Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Obľúbený slovenský predajca nečakane zatvoril všetky obchody. Zákazníkom nechal len oznam na dverách

Kaktus Bike nečakane zatvoril všetky predajne a e-shop. Príčinou môžu byť finančné problémy a pokles dopytu po bicykloch.


Významný slovenský predajca bicyklov Kaktus Bike nečakane zatvoril všetky svoje predajne po celom Slovensku. Zákazníkom zostal len stručný oznam na dverách obchodov. Spoločnosť, ktorá bola na trhu už 30 rokov, sa v posledných dvoch rokoch rýchlo rozrástla z Bratislavy do ďalších piatich slovenských miest. Ešte nedávno mala ambiciózne plány expandovať aj do zahraničia. Na zatvorenie predajní poukázal Denník N.

Náhle zatvorenie a mlčanie vedenia

Od začiatku minulého týždňa visia na všetkých predajniach Kaktus Bike oznamy, že sú zatvorené z dôvodu inventúry. Takéto dlhodobé prerušenie prevádzky je v maloobchode nezvyčajné. Navyše, e-shop predajcu informuje zákazníkov, že „z technických príčin je vytváranie nových objednávok pozastavené“.

Majiteľ spoločnosti Marián Fabian sa k situácii nevyjadruje. Mlčanie vedenia vyvoláva neistotu nielen u zamestnancov a dodávateľov, ale aj u zákazníkov, ktorí už zaplatili za objednané bicykle a príslušenstvo. Na vstupoch zavretých prevádzok sa objavil oznam pre zákazníkov: „Zaplatené objednávky poprosíme klopať“.

Zamestnanci firmy sú v neistote. Jeden z pracovníkov uviedol: „Všetky naše predajne sú zavreté a my od majiteľa ani nevieme, dokedy to tak ešte bude a ani prečo sa to deje.“

Možné príčiny problémov

Hoci presné dôvody zatvorenia obchodov nie sú známe, odborníci poukazujú na ťažké obdobie v odvetví predaja bicyklov. Po prudkom náraste záujmu počas pandémie nastal výrazný pokles dopytu. Tento trend potvrdzujú aj výsledky domácich výrobcov – napríklad Kellys Bicycles zaznamenal pokles zisku o takmer dva milióny eur, zatiaľ čo Dema a Belve skončili v strate.

Samotná spoločnosť KTS Bike, pod ktorú Kaktus Bike spadá, síce v roku 2023 zvýšila tržby na 5,1 milióna eur (oproti 4,8 milióna v roku 2022), ale tento nárast nezodpovedá tempu rozširovania obchodnej siete. Navyše firma vlani prehĺbila stratu z 20-tisíc na 27-tisíc eur.

minimálna mzda vo svete za rok 2023, dá sa vyžiť z minimálnej mzdy

Určite si prečítaj:

Takáto je v roku 2023 minimálna mzda vo svete. Kde sa z nej dá reálne vyžiť?

Ďalším problémom môže byť nesplácanie bankového úveru. Záznam v registri záložných práv naznačuje, že Tatra banka začiatkom októbra začala výkon záložného práva v súvislosti s päťmiliónovým úverom poskytnutým spoločnosti KTS Bike.

Situácia okolo Kaktus Bike vyvoláva mnoho otázok o budúcnosti firmy a osude jej zákazníkov. Či sa predajne znovu otvoria a za akých podmienok, zostáva zatiaľ nejasné. Prípad poukazuje na širšie problémy v odvetví predaja bicyklov a možné riziká rýchlej expanzie firiem v nestabilnom ekonomickom prostredí.


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.