Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 16.10.2024
sk
Vladimíra
cz
Havel

Slovák Peter zažil hurikán Milton na vlastnej koži: Ocitli sme sa v jeho oku. Rozhodol som sa zostať, aj keď som bol v evakuačnej zóne

Peter zažil hurikán Milton na Floride.


Florida v USA aktuálne rieši ničivé následky hurikánu Milton, ktorý udrel vo štvrtok v oblasti Siesta Key južne od mesta Sarasota na západnom pobreží štátu. V meste Sarasota žije aj Slovák Peter Sedlak (27) so svojou manželkou Nadiou.

Na Floride žije už od roku 2017, zažil už niekoľko hurikánov, no tento bol aj pre neho jedinečným. Naša redakcia sa ho opýtala, v čom bol hurikán Milton iný oproti predchádzajúcim, aké pocity mal počas neho a aké preventívne opatrenia urobil.

Odhady hovorili o tom, že môže ísť o najničivejšiu búrku za posledných sto rokov. Ničivý prírodný jav sa sformoval nad Mexickým zálivom. Peter zažil jeho silu a nebol to prvý hurikán, s ktorým sa stretol. Hovorí, že do tejto oblasti sa každým rokom prisťahuje viac ľudí, hlavne zo severu, a preto nemajú skúsenosť s takýmto počasím.

„Z tohto dôvodu nastáva počas takýchto situácií veľká panika. Akonáhle médiá vyhlásia, že sa blíži hurikán, odporúčam ísť hneď do obchodu, pretože v najbližších dňoch sa potom nedá kúpiť voda či toaletný papier. Bol to aj tento prípad. Všetky benzínky sú tu úplne prázdne. Benzín sa nedá kúpiť už tretí deň,“ priblížil situáciu Peter.

Mohlo by ťa zaujímať:

Scéna ako z hororu. Ničivá sila hurikánu Milton zachytená na videu a fotografiách

V oku hurikánu

Ako sme spomenuli vyššie, Peter zažil už viac hurikánov, no tento bol podľa neho iný. „Hurikán Milton bol iný v tom, že väčšina hurikánov zasiahne Floridu okrajovo, tento však išiel priamo na Floridu. Bývam blízko centra Sarasoty, ktoré sa ocitlo v oku hurikánu.“

Oko je stred hurikánu a odkedy tu bývam, mojím snom bolo zažiť ten pocit – byť v oku hurikánu, pretože v ňom je absolútny pokoj. Nevýhoda oka je však tá, že v jeho prítomnosti – pred ním a za ním, je vietor najsilnejší,“ vysvetľuje Peter.

„Milton bol iný aj v tom, že nepršalo až tak veľa, ale vietor bol extrémne silný. Rozhodol som sa zostať, aj keď som bol v evakuačnej zóne B, čo je hneď druhá po pláži. Rozhodnutie zostať aj s manželkou plynulo z toho, že dom máme v podnájme, nie je náš,“ hovorí mladý Slovák žijúci na Floride.

Archív Petra Sedlaka

„Spravil som rozhodne nejaké opatrenia. Namontoval som na okno v izbe, v ktorej sme si spravili základňu, hrubú OSB dosku. Zabezpečili sme teda okná. Doniesli sme si tam suché oblečenie, najzákladnejšie veci. V prípade, že by sa niečo stalo, sme vedeli, že tá izba bude najbezpečnejšia. Vedeli sme, že elektrický prúd vypadne, aj keď toto bol prvý hurikán počas ktorého nám vypadol prúd,“ uviedol.

Peter s manželkou tiež preventívne presunuli svoje autá k jeho svokre, ktorá býva viac vo vnútrozemí. Neskôr toto rozhodnutie trošku oľutoval, pretože tou oblasťou mali prechádzať tornáda, ktoré sprevádzali hurikán. Našťastie, dom jeho svokry obišli. V Petrovom susedstve zostala okrem nich ešte jedna rodina s deťmi, ktorým pomohol zabarikádovať sa v apartmáne.

„Tiež nefungovala 911, takže som mal pri sebe zbraň 24/7, pretože ľudia chodili kradnúť,“ povedal Peter.

Pocity počas hurikánu a preplatenie škôd poisťovňou

Peter hovorí, že nemal úplne strach, až do chvíle, kým neboli v blízkosti oka hurikánu. Keď som videl, ako sa okná ohýbajú dovnútra, tak som dúfal, že páska, ktorú som preventívne na ne pripevnil aj kvôli pružnosti, tomu trocha pomôže a udrží ich pokope.

Celú noc sme počuli strašný hluk, pretože nám zo strechy bralo škridle. Teraz sme to začali všetko upratovať a zatiaľ sme naplnili štyri obrovské vrecia,“ povedal a dodáva, že to bol desivý pocit, ako keby celú noc niekto dupotal po streche a búchal do okien.

„Asi dva dni predtým, ako prišiel hurikán, sme volali do poisťovne, aby sme sa uistili, že nám pokryjú škody, ktoré vzniknú po hurikáne. Odporučili nám, aby sme si pofotili všetko, čo máme v apartmáne,“ ozrejmil Peter.

Archív Petra Sedlaka
Archív Petra Sedlaka

Mohlo by ťa zaujímať:

Hurikán Milton zasiahol Floridu s rýchlosťou vetra 195 km/h. Sprevádza ho množstvo ničivých tornád


Tagy:

Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a moja láska k písaniu sa zrodila už v detstve, keď som sa zvykla zavrieť do izby a hodiny písať rôzne príbehy. Zaujíma ma aktuálne dianie doma i v zahraničí, no môj záber tém je veľmi široký. Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy. Spoločenské a LGBTI+ témy sú mi blízke.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.