogy
Shutterstock

Celý predaj bude regulovaný a bude vyžadovať záznamy, ktoré bude možné kontrolovať zo strany dohliadajúcich orgánov. Dôležité je poznamenať, že predaj ani výdaj nebude môcť fungovať cez automaty. Takisto platí, že takéto látky nebudú môcť pripomínať potraviny, ako sú cukrovinky, čokoláda, bonbóny či čokoľvek podobné.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.